A Senpai díjat 2018-ban egy autista fiatalember, Egle Botond kezdeményezésére alapította az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ). Létrehozásának célja, hogy figyelmet és elismerést kapjanak olyan személyek és szervezetek, akik alapvető emberi értékeikkel és különleges, kiemelkedő támogatásukkal meghatározták legalább egy autista személy életét. Emberi hozzáállásukkal és önzetlen, őszinte támogatásukkal olyan segítséget nyújtottak, mely autista társunk életét hosszú távon pozitívan befolyásolta, hitet és képességet adott számára a társadalmi részvételéhez és beilleszkedéséhez.
AOSZ felvétele
Idén intézmény kategóriában a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény kapta a Senpai díjat, amelyet 2022. december 19-én, Budapesten vehetett át az intézmény igazgatója, Czakóné Gacov Katalin.

 

A senpai szó jelentése – elöljáró, oktató, feljebbvaló.

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény az autizmussal érintettek és hozzátartozóik társasági életének fontos helyszíne.  A Hild Viktor Könyvtárban alakították ki a Kék Sarkot, ahol autizmussal kapcsolatos külön gyűjtemény várja az érdeklődőket. A mintegy 350 kötetes gyűjteményben – szakkönyvek, gyermekkönyvek és szépirodalom található. A környezetet úgy alakították ki, hogy az autizmusban érintett gyermekeket is le tudják kötni. Emellett AOSZ kártyával ingyenes a beiratkozás, valamint itt működik az Autistákért Szolnokon Civil Társaság, amelynek önkéntesei különböző programokat, előadásokat, sorstársi közösséget, családi napokat szerveznek az érintetteknek.

Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény igazgatója:„Szeretnénk, ha minél több érintett szülő, gyógypedagógus, óvodapedagógus és tanár keresné fel a könyvtárat azért, hogy bővítse ismereteit az autizmussal kapcsolatban, illetve, hogy felvegyék a kapcsolatot a szervezettel.”