Az EOQ MNB (European Organization of Quality Magyar Nemzeti Bizottság) nemzetközi minőségügyi szervezet 2007 óta hirdeti meg a Minőség-Innováció nemzeti és nemzetközi szintű minőségügyi pályázatot.

Célja a termékek és szolgáltatások vevőorientált minőség-fejlesztését szolgáló innovációs eredmények elismerése, ezzel a versenyképesség növelése.

A pályázat két szinten zajlik (nemzeti és nemzetközi) több kategóriában, az üzleti és közszférában, illetve oktatási, egészségügyi vagy szociális területen működő intézmények számára.

A pályázatokat először nemzeti szinten értékelik, kategóriánként 1 Nemzeti Díjnyertes lehet, amely lehetőséget kap a nemzetközi megmérettetésen való részvételre. A nemzeti díjnyertes pályázatok közül nemzetközi zsűri választja ki a fődíjas és két díjnyertes pályázatot. Magyarország 2013-ban kapcsolódott be a nemzetközi pályázatba, melyen 2022-ben már 20 ország vesz részt.

A pályázatra minőségorientált, illetve társadalmi felelősségvállalásra irányuló innovációkkal lehetett nevezni, mely kategóriánkban magasabb minőségi színvonalú vagy környezetbarát szolgáltatás, illetve közszolgáltatás lehetett.

A nemzeti díjat 2022 októberében ítélte meg a zsűri intézményünknek a Fiatalok bevonzása a könyvtárba – a Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági részlegének működtetése című pályázatáért.
A nemzetközi zsűri értékelése alapján intézményünk a közszférában működő szervezetek kategóriájában nemzetközi döntős (International Finalist) oklevelet nyert el.

EQU MNB EQU MNB 2023

Az elismeréseket Czakóné Gacov Katalin 2023. március 2-án a budapesti díjátadó rendezvényen vette át, melyen innovációnk ismertetésére is lehetőséget kaptunk.
A pályázatunkban azt a módszert hangsúlyoztuk, ahogyan a célcsoportot bevonjuk a programok tervezésbe és megvalósításába. Így tudunk megfelelni az ifjúság kulturális igényeinek, miközben észrevétlenül fejlesztjük a társas és vállalkozási kompetenciáit. A közösségi tervezés módszerével közösséget építünk és erősítjük a kötődést az intézmény irányt is. Az Ifi innovációja és legfőbb sikere abban áll, hogy a célcsoport igényeire kellően nyitottan, kellően gyorsan tudjon reagálni. Ez csak közös tervezéssel, együttes munkával érhető el. Az innováció gyakorlati megvalósulása egyrészt a könyvtári tér kialakítása, megújulása, másrészt a kialakított szolgáltatás- és programkínálat, mely a megfogalmazott igényekre épült. Munkánk eredményeként stabil városi ifjúsági bázissá vált a könyvtárban működő Ifjúsági részleg.

A díjátadó rendezvényről további képek az EOQ NMB honlapján találhatók.