A Minősített Könyvtár cím és a Könyvtári Minőségi Díj adományozásáról szóló 33/2017. (XII. 12.) EMMI rendeletben foglaltak szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma 2022. évben is meghirdette a pályázatot a Minősített Könyvtár címre, valamint a Könyvtári Minőségi Díjra.

A minisztérium a díjjal a Minősített Könyvtár címmel rendelkező intézmények kiemelkedő innovációit részesíti a legmagasabb elismerésben, melyek hozzájárultak a könyvtár eredményességéhez, illetve amelyeket a könyvtárhasználók elégedettsége és a partnerek véleménye is alátámaszt.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár 2022. augusztus 18-ai döntése alapján Könyvtári Minőségi Díjban részesült a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény. A szakértői értékelés szerint a minőségi munkánk legfontosabb mérőszáma az a szellemiség és elkötelezettség, amit a látogatók és a kulcsszerepet betöltő könyvtárosok végeznek.

Intézményünk benyújtott pályázata két innováció bemutatását tartalmazza, melyek a világjárvány időszakában is hozzájárultak a könyvtár eredményességéhez:

  • Fiatalok bevonzása a könyvtárba
  • Felhőalkalmazás az innováció szolgálatában

A szakmai beszámoló elérhető PDF formátumban.

A Könyvtári Minőségi Díjat a miniszter ünnepélyes keretek között a magyar kultúra napján, 2023 januárjában adta át.

Laudáció

Könyvtári Minőségi Díjban részesült: a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, melynek elhivatott kollektívájának mindennapi munkájába beépülő minőségmenedzsment-szemlélet hozzájárult a két bemutatott, modellértékű innováció megtervezéséhez és megvalósításához. A Fiatalok bevonzása a könyvtárba program kiemelkedő eredménye, hogy sikerült a korosztály bevonása a könyvtári szolgáltatások fejlesztésébe, a Felhőalkalmazás bevezetése pedig rugalmas, gyors és pontos munkaszervezést eredményez, amely támogatja a könyvtár innovációs tevékenységét is.

Győztesek konferenciája 2023. január 26.

Balázs Ildikó: Trendi terek a Verseghy Ferenc Könyvtárban