A Kedvenc városom Szolnok várostörténeti vetélkedő 2010-ben indult. Idén 6. alkalommal került megrendezére. A Verseghy Ferenc Könyvtár kezdetektől egyik főszervezője ennek a megmérettetésnek. Külön öröm, hogy a szolnoki középiskolások is szorgalmazták a verseny folytatását és így – 2015-től – minden második évben sor kerül erre a vetélkedőre. Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzata mellett a társintézményekkel együttműködve állítottuk össze évről évre a feladatokat és értékelni a versenyzők munkáit. Ezek az alkalmak összekovácsolták a várostörténettel foglalkozó szakemebereket és a zsűrizésében közreműködő szakembereket és művészeket egyaránt. Talán épp úgy kovácsolt belőlünk is közösséget, mint a versenyben résztvevő diákok csapataiból.

Bízunk benne, hogy a diákok hasznos tudással is gyarapodnak a városról, amelyben élnek. Az általuk készített kreatív pályamunkák pedig a Verseghy Könyvtár Helyismereti gyűjteményét gyarapítják. Tanúbizonyságként, hogy leleléményes lokálpatrióta fiataljai vannak Szolnoknak.

Az első évben papíralapon voltak az elődöntők feladatai, majd a technikai vívmányoknak köszönhetően online kérdéssort kaptak a csapatok a szóbeli döntő előtt. Ebben az évben pedig a Verseghy Könyvtár attrakciós alkalmazása, a Városfoglaló feladványaival személyesen kellett a csapatoknak útnak indulni a megoldásokért.

Október elején 21 csapat nevezett az idei Kedvenc városom Szolnok vetélkedőre. 15 csapat teljesítette az első online fordulót és 14 tartott ki lelkesen az egykori vár területét bejáró 2. fordulóig. A kreatív előfeladatra nagyon szép és tartalmas munkák érkeztek.

A döntőbe jutott 5 legjobb csapat 2023. november 27-én kelt újra versenyre a fődíjért. A győztes a Szolnoki SZC Petőfi Sándor Technikum és Szakképző Iskola Petőfi-ART csapata lett (felkészítő tanár Horváth Gábor).

Herczeg Péter felvételei – Verseghy Ferenc Könyvtár