GIRNT VILMOS 80. ÉVE c. festménykiállításának megnyitója a Verseghy Ferenc Könyvtár Verseghy termében (2023. 01. 10.)
A kiállítást megnyitotta: Lászlóné Nagy Ilona a Verseghy Ferenc Könyvtár nyugalmazott igazgatója.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim, Kedves kiállítás látogatók!

Ha körbe nézünk a falakon színes világ, lüktető dinamika, vidám életigenlés köszönt bennünket Girnt Vilmos képeiről. Senkivel össze nem téveszthető alkotói világot látunk. Egyéni látásmódja, egyéni formavilága, jellegzetes színvilága alapján mi szolnokiak bárhol látnánk ezeket a képeket, rögtön felismernénk az alkotóját. Ismerjük, szeretjük Girnt Vilmos művészetét.
A most kiállított művek legjellemzőbb vonása az erőteljes színek kavalkádja a formák merész alkalmazása. Határozott ecsetkezeléssel megalkotott figurái absztrakt, sokszor mértani ábrákba sűrítve, ábrázolnak egy-egy jellegzetes emberi alakot, teret engedve a néző képzeletvilágának.
Ez az egyedi folttechnika ez a festői paletta nézet, amit alkalmaz, olyan nagy elődökkel köti össze, mint Leonardo da Vinci, vagy Kandinszkij. Leonardo írja az Értekezés a festészetről című művében: „Láttam felhőkben és falakon foltokat, amelyek szép, leleményre vezettek engem. Bár e foltokban semmi részlet nem volt bekötve, annál inkább tele voltak mozgással és mozdulatokkal”. Ezt a jelenséget dolgozza fel, és alkalmazza Girnt Vilmos is.
Semmi részlet, csak letisztult absztrakció, emblematikusság. A színfoltokból kitakarja az oda nem illőt, és előtűnik a egy gitáros, egy festő, és szinte minden kiállításán feltűnik egy-egy katona jellegzetes alakja.
A témaválasztása nem véletlen, Girnt Vilmos maga is katona- ember, a Zrinyi Miklós Katonai Akadémián végzett, nyugállományú alezredes, a Kilián György Repülő Műszaki Főiskola docense volt. Első osztályú ejtőernyős, „ugratóparancsnok”, 493 ugrás van mögötte.
A művészet iránti érdeklődése már diákként is megmutatkozott, több alkalommal szerepeltek rajzai az iskolai kiállításokon, de az élet úgy hozta, hogy a katonai pályát választotta. A hivatása hozta Szolnokra is.
1981-ben, már felnőttként tért vissza az alkotáshoz. Képzőművészeti szakkörökben képezte magát, Pogány József tanár úr rajztanfolyamán sokat tanult.
Bekapcsolódott a szolnoki képzőművészeti életbe, olyan neves művészek előadásait hallgatta, mint Szemadám György, Erdély Miklós festőművészek, Papi Lajos szobrászművész M. Kiss Pál művészettörténész. Sokat tanult tőlük.
Nagyon sokat olvasott, nagy művészek műveit, életrajzát, művészettörténetet, a művészettel nemcsak gyakorlatban foglalkozott, de elméletben is alapos tudásra tett szert.
Girnt Vilmos szívesen kötődik művészeti közösségekhez, több ilyennek alapító tagja is.
– A Szolnoki Galéria Kulturális Egyesület tagja lett 1986-ban
– Az OPUS Képzőművészeti Egyesület alapító tagja.
– A Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán ahol tanított, „Vera-Icon Képzőművészeti Egyesület” néven egyesületet alapítottak.
– Tagja a PENT-ART egyesületnek, a
– Szolnoki Művészeti Egyesületnek,
– Honvéd Kulturális Egyesületnek,
– Kultúra Barátai Egyesületnek
1991-óta rendszeresen bemutatkozik önálló és csoportos kiállításokon, Szolnokon, Túrkevén- a Finta Múzeumban, Kecskeméten, Martűn, Budapesten, Kaposváron, Nagybányán…hogy csak néhányat említsek a sok-sok kiállításból.
Rendszeresen részt vesz hazai alkotótáborokban, például Gárdony, Velence, Zebegény és külföldi alkotótáborokban, például Románia, Lengyelország. Ahol fejleszti művészi és technikai tudását, művészbarátságokat ápol!
Művészi munkájának elismerését mutatja, hogy Szolnokon különböző közintézményekben ott találjuk alkotásait.
. Rákóczi úti Általános Iskolában 16 db-os dombormű sorozat a szabadságharc hőseiről
• Tiszaparti Gimnáziumban 16 db-os dombormű sorozat a szabadságharc hőseiről és dombormű sorozat a híres magyar matematikusokról
• Ruhaipari Szakközépiskolában 4 db dombormű ruházati stílusokról
• Szent László király utcában Móra emléktábla
• Verseghy Könyvtárban és Hild Könyvtárban festményeit láthatjuk
• Budapesten, a Stefánia úton a Honvédség Kulturális Központjában festmények
• Kossuth téri ékszerboltban állandó kiállítása van
Tehetségét több díjjal is elismerték:
1990-ben Megyei Amatőr Képző- és Iparművészeti Kiállítás, Szolnok Nívó díj
– 1992Magyar Honvédség Amatőr Alkotóművészek Kiállítása, Veszprém: II.díj
– 2009-ben festészete elismeréséért, Aba-Novák érmet kapott
– 2014- január 22-én a Magyar Kultúra napján Honvéd ecset díjat,
– 2014-október 17-én a magyar festészet napján Boromisza Tibor díjat kapott
– 2019-ben Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Prímadíj közönség díját kapta képzőművészeti tevékenységéért.
– 2022-ben Honvédelemért kitüntető Cím ezüst fokozatát kapta
Óriási közösségszervező erő lakik Girnt Vilmosban.
Önzetlen közösségi szellem jellemzi.
Több csoportos kiállítást szervez művészbarátainak. Immár hagyomány, hogy Szolnok Város Napjához kapcsolódva kiállítást szervez, Szolnoki festők Szolnokért címmel a Tiszaparti Gimnáziumban. A Magyar Kultúra napja és a Festészet Napja alkalmából a Honvéd Művészeti Egyesület tagjainak szervez kiállítást, bemutatkozási lehetőséget.
Néha azért marad ideje alkotni is, mint ahogy a mostani kiállítás is bizonyítja. Derűs, vidám színekben gazdag új képeit látjuk a falakon. Játékos könnyedség, ez a sajátos folttechnika, amelyet ő alkalmaz, kalandra hívja a nézőt. A színfoltokban kibontakozó alakot mi is úgy látjuk-e mint a festő, vagy nekünk mást mondanak a színek? A mi fantáziánk tovább viszi a képi hangulatot. Talán ez is az alkotó célja, hogy mi nézők is eljátszunk a motívumokkal, játékostársai legyünk a művésznek.
Az életet elfogadó derűvel szemléli a világot Girnt Vilmos, és ez alkotásait is áthatja. Számára legfontosabb az ember. Ez foglalkoztatja, ezt ábrázolja képein. Az emberről akar elmondani valamit.
Hol egy katona, egy festő, egy utazó…stb

Ezért aztán elmondhatjuk, hogy a kiállítás mottóját, Girnt Vilmos arc poeticáját egy Sophokleis idézet fejezi ki legjobban:
„Sok van, mi csodálatos, de az embernél semmi sem csodálatosabb”

A megnyitón részt vett Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő, Lászlóné Nagy Ilona nyugalmazott könyvtárigazgató, Horváth László, a Damjanich János Múzeum igazgatója, és Kovácsné Kaposvári Gyöngyi igazgatóhelyettese.

Közreműködött a BibliotéKAR énekkel és Majoros Jánosné tárogatón.

Verseghy Könyvtár felvételei