Idén tizedik alkalommal, 2020. szeptember 9-én került sor Szolnok Város Ifjúsági Díjának átadási ünnepségére. Ebben az elismerésben részesült a Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági részlege. A díjátadási ünnepséget megtisztelte jelenlétével Rácz Zsófia ifjúságért felelős államtitkár is. Intézményünket Czakóné Gacov Katalin igazgató és dr. Korpásné Cserfalvi Katalin, a részleg vezetője képviselte a díjátadón, ők vették át a kitüntetést Szalay Ferenc polgármesterétől.

A laudáció

A Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági részlegét 2015. május 5-én nyitotta. A könyvtár alapfeladata, hogy minden generáció igényeinek megfelelő, naprakész információt nyújtson. Az fiatal generációk eszközhasználati és információkeresési szokásai azonban jelentősen eltérnek a korábbi korosztályok gyakorlatától. Megszólításukhoz, ezért új módszerek bevezetése vált szükségessé. A részleg megnyitásával elsődleges cél volt az ifjúság érdeklődésének felkeltése a könyvtári lehetőségek iránt: olyan közösségépítő, funkcionális könyvtári tér létrehozása, amely vonzó a fiatalok számára. A fiatalok érezzék magukénak a helyet, ahol próbálgathatják önállóságukat, fejleszthetik társas kompetenciájukat, így készülve fel a felnőtt életre.
Az elmúlt években az ifjúsági részleg a fiatalok találkahelye lett, tevékenységével hiánypótló szerepet tölt be a szolnoki fiatalok életében. Sokan harmadik helyként járnak ide, az otthon és az iskola mellett itt töltik a szabadidejüket. Biztonságos hely, ahol a szabadidőt minőségi módon, kulturált körülmények között és hasznosan tölthetik el. Az ifjúsági teremben biztosított a fiataloknak az olvasásban való elmélyülés, a tanulás és a szórakozás lehetősége is. Működése alatt számtalan program, író-olvasó találkozó helyszíne volt.
A könyvtárosok a szakmai tevékenységen túl személyes odafigyeléssel és törődéssel foglalkoznak a látogatókkal.
A részlegben pezsgő élet folyik, fő közösségépítő tevékenységként ifjúsági körök működnek heti vagy havi rendszerességgel. Ezek témái a fiatalok érdeklődéséhez igazodnak, és folyamatosan változnak, alakulnak, megszűnnek, ahogyan az aktív tagok cserélődnek. A teljesség igénye nélkül meg kell említeni az Anime kört, mely keretében japán nyelvtanulásra is van lehetőség, a Fantasy kört, amely rendszeresen fantasy rajzpályázatot is hirdet, a Szerepjátékozók és a Hobbyrajzolók klubját, a Csillagászati és az Ifjúsági irodalmi kört, valamint a Krimi kört is, mely köröket rendszeresen látogatják a fiatalok. Igény szerint közönségtalálkozókon, versenyeken, egyéb programokon vehetnek részt a látogatók, ahol társszervezőként a téma által meghatározott kör szerepel. A közönségszervezés során a tagok maguk keresik meg azokat a fiatalokat, akiket ugyanaz a téma érdekel, így építve tovább a közösséget.
Az ifjúsági részleg biztonságos, komfortos tér, ahol nem csak tanulni, hanem kreatívan alkotni is lehet. A fiatalok művészeti tevékenységüket is bemutathatják a részlegben. A Zlátótér kiállítások mindig egy-egy fiatal alkotóhoz kötődnek, így róluk és a környező világukról kaphatunk képet. A kiállításokat szintén közösen szervezzük.
2015 májusától decemberig megkétszereződött a látogatók száma. 3 év alatt a látogatók létszáma megháromszorozódott. Folyamatosan emelkedik a látogatószám és a programok száma is. A városi diák szervezetekkel partnerségben közösen szervezik az aktuális igényeiknek, trendeknek megfelelő programokat.
Nyaranta egyhetes ifjúsági irodalmi táborban vehetnek részt az érdeklődők. Ennek legfontosabb célja, hogy a részvevők kilépjenek a virtuális térből, és közösségi, kulturális élményt szerezzenek valós időben. A táborban a fiatalok körében népszerű témákkal foglalkozunk, úgy mint kortárs irodalmi alkotások, slam poetry, instaversek.
A 2019. évben első ízben került megrendezésre nyitott programként a SzolnoCon anime találkozó, a nagy népszerűségnek örvendő AnimeConok mintájára. A könyvtár épületét belakták az árusok, kiállítók, a különböző előadások, teaszertartás mellett costplay-, rajz- és gamer versenyeken mérethették meg magukat az arra vállalkozók.
2019 nyarán pályázati forrás segítségével nyílt lehetőség az ifjúsági tér felújítására, és újrarendezésére az igényeknek megfelelően. A korszerű tér galériával, pódiummal, új bútorokkal és laptopokkal, digitális kiállító képkeretekkel bővült. A megújult tér megújult programkínálattal is várja az ifjúságot: interaktív Harry Potter játék, MTG oktatószakkör és Agatha Christie kör.