Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése a kultúra munkásai iránt érzett tisztelete és megbecsülése jeléül évente kiadható Kaposvári Gyuladíj-at alapított Szolnok Város kulturális eredményei és értékei gyarapításában kiemelkedő kulturális, művészeti és közművelődési tevékenység elismerésére.

Fotó: Szolnok Vármegyei Jogú Város hivatalos oldala

2023. január 22-én a Magyar kultúra napja alkalmából szervezett városi ünnepségen vehetette át a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődási Intézmény gyermekkönyvtárosaiból álló Minerva bábcsoport a Kaposvári Gyula-díjat. Az elismerést Szalay Ferenc, Szolnok Vármegyei Jogú Város polgármestere adta át a Szigligeti Színházban tartott gálán.

A Minerva bábcsoport a könyvtár igazgatójával, Czakóné Gacov Katalinnal – Kiss János felvétele / szoljon.hu

Laudáció

A Minerva bábcsoport 2008 decemberében alakult meg a Verseghy Könyvtár gyermekkönyvtárosaiból azzal a céllal, hogy az olvasóvá nevelést, az irodalom és a kultúra népszerűsítését egy, a városban hiánypótló szolgáltatás bevezetésével szolgálja. Bábszínházat hoztak létre, mert felismerték, hogy a kisgyermek korosztály számára kivételes hatással bírnak a bábok által megelevenített történetek. A bábjáték sokoldalú, komplex hatása miatt nagyon alkalmas módszer a gyermeki személyiség fejlesztésére. A megformált karakterek, dramatizált történetek a zene és mozgás együttesen hatnak a nézőkre, legyen az gyermek, vagy felnőtt. A bábelőadásokat a könyves környezetbe helyezve lehetővé tették a látogató családoknak, hogy a kultúra más területeit is felfedezzék, megismerjék.

A csoport tagjai által megvalósított bábelőadásokat minden részletében áthatja az irodalom és a mesék szeretete, a „varázslat” létrehozásának igénye. Az előadások többnyire népmesék alapján készülnek, a szöveg, a díszletek, jelmezek és a zene is munkatársaink tehetségét és tudását dicséri. A bábfigurák megalkotásában együttműködő partnerük a BabuArt, nagyon jó kapcsolatuk eredményeként a bábcsoport tervei alapján egyedi bábokat is készítenek. A bábcsoport tagjai ismereteiket képzéseken fejlesztették tovább, hogy az átadott élményt tökéletesítsék. Kétség sem fér hozzá, hogy a Minerva bábcsoport által teremtett egyedi érték különleges színfoltja a Verseghy Könyvtárnak és Szolnok városnak egyaránt. Működésük 14 éve alatt több száz gyermeket és felnőttet szórakoztattak a családi előadásokon és a könyvtári bábfoglalkozásokon. A csoport több tagcsere után, 2014-ben vette fel a Minerva bábcsoport nevet, jelenleg 5 fő alkotja, vezetője Munkácsiné Szabó Katalin. Tagjai: Balázs Ildikó, Gudmon-Hiller Judit, Kocsis Andrea és Tóth Karolina.

A létrehozott előadások közül jelenleg is műsoron tartanak közel 20 darabot, melyet a könyvtárba érkező óvodás és iskolás csoportok ingyenesen kérhetnek. A korcsoport életkori sajátosságát figyelembe vevő előadások 30 percesek, egyedi látvány, élmény és művészi színvonal jellemzi. A bábcsoport a könyvtárba érkező óvodás, kisiskolás csoportokat, s kéthavonta az érdeklődő családokat zenés bábelőadásokkal várja. Az évek alatt töretlen népszerűségre és ismertségre tettek szert a városban és a vonzáskörzetében is. Igény szerint az intézményen kívül, külső helyszínen is vállalnak fellépést. A szolnoki közönség találkozhatott már velük az Aba-Novák Agórában, a Palacsinta fesztiválon, a megyeházán az Ünnepi könyvhéten. A pandémia miatt 2021 tavaszán a Kossuth téren tartottak rendszeresen előadásokat, 2022-ben az esélyegyenlőséget szem előtt tartva, felléptek a Tücsök Úti Közösségi Házban is. A megye több kisebb-nagyobb településére is meghívást kaptak, így például Jánoshidára, Jászboldogházára, Nagykörűbe, Örményesre, Törökszentmiklósra is. Több előadás született partneregyüttesek közreműködésével. Ezek közül kiemelkedik a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral megvalósított Lúdas Matyi, és a Sodrás Népzenei Kisegyüttes közreműködésével az Árgyélus királyfi és Tündérszép Ilona.