Lélek könyvtára

Lélek könyvtára

2019

Lépésről lépésre plakátja Lépésről lépésre

A Családok éve alkalmából olvasóversenyt hirdettünk családi csapatok részére. A cél olyan olvasmányok iránti igény felkeltése volt, amely az egyes korosztályok érdeklődésére épül. Ismerjük meg gyermekeink, unokáink kedvenceit, vagy tervezzük meg tudatosan az olvasóvá nevelést!

Adj minden nap 15 percet a gyermekednek!” A szemlélet elterjesztésével igyekeztünk meggyőzni a szülőket a napi olvasás fontosságáról, hogy a felolvasás és a könyvek jelenléte a családban megszokott és gyakori jelenséggé váljon. Ez a játékos verseny lehetőséget biztosított az érdeklődés felkeltésére a könyvtári szolgáltatások iránt. A verseny az Internet Fiestán indult, a díjakat az Országos Könyvtári Napok vendége, Szily Nóra adta át. A versenyben résztvevőknek a pontgyűjtő füzetben gyűjtött pecsétekkel kellett igazolniuk a művek elolvasását. A tematikus könyvajánló kategóriái a szépirodalomban az életkori sajátosságokhoz igazodtak (0-18 évig), a szakirodalomban pedig a következők voltak: Családi mindennapok, Egészségesen, Életkori jellemzők, Fejlődési finomságok, Hogyan kommunikáljunk? (Gyerekek – szülők – nagyszülők), Játszani is engedd!

A projekt eredménye: közel 100 család játszott velünk, akik a félév alatt több száz könyvet kikölcsönöztek;új olvasókat köszönthettünk; elkészült egy installáció a VFK betűk felhasználásával; a betűk alkalmasak könyvajánló polcként funkcionálni; az installációt használjuk a kitelepüléseken is.

Olvassuk ki Európát!

2017-ben megalakítottuk a ‘nagy olvasási kihívás klubot, ahol az emberek kötetlen formában beszélgethetnek az olvasási élményeikről. A projektben a szépirodalom mellett jobban fókuszáltunk a tényirodalomból kölcsönözhető témakörökre is. Szolnok olvas 2017. Olvassuk ki Európát!

Szolnok olvas plakátja

Szolnok olvas

2015-ben innovatív kölcsönzési akciót hirdettünk Szolnok olvas címmel. A “Nagy olvasási kihívás” keretében folyamatosan igyekeztünk az olvasóink figyelmét könyvkiállításokkal felhívni egy-egy témára vagy szerzőre. Ezeket a könyveket olvasóink nagy érdeklődéssel forgatták és szívesen kölcsönözték.

A kezdeményezés nagyon tetszést aratott olvasóink körében, így 2016-ban is játékra invitáltuk olvasóinkat. A Kultúra Napján elindítottuk a „Szolnok olvas 2016. Nagy olvasási kihívást”. A nyereményjátékban a feltüntetett 48 témakörből tetszőleges sorrendben olvashattak az olvasók műveket, amelyek teljesítését a pontgyűjtő füzetbe kerülő ponttal igazolták. A könyvtárosok
négy-négy témakörben hetente frissülő ajánlókkal segítették a kihívásra vállalkozó olvasókat, de az olvasó az ajánlott műveken kívül maga is választhatott a könyvtár gyűjteményéből a kihívás teljesítéséhez.

Az év során 348 pontgyűjtő füzetet adtunk ki,az akcióban résztvevők 4476 könyvet kölcsönöztek A sorsolásra 26 olyan pontgyűjtő füzetet dobtak be amelyben teljesítették a 48 témakört és 153-en a 25+1 témakört. Ez a játék nemcsak az olvasóknak jelentett kihívást a könyvtárosoknak legalább annyit. Már az indulásnál minden témakörhöz készen álltak a könyvajánlók szépirodalom és tényirodalom egyaránt szerepelt a listán, a könyvajánlókat folyamatosan kellett frissítenünk. A raktárakból régen elfelejtett könyvek kerültek elő mindannyiunk örömére.

Emellett minden klubfoglalkozáshoz, egy-egy évfordulós szerzőről, jeles napokról könyvajánlót, könyvkiállítást készítünk,
mellyel hozzájárulunk az olvasáskultúra fejlesztéséhez.