Az Informatikai és Könyvtári Szövetség valamint a Verseghy Ferenc Könyvtár és közművelődési Intézmény szervezésében 2023.04.27-én Babaolvasó szakmai napot tartottunk.

Program

Köszöntők
Czakóné Gacov Katalin igazgató – Verseghy Ferenc Könyvtár és Közművelődési Intézmény

Ramháb Mária elnök – Informatikai és Könyvtári Szövetség
10.30 – 11.00 óra A mesét már a szíved alatt is hallja… Bajzáth Mária mesepedagógus, neveléstudományi bölcsész, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője

0-3 éves kor meséi. Mikortól, milyen népmesét meséljünk? A mondókamesétől a tündérmeséig vezető út. A 0-3 éveseknek való mesélést segítő eszközök, módszerek a Népmesekincstár mesepedagógiában.
11.00 – 11.20 óra Babajóga – korai mozgásfejlesztés. Baczuk Mónika óvodapedagógus, szenzomotoros integráció terapeuta, gyermekjóga oktató

A kiegyensúlyozott gyermek egy lehetséges útja. Tudatos szülő tudatos gyermek. A csecsemőkori reflexektől a gyermek jógáig.
11.20 – 11.40 óra Zenebölcsi – zenei nevelés a fogantatástól kezdve. Tóth Judit gordonkatanár

A Zenebölcsi egy olyan baba-mama foglalkozás, mely kifejezetten a babák életkori igényeihez igazodva, a baba és a mama különleges kapcsolatát elmélyítő mondókákkal, dalokkal, hangszerjátékkal színesített 30 perces alkalom, 0-3 éves korosztály és szüleik számára.
11.40 – 12.00 óra Szünet
12.00 – 12.20 óra Kismamákból közösség. Pappné Szabó Anita mentálhigiénés szakember, face to face tréner, Szinkron Életvezetési Coach, Női Életvezetési Coach

Hogyan lehet a könyvtári babafoglalkozásra járó anyukákból egy aktív klubot, könyvtárba járó közösséget kialakítani?
12.20 – 12.40 óra Baba(b)irodalom
Baranyiné Csomor Katalin, könyvtáros, közművelődési szakember, Jászdózsa

A gyermekükkel otthon lévő anyukák olyan közösségbe kerülnek, ahol a hasonló örömökkel, problémákkal küzdő sorstársaikkal lehetnek, nem érzik magukat egyedül. A babák pedig barátságos környezetben, korban azonos pajtásokkal találkozhatnak, elősegítve ezzel az integrálódást a későbbi bölcsődei és óvodai létbe. Közben ölbeli játékokat, mondókákat tanulunk, éneklünk, mozgáskordinációt fejlesztünk.
12.40 – 12.50 óra A babafoglalkozás nem marad el, csak átalakul – Jász-Nagykun-Szolnok megyei körkép. Farkasné Rácz Erika gyermekkönyvtáros

Mit tegyünk zárvatartás idején? Jó gyakorlatok a megye kis- és nagykönyvtáraiból, amivel zárvatartások idején elértük a 0-3 éves korosztályt és szüleiket.
12.50 – 13.00 óra Szolnoki babafoglalkozások. Kocsis Andrea gyermekkönyvtáros


A VFKKI öt telephelyén tartott babafoglalkozások bemutatása
13.00 Zárszó