hangszeren játszó fiatalokAz Ifi csupa innováció, ötletek halmaza, amelyet a könyvtár a fiatalokkal együtt hozott létre.
Az Ifjúsági részleg a fiatalok találkahelye is. Biztonságos hely, ahol a szabadidőt minőségi módon, kulturált körülmények között és hasznosan tölthetik el. Az Y és Z generációk eszközhasználati és információkeresési szokásai azonban jelentősen eltérnek a korábbi korosztályok gyakorlatától. Az új generációk megszólításához, ezért új módszerek bevezetése vált szükségessé.

A Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági részlegét 2015. május 5-én nyitotta meg az Európai Ifjúsági Héten. Az intézmény számára fontos az ifjúság korosztály megszólítása az olvasóvá nevelés folyamatában. A fiatalok szemében a könyvtár túlságosan kötődik a tanuláshoz. De ezen túl a könyvtár szórakozási lehetőséget is teremt. A részleg megnyitásával elsődleges cél volt az ifjúság érdeklődésének felkeltése a könyvtári lehetőségek iránt, olyan közösségépítő, funkcionális könyvtári tér létrehozása, amely vonzó a fiatalok számára. Fontos, hogy a fiatalok magukénak érezzék a helyet, ahol próbálgathatják önállóságukat, a társas kompetenciájukat fejleszthetik, így készülve fel a felnőtt életre.

Ifi terem 2021.01.06Tiéd a tér címmel pályázatot nyertünk, amiből az ifjúsági részleget sikerült felújítanunk. Az építési munkák 2019 július 15-től kezdődtek. Ezáltal 16 négyzetméteres galériával bővültünk. A pályázat lehetővé tette a festést, árnyékolók, légkondicionáló készülék, új polcok, padlólap, új kanapék, digitális képkeretek, laptopok, egyéb bútorok beszerzését is. A tér megújult.