Ebben az évben több jeles évfordulót ünnepel a Verseghy Ferenc Könyvtár. Áprilistól decemberig számos programmal készülünk.

Idén ünnepeljük névadónk, Verseghy Ferenc (1757-1822) tudós-költő születésének 265. évfordulóját.

70 évvel ezelőtt, 1952. november 6-án a 2042/13/1952. sz. MT. határozata alapján a Városi Könyvtár és a Körzeti Könyvtár egyesítésével létrejött a Megyei Könyvtár. Az egyesített intézmény a Városháza épületében kapott helyet.

Archív felvételek a Megyei Könyvtár életéből 1953 és 1955 között

50 évvel ezelőtt, a Verseghy-életművel való tudományos igényű, rendszeres és folyamatos foglalkozás 1972 decemberében indult el a költő szülőhelyén. 50 évvel ezelőtt, 1972. december 14-15-én megrendezésre került az első Verseghy tudományos emlékülés. Az alkalmat Verseghy Ferenc halálának 150. évfordulója adta meg.  Szolnok fennállásának 900. évfordulója alkalmából a város kiemelt szerepet kapott 1972 és 1975 között. Így az ötletadó megyei könyvtár is számíthatott anyagi támogatásra a szakmai rendezvény lebonyolításához. A Magyar Tudományos Akadémia Irodalomtudományi Intézetének, a Magyar Irodalomtörténeti Társaságnak a szakemberei a Megyei Könyvtár által szervezett helyi kutatócsoport tagjaival együtt szervezték meg az első ülésszakot.

A szervezők az első tudományos ülésszak sikerén felbuzdulva elhatározták, hogy a konferenciát Verseghy születésének és halálának kerek évfordulóihoz igazítva ötévenként újra megrendezik. A két napos konferencia jó alkalmat szolgáltatott a kutatóknak, munkásságuk bemutatására, kutatómunka összehangolására és esetleg vitákra is. A hallgatóság közönség pedig képet kap a Verseghy-kutatások fő irányairól és legfontosabb eredményeiről is. Ez az eseménysorozat tehát a Verseghy Ferenc-kultusz tudatos ápolásának elindítója lett Szolnokon.

A Verseghy-emlékülések anyaga nyomtatásban is megjelent. A Verseghy Könyvtár által gondozott kiadványsorozat az In memoriam Verseghy Ferenc címet kapta. A kiadványok 2007 óta elektronikus formában is elérhetőek.

30 évvel ezelőtt, 1992 januárjában jelent meg először a Kaptár, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei könyvtárosok szakmai lapja.

25 évvel ezelőtt, 1997. augusztus 27-én nyitotta meg kapuit a megyei könyvtár a Pénzügyi Igazgatóság felújított épületében. 1995-ben a bibliotéka akkori fenntartója, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat jelentős összeget nyert a könyvtár rekonstrukciójára. A Kossuth téren álló 1891-ben emelt épület rekonstrukciója mellett egy ötszintes raktár felépítését is finanszírozni tudták. Ezzel a korábbi külső raktárak megszüntek és a könyvtár állománya egy helyen várta az olvasókat.

Összesen 4455 m²-es alapterületű épületegyüttest vehetett birtokba az intézmény. Az ünnepélyes átadó ünnepségre augusztus 25-én került sor. Horn Gyula miniszterelnök adta át a könyvtárat a használóinak.

A felújított épület még berendezés nélkül – Nagy László felvételei

Pillanatképek a 1997 áprilisában kezdődött költözésről – Nagy László felvételei

A Verseghy Könyvtár munkatársai által készített amatőr felvétel az átadási ünnepségről

A Verseghy Ferenc Könyvtár munkatársai 1997-ben