Idén 2022. november 14-én rendeztük meg intézményünkben az Országos Könyvtári Napok Záró konferenciáját. A megye összes településéről váruk a könyvtáros kollégákat. Nagy örömünkre szolgált, hogy szép számmal meg is jelentek az eseményen.

A programot úgy igyekeztünk összeállítani, hogy mindenki haza tudjon vinni belőle valamit, amit a saját területén tud majd hasznosítani.

Első előadónk Czakóné Gacov Katalin volt, aki nagyon stílusosan nyitotta meg a konferenciát Csak a változás örök címmel. Sajnos abban a világban élünk, ahol szinte hétről-hétre alkalmazkodni kell egy-egy tőlünk kívülálló eseményhez, ami gyökeresen megváltoztatja a munkakörülményeinket.

Majd Novák Csaba, coach, senior tréner rendkívül építő és pozitív szemléletet adó motivációs előadása következett. A coach tűpontosan rávilágított azokra a momentumokra, amikben elveszhet az ember, és elveszítheti a mindennapi munkájához a motivációját. Hasznos tanácsokat és a mindennapi életben alkalmazható praktikákat, szemléletet adott, hogy ezeken a nehézségeken tovább tudjunk lendülni.

Következő előadónk Mohácsi Bernadett könyvtáros volt a Kunszentmártoni József Attila Általános Művelődési Központ és Városi Könyvtárából. Bernadett ismertette, hogy náluk hogyan zajlott az OKN. Milyenek voltak gyermek és felnőtt programjaik és fotókkal is illusztrálta. A jelenlévő könyvtárosok pedig jó gyakorlatként a saját könyvtárukban akár honosíthatják is a jövőben.

Károly Nóra a Verseghy Ferenc Könyvtár helyismereti csoport csoportvezetője a Városfoglaló alkalmazásunk sokszínűségét mutatta be a jelenlévőknek. A Városfoglalót már megyénk települési könyvtárosai is tanulmányozzák, érdeklődnek iránta, mert nagyszerűen lehet ötvözni ebben az alkalmazásban az ismeretterjesztést, a játszva tanulást és a helyismereti dolgok gyűjtését.

A VFK Ifjúsági részlege több kollégával képviseltette magát. Elsőként dr. Korpásné Cserfalvi Katalin az ifjúsági részleg csoportvezetője mondta el általánosságban, hogy milyen programok voltak az Országos Könyvtári Napokon. Fantasy napok elnevezéssel szervezték a programokat, amit az ifi részlegbe járó fiatalok teljes mellszélességgel támogattak és segítettek a megvalósításukban.

Majd Szirákiné Kovács Györgyi beszélt a szabadulószobás programról, amit vasárnapra szerveztek. Ez a program volt az egyik legnépszerűbb a könyvtárunkban, ugyanis rekordidő alatt elfogytak az időpontok rá. Györgyi ezzel a projekttel innovációs pályázatot is nyert. Nagy reményeket fűzünk hozzá, hogy minél több fiatalt bevonzzunk a könyvtárba a szabadulószobák révén.

A Verseghy Ferenc Könyvtár fiókvezetője, Gálné Weigert Éva a Meseerdő projektjükről beszélt, hogy hogyan valósították meg a városi könyvtár gyermekrészlegén. Tapasztalatokat osztott meg, mik voltak a buktatók a tervezés, szervezés során. Majd az ott kialakított interaktív játékokat ismertette a résztvevőkkel.

Egy különleges kezdeményezésről – Magcseréről – beszélt Vallóné Mátyás Krisztina a VFK Szandaszőlősi Fiókkönyvtárának könyvtárosa. A magcsere program az ökoszemlélet jegyében született, nem mellesleg közösségépítő ereje is van. Kriszti a szervezéstől kezdve a megvalósításon át ismertette a program részleteit.

A résztvevők számából ítélve, hatalmas pozitív megerősítés volt, hogy jó úton haladunk. Fontos, hogy egy-egy ilyen konferencián, vagy kisebb workshopon megosszuk egymással tapasztalatainkat. Ezekből tudunk fejlődni, építkezni. Bízunk benne, hogy akik eljöttek sokkal gazdagabban távoztak.

Reméljük, még sok ilyen napot szervezetünk!

Bakondi Brigitta