Mustármag mikorműhely gyakorlatorientált képzése könyvtárosoknak

2023. november 13-ára Élménykönyvtár címmel egy szakmai napot terveztünk kollégáinknak. Reméltük, hogy a vármegyében működő települési könyvtárakból is jönnek majd szép számmal a könyvtáros kollégák. A legnagyobb örömünkre az 50 főre tervezett keretet túlszárnyalták a jelentkezők, ugyanis 57 fő gyűlt össze a Verseghy teremben.

Jó volt látni, hogy mennyire nyitottak voltak a szakemberek az új, kicsit rendhagyó szakmai nap felé. Előadóink a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárból jöttek, Luzsi Margó és Komló-Szabó Ágnes személyében.
Bemutatkozásukban elmondták, hogy az „Élménykönyvtár” alapját gyakorlati tapasztalataik sora képezi. Példákon keresztül fogják megmutatni, hogy hogyan lehet mesék, irodalmi szövegek, játékok, beszélgetések és a könyvtáros személyiségének harmonikus együttesével örömteljes együttléteket varázsolni a könyvtárba. „Történeteket, meséket hallgatunk és megnézzük, hogyan lehet ezekkel dolgozni.”
A nap első felében a „történetekbe csomagolt információkat” észre sem vette a hallgatóság, de tudattalanul is rögzült, és amellett, hogy jó hangulatban „csak” kötetlen beszélgetésnek gondolt dolgok mozgósították a kollégákban a kreatív energiákat. Az előadók azt erősítették, hogy bátran használják saját személyiségüket ötleteik megvalósításában, az olvasókkal való kapcsolattartásban, és a szakmai döntések meghozatalában egyaránt. A személyiségükre úgy tekintsenek, mint egy csodateremtő lehetőségre.
Számos játékot is beleszőttek a beszélgetés fonalába, melyeknek egyszerűségük adta a nagyszerűségét. A kollégák aktívan bekapcsolódtak egy-egy gondolatmenet továbbvitelében.
Az előadást szünetében lehetőséget adtunk egy kis felfrissülésre, ebéd elfogyasztására. Ebben a szűk fél órában azonban nem állt meg a könyvtáros kollégák fantáziája, mert csak morajlottak a jobbnál jobb ötletek egymás felé.

A szünet után gyakorlatban szemléltették az előadók a módszereiket. Margó elővette a meséit, verseit, amelyekkel a csoportos foglalkozásain kapcsolatot tud teremteni a résztvevőkkel. Játszottunk egy „kihangosítás” nevű játékot, ami abból állt, hogy Ági felolvasott egy verset, majd amely szavak inspirálták a közönséget azt visszamondták. Nagyon pozitív légkört teremtett, ezzel is megmutatva, hogy milyen jó kapcsolódást teremthet emberek között, vagyis „csodát teremtett” a személyiségével.
Amikor felmerült, hogy szakmai napot kell szerveznünk, nem volt kérdés azzal kapcsolatban, hogy kiket hívjunk meg. Régóta szerettük volna vendégül látni Ágit és Margót, mert tudtuk, hogy nagyon érdekes, új látásmóddal nyúlnak a könyvtári foglalkozásokhoz. Kollégák egész egyszerűen nem tudták elképzelni, hogy milyen is lesz ez a nap, mit jelent az, hogy „élménykönyvtár”, milyen gyakorlatokra vesszük rá őket. Szerencsére a nap végére kikristályosodott számukra is, hogy mit is tanulhatnak ettől a módszertől. Ha szívvel-lélekkel saját magukban hisznek, akkor csodát teremthetnek a saját környezetükben, avagy saját könyvtárukban, vagy munkaterületükön.