Szurmay Ernő emlékkiállítás

A Verseghy Ferenc Könyvtár egykori igazgatója, Szurmay Ernő (1923-2016) irodalomtörténész hagyatékából születésének 95. évfordulója alkalmából nyílt állandó kiállítás a Helyismereti gyűjteményben 2018 januárjában. Az emlékkiállítás a szolnoki Verseghy Kör közreműködésével valósult meg, Illés Julianna és Jakatics Árpád segítségével.

A 2018-ban összeállított vitrinkiállítás – Verseghy Könyvtár felvétele

2021-ben a Helyismereti gyűjtemény átalakításával a vitrinkiállítás átrendezésre került. A Szurmay Ernő életét és munkásságát bemutató kamarakiállítás a helyismereti olvasóteremben található. A vitrinekben nem csak fényképek, kiadványok és plakettek láthatók hanem Szurmay Ernő kéziratban maradt hagyatéka is helyet kapott, amelyet Jakatics Árpád katalógizált.

Részlet a 2021-ben átrendezett tárlatról – Verseghy Könyvtár felvételei

2023-ban Szurmay Ernő születésének 100. évfordulója alkalmából koszorúzással egybekötött megemlékezést szervezett a Verseghy Könyvtár a Verseghy Körrel és a Damjanich János Múzeummal közösen egykori igazgatónk domborművénél a Szolnoki Panteonban.

Czakóné Gacov Katalin tartott beszédet a megemlékezésen

Szurmay Ernő születésének centenáriumi évében valósult meg a Helyismereti gyűjtemény olvasótermének névadó ünnepsége is az Ünnepi Könyvhét keretében.

Az ünnepségről készült képes összefoglaló a Verseghy Könyvtár YouTube csatornáján

A kiállítás megtekinthető a Verseghy Könyvtár nyitvatartási idejében.