Az NHSZ Szolnok szervezésében felhívás jelent meg a Facebookon a fenti címmel. Többen nézegettük, de Kati (Czakóné Gacov Katalin ig.) volt az ötletgazda, aki elindította a folyamatot – kell egy csapat. Az első felhívásra lett annyi jelentkező, hogy elkezdődhetett a tervezgetés. A szervezést nehezítette, hogy az időpont bizonytalan volt az árvíz és a pandémiás helyzet miatt. A meghirdetett időpont végül április 17. szombat lett. Néhány nappal előtte átvehettük a kesztyűket, zsákokat az NHSZ-nél és pontos tájékoztatást kaptunk a szemétszedés helyéről, hulladékgyűjtő pontokról.

A szemétszedési akció keretében a Zagyva árterére delegálták a csapatunkat: a szolnoki Zagyva gyaloghíd és vasúti híd közötti szakasz lett a miénk. Gyalog, kerékpárral, kocsival, busszal érkeztek a résztvevők a Zagyva cukrászdai találkozóhelyre. Az egész hétre jellemző esős idő péntekre megszűnt, szombaton egyenesen hét ágra sütött a nap. Szerencsénkre itt volt számunkra egy jó bázispont, a Tallinn Városrész Fiókkönyvtára. Ott lepakolhattunk, átöltözhettünk, gyülekezhettünk. Aznap 10 könyvtáros „vette fel a kesztyűt” kiegészülve 3 gyerkőccel és egy barátnővel.

Némi verbális bemelegítés után felvettük a kesztyűket, a zsákokat és szétszéledtünk a területen. Több zsáknyi szemetet gyűjtöttünk össze, amit három gyűjtőponton helyeztünk el. Főleg háztartási hulladékokat, PET palackokat, papírokat, ruhadarabokat találtunk. Időnként különleges gyűjteményre (műfogsor) is bukkantunk, ami vidám perceket okozott. Volt még a begyűjtöttek között karácsonykor szebb napokat látott fenyőfa is. Értékes zsákmány is a kezünkbe akadt, egy rozsdás bicikli váz. Milyen „találékonyak” a szemetelők!  Összességében elmondható, hogy az akció sikeres volt, a hangulat pedig remek.

Résztvevőként szerepeltünk a szervező cég fotómontázsában és videójában.

Csapatépítés  Ingyen reklám  Jó kapcsolat kialakítása egy partnerrel  és még Szebbé, tisztábbá is varázsoltuk környezetünket .

Ezúton is köszönjük a résztvevők munkáját!

Legközelebb Rád is számítunk!

Írta: Majzik Judit és Máté Ágnes