Az őszi szakmai napnak a szálai a júniusi KSZR napig nyúlnak vissza. Erre az alkalomra felkérést kaptam, hogy bemutassam a Tiszapüspöki Könyvtárat és az én elmúlt egy évben végzett munkám. (Erről részletesebben egy másik cikkben fogok beszámolni.) A bemutatkozóm végén javaslatot tettem arra, hogy a következő szakmai találkozónak Tiszapüspöki adjon otthont. Így akár személyesen is megtekintheti mindenki a könyvtárat és közelebbről is megismerkedhetünk egymással.

A program természetesen bemutatkozással indult, bemutattam a teljes intézményt, megtekinthette mindenki a Helytörténeti Gyűjtemény állandó és időszaki kiállításait is. Időszaki kiállításunkat Szőke Tibor Tiszapüspökiből elszármazott festőművész alkotásaiból rendeztük be. A bemutatkozás végén ízelítőt kaptak a kollégák az egyik rendszeres foglalkozásunkból, Gondáné Árvai Mária a Tiszapüspöki Tiszavirág Népdalkör vezetője tartott egy rövid foglalkozást nekünk, megismerkedhettünk a citerával és néhány népdallal. Ezt követően Károly Nóra a Helyismereti csoport vezetőjének előadását hallgathattuk meg az adatbázisokról és bemutatta nekünk a Városfoglalót is, amit közösen ki is próbáltunk. Egy kis kvízt töltöttünk ki, hogy felmérjük ki-mit tud a másik településéről.

A Városfoglaló után a könyvtármoziról beszélgettünk és cseréltünk tapasztalatokat, ebben nagy segítségünkre voltak a cibaki kollégák, akik online jelentkeztek be hozzánk. Ezt követően meglátogattuk a Közösségi Házat, ahol közösen megebédeltünk, majd egy kis bejárás után a napot a Tiszapüspöki Tájházban zártuk.

Bízom benne, hogy mindenki jól érezte magát nálunk és a jövőben több ilyen alkalmunk lesz találkozni, akár Tiszapüspökiben is.

 

Farkas László

Intézményvezető

Tiszapüspöki Községi Könyvtár és Helytörténeti Gyűjtemény