Olvasóink számára biztosítjuk saját építésű adatbázisainkon kívül előfizetéses adatbázisok használatát is.

Az adatbázisok használatához regisztráció vagy érvényes olvasójegy szükséges.

Az adatbázisok eléréséhez, s azok használatának megismeréséhez a tájékoztató könyvtárosok segítséget nyújtanak.

NAVA

A Nemzeti Audiovizuális Archívum (NAVA) 2006 óta digitálisan rögzíti, feldolgozza és online hozzáférhetővé teszi a magyarországi közszolgálati csatornák és a legnagyobb lefedettségű kereskedelmi televíziók magyar gyártású műsorait törvényi szabályozás keretében. Európában szinte egyedülállóan gyűjteményei kutatás és oktatás céljából szabadon megtekinthetők úgynevezett NAVA-pontokon. Könyvtárunk is NAVA pont.

Elérhetőség: https://nava.hu

 

LAPTAPÍR

 

Olvasson folyóiratokat a Verseghy Ferenc Könyvtárban elektronikusan!

Egy egyszeri regisztrációt követően saját eszközén (laptop, okostelefon, tablet) férhet hozzá kedvenc újságjaihoz, magazinjaihoz, és olvashatja azokat online a könyvtári wifin keresztül. Az elérhető újságok száma folyamatosan növekszik, már 3000 lapszám közül válogathat! Egyes magazinok esetében akár 10 évre visszamenőleg, több ezer lapszám között találhat kedvére való olvasmányt.

Elérhetőség: https://laptapir.hu/login

 

Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomag 

 

Az Akadémiai Kiadó több mint 48 folyóiratát tartalmazza az adatbázis, 1998-ig visszamenőleg. A folyóiratcikkek többségének teljes szövege elérhető PDF formátumban. Érdeklődés szempontjából az élmezőnyt angol nyelvű folyóiratok foglalják el, de két magyar nyelvű folyóirat is bekerült a top 10-be, mégpedig az Orvosi Hetilap folyóirat és a Magyar Pszichológiai Szemle. A legnépszerűbb tudományterületek a viselkedéstudományok, az orvos- és egészségtudományok, valamint a biológia és élettudományok.

Elérhetőség: http://www.akademiai.com

 

MeRSZ 

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás

Az Akadémiai Kiadó online okoskönyvtára több száz magyar nyelvű kézikönyvet, szakkönyvet, felsőoktatási tankönyvet, jegyzetet tartalmaz teljes szöveggel, kereshető, jegyzetelhető, hivatkozható formában. A MeRSZ minden eszközön és környezetben egységes megjelenést nyújt, használatához mindössze egy böngészőre és internetkapcsolatra van szükség.

A szolgáltatás kiemelt funkciói:

  • kényelmes keresési lehetőségek: szótövező és több művet érintő keresés vagy akár keresés az összes mű teljes szövegében egyszerre
  • kategóriaválasztás: böngészés a dokumentumok között tematika alapján
  • könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése
  • dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása – akár a jegyzetekkel együtt
  • kereszthivatkozások kezelése
  • hivatkozások gyors beszúrása: a rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását két formátumban (Harvard és Chicago), amely hivatkozásként bemásolható egy külső dokumentumba
  • választható nézetbeállítások: nagy ikonok / mozaik a főoldalon, változtatható szövegmegjelenítés, jegyzet- és hivatkozásikonok elrejtése

Elérhetőség: https://mersz.hu

 

Jogtár

 

Jogtár®  naprakész és személyre szabható jogi adatbázis. Jogtár tartalma: magyar és EU-s joganyagok időrendi változásokkal, indoklások, kommentárok, döntvények, szakcikkek, könyvek, iratminták, módszertani anyagok és kalkulátorok tárháza, a Jogtáron elérhető tudásbázis a jogszabályok értelmezéséhez és alkalmazásához nyújt támogatást.

 

Az adatbázis használatához kérje a szaktájékoztatók segítségét!

 

ADT

Az adatbázis jellemzően folyóiratokat, évkönyveket, periodikumokat, lexikonokat, családtörténeti-, helytörténeti-, hungarológia kiadványokat és könyveket foglal magába. A több millió oldalas szövegállományban történő keresést, továbbá a több száz kiadvány tartalomjegyzékének böngészését teszi lehetővé.

Az előfizetéses adatbázis, amely IP tartományhoz kötött, a megadott gépeken így nem kell a belépéshez felhasználónév és jelszó, Wi-Fi hálózatról, valamint a könyvtár internetszolgáltatásra fenntartott asztali számítógépeiről egyaránt elérhető. A felhasználók korlátozás nélkül használhatják a rendszer keresőjét, szabadon böngészhetnek a dokumentumok tartalomjegyzékében, megjeleníthetik a PDF-eket, valamint oldalakat is letölthetnek.