2024. március 15-e, nemzeti ünnepünk alkalmából Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült intézményünk igazgatója, Czakóné Gacov Katalin példaértékű elhivatottsággal végzett, értékteremtő szakmai tevékenysége, az intézményi innovációt segítő vezető munkája elismeréseként. Az elismerést dr. Vitályos Eszter miniszterhelyettes asszony adta át a Pesti Vigadóban.

 

A Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény Szolnok város kulturális életében meghatározó szerepet játszik. A szervezet igazgatói munkakörét Czakóné Gacov Katalin 2016. október 1-je óta tölti be. Az elmúlt évek alatt az intézmény dinamikusan alkalmazkodott a változó körülményekhez, igazodott a hazai és nemzetközi trendekhez, és – összhangban a fenntartó, Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatának elvárásaival – hozzájárult ahhoz, hogy elégedett, kulturális szükségleteikben kiszolgált, tájékozott lakossága legyen a vármegyének.
Czakóné Gacov Katalin vezetői küldetésének tekinti a minőségi szolgálatot, a tudatos, célfolyamat és eredményorientált munkavégzést. Fontosnak tartja a könyvtár hagyományos alapértékeinek megőrzését, emellett törekszik arra, hogy a szervezet energikus, kiváló szakmai munkát végezzen.
Az általa irányított intézmény tevékenysége komplex. A hagyományos könyvtári feladatai mellett bemutatkozási lehetőséget nyújt mind az amatőr alkotók, mind a professzionális művészek számára, kulturális eseményeket szervez, ahol a lakosságnak lehetővé teszi a kapcsolatteremtést az irodalommal és az alkotókkal. Nyitott találkozóhelyeket biztosít a lakosoknak, figyelembe véve az életkori, társadalmi sajátosságaikat, elősegíti új közösségek létrejöttét. Helyismereti gyűjteményével és az arra épülő tudásanyaggal, szolgáltatásokkal hozzájárul a város kulturális értékeinek megőrzéséhez, illetve ismertté tételéhez. Az intézményhálózat egyaránt ellátja a nyilvános könyvtári és közművelődési feladatokat. A Kossuth téri központi épületen kívül öt telephelye van, a szandaszőlősi, kertvárosi és a Széchenyi városrészben működő közművelődési egységek után 2022-ben nyílt meg a legújabb közösségi tér a Pletykafalu városrészben.
Vármegyei hatókörű könyvtárként szervezi a települési könyvtárak együttműködését, továbbá a települési könyvtárak minőségi működését elősegítő szakmai, fejlesztő szolgáltatásokat nyújt. A vármegye kistelepülésein működteti a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszert – melynek jelenleg 48 település a tagja – szervezi a könyvtári, információs és közösségi helyek részvételét a kulturális alapellátás kiterjesztésében. Működtetésével segíti a társadalmi integrációt, a földrajzi hátrányok leküzdését, a tanulást, az önművelést Jász-Nagykun-Szolnok vármegye területén.
Igazgatói munkája során szem előtt tartja a partnerközpontúságot, elsősorban a látogatói igényeknek való megfelelést. A fenntartó önkormányzattal kiváló szakmai kapcsolatban dolgozik. Az együttműködésekre mindig nyitott, ennek eredményeként az intézmény hagyományosan jó kapcsolatot ápol a városban és a vármegyében működő kulturális intézményekkel, közgyűjteményekkel, a nevelési, oktatási intézményekkel, civil szervezetekkel és a médiával is. Partnerközpontú szemléletét jól tükrözi, hogy az intézmény jelenleg több mint 100 tartalmas együttműködői és partneri megállapodással rendelkezik. Fontosnak tartja a nemzetközi kapcsolatok ápolását és új partnerségek kialakítását főként külföldi könyvtárakkal. Jó példája ennek a Ksiaznica Beskidzka lengyel könyvtárral kialakított együttműködés.
Czakóné Gacov Katalin személyisége nyitott a szakmai innovációk befogadására. Vezetőként kiemelt feladatának tartja, hogy inspiráló munkakörnyezetet teremtsen, amelyben a kollégák szárnyalni tudnak. Az intézmény stratégiájában kiemelt szerepet szán a digitális megújulásnak. A használók kényelmét szolgálja az utóbbi években bevezetett eCard mobilapplikációs és több más elektronikus szolgáltatás, úgy, mint az online regisztráció, az e-mailes értesítés a kölcsönzési idő lejáratáról, vagy a Laptapír elektronikus folyóirat elérés. A belső hálózatfejlesztés és felhő alapú adattárolás pedig a munkavégzés hatékonyságát erősíti.
A szolgáltatási kínálatban kiemelt figyelmet kapott a gyermek- és ifjúsági korosztály. Az ifjúsági részleg megújulása nyomán folyamatosan emelkedik a látogatószám, fennállása óta a programokon részt vevők száma megháromszorozódott. Rendezvényeik közül országos sikerre tett szert az önkéntes fiatalokkal szervezett animetalálkozó, a SzolnoCon. A japán, anime és fantasy rajongók találkozója a könyvtárban kerül megrendezésre, egyre emelkedő látogatószámmal, 2022. július 9-én már több mint 1500 résztvevővel rendezték meg a 3. SzolnoCont, Szolnok főterére is kiterjesztett programkínálattal. Az innovatív módon átalakított, fiataloknak szóló olvasásnépszerűsítő foglalkozáskínálatuk mellett kizárólag a 10-14 éves korosztály részére alakítottak ki közösségi teret T-zóna néven. A 2021-ben bevezetett társasjáték kölcsönzés a család minden tagjának kínál értékes szórakozást. Igyekszik összekapcsolni a gazdasági, civil és közszférát, és ezt a könyvtárlátogatók javára fordítani.
Az elmúlt évtizedekben az intézmény többszöri átszervezésen, összevonáson, átalakuláson ment keresztül. Czakóné Gacov Katalin igazgatóként az elmúlt években olyan kihívásokkal szembesült, melyekkel korábban nem. A Covid járvány miatt kialakult pandémiás helyzettel és az energiaárak emelkedését követő gazdasági világválsággal is szembe kellett néznie, és megfontolt felelősséggel, számos döntést meghozva az intézményt tovább irányítania, mely a kihívásokra megújulással tudott felelni: bevezette az úgynevezett pakkszolgáltatást, az ablakkölcsönzést és a könyvkiszállítást.

Vezetői szemléletében kiemelt helyet kap a társadalmi felelősségvállalás. Az intézmény tevékenységével, eszközrendszerével hozzájárul azon szervezetek, csoportok, közösségek működéséhez, amelyek a fogyatékossággal élőket, szociálisan hátrányos helyzetű személyek érdekeit képviselik.
Czakóné Gacov Katalin elkötelezett minőségközpontú szemléletének eredménye a bevezetett TQM alapú minőségirányítási rendszer.
Az intézmény működésében szem előtt tartja a költséghatékony működést, a pályázati források minél hatékonyabb kihasználását. A vezetése alatt 2017-től mostanáig közel 180 millió forint támogatást nyert el az intézmény hazai és Európai Uniós forrásokból és 42 millió forint támogatást kapott a Europe Direct iroda működtetéséhez. Ezek a források lehetővé tették a szakmai munka minőségi folytatását, innovációk bevezetését, infrastrukturális fejlesztéseket, valamint a szolgáltatáskínálat bővítését.
Fontos kiemelni a mellékletben olvasható kilenc elismerést, díjat, amelyek mögött kiemelkedő tartalmi munka és elköteleződés van. A könyvtár munkatársainak és az otthont adó városnak a megbecsülése is egy-egy díj.

Igazgató Asszony komplex szerepet vállal a város kulturális életének fejlesztésében, koncepciójának kialakításában, az elkészült tervek megvalósításában is. 2022-től a Szolnoki Kulturális Kollégium alelnökeként támogatja a város kulturális értékeinek bővítését.
Vezetői munkájának fókusza az ember. A könyvtárhasználó, a közművelődés szolgáltatásait igénybevevő, a munkatárs, és valamennyi partner. Kiemelkedik küldetéstudata, stratégiai gondolkodásmódja, amely az operatív cselekvés képességével is párosul. Határozott értékrendje, kiemelkedő felkészültsége alapja vezetői eredményességének.
Czakóné Gacov Katalin példaértékű elhivatottsággal, tudatossággal végzett eredményes vezetői munkájáért, értékteremtő, az intézményi innovációt segítő, ösztönző szakmai, vezetői teljesítményéért méltó a Magyar Arany Érdemkereszt elismerésre