2010-ben indította el a város középiskolások számára a Kedvenc városom Szolnok elnevezésű helytörténeti vetélkedőt.

Három évvel később, a 2013-as diákközgyűlésen a városban élő fiatalok megfogalmazták igényüket egy helytörténeti vetélkedőre, melynek folytatásaként Szolnok Megyei Jogú Város Ifjúsági Koncepciójában és annak Cselekvési Tervében is célul tűzték ki a „Kedvenc Városom Szolnok” elnevezésű vetélkedő kétévenkénti megszervezését.

Az interaktív vetélkedő-sorozat eredményeként a fiatalok Szolnok természeti, történelmi és épített értékeivel, hagyományaival, illetve híres szülötteivel ismerkednek. A rendezvényt minden második tanév tavaszán a Damjanich János Múzeum, a Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény, illetve az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ közreműködésével szervezi meg az önkormányzat.

A feladatsorokat a Verseghy Könyvtár Helyismereti gyűjteményének munkatársai állítják össze, amelyeket a másik két közgyűjtemény történészei lektorálnak. A döntő zsűrijében pedig a város elismeret kutató és művészei, valamint a kulturális élet meghatározó személyiségei vesznek részt.

2023/2024. tanév

2010-ben indította útjára a Kedvenc városom Szolnok várostörténeti vetélkedőt Szolnok Város Önkormányzata, melynek állandó társszervezője a Verseghy Könyvtár Helyismereti gyűjteménye. Munkatársaink tevékeny részvételét a vetélkedő lebonyolításában egy szép emlékéremmel köszönte meg Szalay Ferenc polgármester.

A vetélkedő két online- és egy kreatív előfeladatból, valamint egy szóbeli döntőből áll, mely utóbbiba a legjobb csapatok kerülhettek be. A játékszabályzatot és az előfeladatok leírását Szolnok Megyei Jogú Város honlapján, illetve a helytörténeti vetélkedő facebook-oldalán található meg.

A vetélkedőn résztvevő minden csapat munkáját oklevéllel ismertük el, a döntőbe jutott csapatokat tárgynyereménnyel jutalmaztuk. Az első helyezett díja 50.000 Ft-os vásárlási utalvány volt a Europe Direct felajánlásának köszönhetően.

2021/2022. tanév

A 2021/2022. tanév döntős csapatai a Verseghy Könyvtárban – Verseghy Könyvtár felvétele

Előfeladatok:

1. Meseváros krónikái
Valós szolnoki eseményt feltáró cikk írása
Maximális pontszám: 10 pont
A feladat tartalmi és formai követelményei:
Keressetek korabeli források alapján olyan érdekes helyi bűntényt, amely felkeltette az érdeklődéseteket! Egy oknyomozó írás keretében mutassátok be a tényeket!
Terjedelmi elvárás: Max. 2 (A/4) oldalas szöveg PDF-formátumban
Formai követelmények: helyesírás szabályainak betartása
Stilisztikai eszközök tetszőleges használata
Értékelés szempontjai:
 • eredetiség
 • a feldolgozott téma hitelessége
 • újságírói műfajok megfelelő szerepeltetése
 • terjedelmi és formai szabályok betartása
 • megjelenítés (tipográfiai elemek), cikk vizuális képe
 •  helyesírás.
2. Szolnoki TikTok –titkok
Egy szolnoki kötődésű kortárs személy bemutatása
Ki számotokra az a személy, aki szakmai, művészi vagy közéleti tevékenységével kiemelkedően képviseli városunkat és példaképként állítanátok a szolnoki ifjúság elé? Készítsetek róla egy kisfilmet bármilyen digitális eszközzel!
Csak olyan film küldhető be, amely eddig még semmilyen kiadásban, felületen, platformon nem jelent meg!
Maximális pontszám: 10 pont
Terjedelmi és formai elvárás: Max. 5 perces video MP4-formátumban
Értékelés szempontjai:
 • eredetiség
 • kiválasztott személy, üzenet megfelelő bemutatása
 • megjelenítés
 •  zene és vizuális elemek használata.
A vetélkedő szakmai segítői
Dr. Bagi Gábor történész, Damjanich János Múzeum
Bojtos Gábor főlevéltáros, MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára
Károly Nóra helyismereti könyvtáros, Verseghy Ferenc Könyvtár

A döntő zsűrije

Demeter Éva művészeti vezető, TiszapART Mozi
Barabás Botond igazgató, Szigligeti Színház
Bojtos Gábor főlevéltáros, MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára

2018/2019. tanév

10 középiskolás csapat jutott a döntőbe: SzMSzC Petőfi Sándor Építészeti és Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, SzMSzC Baross Gábor Gépipari, Közlekedési Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája (2 csapat), Szolnok Városi Kollégium, Szolnoki Széchenyi István Gimnázium (2 csapat), Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium (2 csapat), Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnoki Szolgáltatási SzC Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája.

Mészáros János felvétele / szoljon.hu

A nemes versengés eredményeként végül három csapat álhatott a dobogóra: első helyezett a Városi Kollégium Kinderstadt nevű csapata, második az SZMSZC ÉPFA ÉPF-ART nevű csapata, harmadik az SZMSZC Baross Gépipari Közlekedési Szakgimnázium és Szakközépiskola Tiszavirág nevű csapata lett.

Online fordulók:

 1. forduló
 2. forduló
 3. forduló

Előfeladatok

Csapatlobogó

Tervezzétek meg a csapatotok zászlaját. A zászló fejezze ki a csapattagok egymáshoz, az iskolájukhoz és a városhoz kötődését, utaljon a csapat nevére.
Értékelés szempontjai:

 • eredetiség,
 • megjelenítés,
 •  történelmi és közéleti téma esetén hitelesség,
 • zászlótani szimbólumok és irányelvek használata

Megjegyzés: A csapatzászló bemutatásra a szóbeli döntőn egy 2 perces prezentáció keretében kerül sor.

Rikkants Rikkancs!
Leírás: Tervezzetek egy szolnoki újságot! Szerkesszetek egy teljes lapszámot, amely a szóbeli döntőn kerül bemutatásra.
Értékelés szempontjai:

 • eredetiség,
 • megjelenítés (tipográfiai elemek),
 • újságírói műfajok (hír, riport, kommentár, recenzió, tárca stb) szerepeltetése,
 • történelmi és közéleti téma esetén hitelesség.

Megjegyzés: A döntő helyszínén kiállított alkotásokat és prezentációkat a zsűri értékeli a vetélkedő szünetében. Az installációkhoz kiállítóhelyet alakítunk ki a helyszínen.
A számítógépen megtekinthető munkákhoz eszközt biztosítunk.

Díjalapítók
Leírás: Véleményetek szerint milyen kitüntetés hiányzik szolnoki díjak palettájáról? Ti milyen kimagasló egyéni vagy közösségi teljesítményt részesítenétek elismerésben? Adjatok nevet ennek a helyi díjnak vagy címnek! Tervezzétek meg az elismerést szimbolizáló érmet, dísztárgyat stb, amellyel az elismerésben részesülőket jutalmaznátok! Ki az a személy, akit először jelölnétek erre a díjra?
Értékelés szempontjai:

 • eredetiség,
 • megjelenítés,
 • történelmi és közéleti téma esetén hitelesség.

Megjegyzés: A javaslat bemutatásra a szóbeli döntőn egy 2 perces prezentáció keretében kerül sor.

Időmontázs
Leírás: Válasszatok ki egy régi fényképet, képeslapot, festményt Szolnok látképével vagy egy mai is álló épületről, köztéri alkotásról, majd fényképezzétek le – lehetőség szerint –ugyanabból a nézőpontból, ahogy a korabeli alkotáson szerepel. Készítsetek montázst az egykori és a mai felvétel segítségével.
Értékelés szempontjai:

 • eredetiség,
 • megjelenítés.

Megjegyzés: A döntő helyszínén kiállított alkotásokat és prezentációkat a zsűri értékeli a vetélkedő szünetében. Az installációkhoz kiállítóhelyet alakítunk ki a helyszínen.
A számítógépen megtekinthető munkákhoz eszközt biztosítunk. A csapatnév feltüntetéséről ne feledkezzetek meg a kivitelezés során!

A döntő zsűrije:

Fodor Beáta, a Mediaworks Hungary Zrt megyei üzletszervezési vezetője
Nagy Katalin Matild, a Szolnoki Művésztelep alkotóművésze
a zsűri elnöke, Csönge Attila, a Magyar Nemzeti Levéltár Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltára igazgatója

2016/2017. tanév

Verseghy Könyvtár felvétele

1. forduló

2. forduló

Előfeladatok

Hajrá!

A csapatnév választásának megindoklása. A csapatnak 2 perc áll a rendelkezésére, hogy bemutassák magukat, az iskolájukat és kötődésüket a városhoz egy induló formájában. Az előadáshoz prezentáció is készülhet, vagy zenei kísérettel is előadható.

Példakép

Ki számotokra az a személy, aki szakmai vagy művészi tevékenységével kiemelkedően képviseli városunkat és példaképként állítanátok a szolnoki ifjúság elé? Egy szolnoki kötődésű kortárs személy bemutatása. Installáció készítése. szabadon választott technikával (installáció, ppt, grafikai programmal készített kép).

Szolnoki applikáció

Segítsetek a Szolnok alkalmazás fejlesztésében. Keressétek fel a kisorsolt intézményt, gyűjtsetek inspirációt és találjátok ki, hogyan mutatnátok be a Szolnok Mobilapplikációt használó fiataloknak! (http://info.szolnok.hu/hirek-m21/itt-a-szolnokapp-a-varosi-mobilapplikacio-n7772) Az elképzelésetekből készítsetek egy látványtervet. Készítsetek egy közös szelfit magatokról, igazolásul, hogy felkerestétek személyesen is a helyszínt.

A prezentációra 2 perc áll majd a csapat rendelkezésére.

A döntő zsűrije:

 • Hazám Anita – Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának Városmarketing és Turisztikai Osztályának vezetője
 • Szikszai Mihály – MNL Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárának munkatársa
 • Verebes György – Szolnoki Művésztelep művészeti vezetője

2014/2015. tanév

 1. forduló
 2. forduló
 3. forduló