Linkgyűjtemény, hogy olvasóink addig se maradjanak olvasnivaló nélkül, amíg kényszerűségből zárva vagyunk.

Az oldalak a képekre kattintva nyílnak meg.

Magyar Elektronikus Könyvtár (rövidítve MEK) „az ország legrégebbi digitális könyvtára”, ingyenes internetes szolgáltatás. 1994-ben indult, látogatóinak száma 2002-re havi 60-70 ezerre nőtt. 2017. szeptember 7-es adat szerint 16852 letölthető dokumentumot tartalmaz, és ez a szám havonta kb. 100–150-nel nő. 

A MEK-ben csak magyar nyelvű vagy magyar, ill. közép-európai vonatkozású, tudományos, oktatási vagy kulturális célokra használható dokumentumok kapnak helyet: elsősorban szöveges művek (beleértve a hangoskönyveket is). Gyűjtik továbbá az elektronikus újságokat és folyóiratokat, valamint egyéb, könyvtári szempontból érdekes információforrások, szolgáltatások és dokumentumok címeit is. Hazánkban élenjáró fejlesztéseket végeznek az e-könyvtárak technológiájának kialakításában: ilyen például a vakok számára elérhetővé tett VMEK felület kifejlesztése, az URN azonosítók meghonosítása, a metaadatok nyilvántartására alkalmas ingyenes eleMEK rendszer ill. egy Dublin Core generátor kidolgozása, továbbá a tématérkép technológia könyvtári alkalmazása.

A gyűjtemény gyarapodása sokféle forrásból származik, az önkéntes digitalizálók mellett közvetlenül a szerzőktől és a kiadóktól is érkeznek könyvek, és internetre tesznek korábban CD-ROM-on kiadott terjedelmesebb műveket is, valamint az OSZK-ban indított Hungarológiai Alapkönyvtár Digitalizálási Program keretében elkészült szövegeket is szolgáltatják. Külön hangsúlyt fektetnek az Internet magyar oldalain levő értékes kulturális tartalom digitális megőrzésére, igyekeznek összegyűjteni és saját szerveren, metaadatokkal ellátva, hosszú távra archiválni ezeket az állományokat. A formátumok között szerepel az epub, a mobi és a prc is.

A magyar Digitális Irodalmi Akadémia 1998. június 2-án jött létre a legkiemelkedőbb magyar írók-költők forrásértékű szövegeinek megismertetésére és elérhetővé tételére. A több ezer digitalizált kötetet tartalmazó oldalon van regénytár, drámatár és gyerekkönyvtár is

A koronavírus miatt elrendelt karantént próbálják könnyebbé tenni az Agave Könyvek magyar szerzői. Többen ugyanis úgy döntöttek, hogy a könyveik egy részét elérhetővé teszik az interneten. Mint Baráth Katalin írta: “Ez nem egy házilag szkennelt-pdf-esített kézirat, hanem a szerkesztett e-könyv”, amit bárki ingyen letölthet.Krimi, sci-fi és fantasy is szerepel a kínálatban.

A Samsung Magyarország jóvoltából ingyenesen elérhető Magyarország legnagyobb digitális mesetára.

Több mint 400 interaktív könyv hangos felolvasással érhető el ingyenesen egy teljes hónapon keresztül a BOOKR Kids Mesetárából a koronavírus okozta vészhelyzet miatt.

A TISZATÁJ DIÁKMELLÉKLET-ROVATA
A TÁVOKTATÁS SZOLGÁLATÁBAN

A 74. évfolyamában járó, ezzel a „rekorddal” a leghosszabban folyamatosan megjelenő szépirodalmi orgánumnak számító Tiszatáj folyóirat 1992. októberi számában közölt először Diákmellékletet: a szerkesztőség Levendel Júlia József Attiláról szóló írásával indította útjára az azóta is nagy sikerrel futó rovatát. Az elmúlt évtizedekben a hazai irodalomtudomány és szépirodalom legjobbjai által jegyzett Diákmellékletek szinte egy teljes magyar irodalomtörténet fejezeteivé álltak össze: a magyar nyelvű irodalmiság kezdeteitől egészen a napjainkban zajló irodalmi jelenségekig megannyi mű, szerző és irányzat értelmezése jelent meg a korábban a laptól elkülönülve nyomtatott, egy ideje az aktuális lapszám végén olvasható, de folyamatosan az online térben is megjelenő Diákmelléklet-oldalakon. A Diákmelléklet óriási értéke, hogy mindenkor a hazai irodalomtörténeti kutatások legfrissebb, kurrens eredményeit közölte és közli, de nélkülözi a tudományos közösségek nyelvezetét jellemző bennfentesség, bonyolultság fordulatait. A rovat célközönségét, évtizedek óta, változatlanul, a tantárgyi anyagát megújítva, új élményekkel átadni kívánó pedagógusok és a tankönyvi megalapozáson túli információkra, meglátásokra kíváncsi felső tagozatos és középiskolai diákok alkotják, de természetesen az írások iránt érdeklődők „tábora” magába foglalja az egyetemi közösségek tagjait és az olvasók lehető legszélesebb és legvegyesebb összetételű csoportját.

Ezekben a napokban, amikor a járványfertőzés megakadályozása érdekében az iskolák bezárták kapuikat, amikor tanárok, oktatók és diákok, tanítványok, hallgatók egymástól biztonságos távolságban kénytelenek tartózkodni, valóban megnehezültek az irodalom oktatásának, az irodalmi élmény átadásának a lehetőségei. Most, amikor szinte minden előzmény nélkül, a magyar közoktatás az online térbe, virtuális osztálytermekbe költözött és a digitális kapcsolattartás legkülönfélébb fórumait, módszereit igénybe véve keres – és talál! – megoldást a kialakult helyzetre, a Tiszatáj az olvasói iránti elkötelezettsége és szolidaritása jeleként egyik legnagyobb „kincsét”, az évfolyamaiban összegyűlt Diákmellékleteket a közoktatás résztvevői számára felajánlja, a korábbinál könnyebben kereshető formában teszi elérhetővé. A Diákmellékletek tárgyát jelentő szerzők szerinti beosztás (névmutató) alapján mind a 173 eddig megjelent írás elérhető, olvasható és beilleszthető a következő hetek, hónapok váratlan szükséghelyzetre reagáló, de a megújulás és nyitottság lehetőségeit is magukba foglaló tanmeneteibe, felkészülési folyamataiba.

 

Fejős Éva lehetővé tette, hogy március 30-áig ingyenes letölthetővé váljanak egyes könyvei.

A borítókra kattintva érhetők el a könyvek!

Kuponkód: wellnessalelkednek-maskulonbenittmaradnek


Kuponkód: wellnessalelkednek-azajandek

Kuponkód: wellnessalelkednek-ejszakabangkokban

Regisztrációt követően az Adamobboks oldaláról 154 könyvet tölthetünk le ingyenesen. A kínálatban található Rejtő Jenő, Móra Ferenc, Kosztolányi Dezső, Móricz Zsigmond, Alexandre Dumas, Karl May, Csáth Géza, Madách Imre, Nemere István, Balassi Bálint, Jókai Mór, Csokonai Vitéz Mihály, Gárdonyi Géza, Karinthy Frigyes, Arany János, Mikszáth Kálmán, Petőfi Sándor, Babits Mihály, William Shakespeare, Benedek Elek és néhány kevésbé ismert szerző néhány könyve. A letölthető formátumok: epub és mobi.

A Szakkiadók Társulása, röviden Szaktárs adatbázisportál azzal a céllal jött létre, hogy egy közös felületen összegyűjtse és korszerű módon közzétegye a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit – fogalmaznak. „Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi, vagy akár a legfrissebb kiadványokról.”

Jelen pillanatban a szolgáltatás közel 15 ezer kötetet kínál (április 23-áig ingyenesen) 12 kiadótól, név szerint:

 • Akadémiai Kiadó
 • Attraktor
 • Balassi
 • Gondolat
 • L’Harmattan
 • Kalligram
 • Kortárs
 • Kronosz
 • Mentor
 • Napvilág
 • Osiris
 • Szaktudás Kiadó Ház

A régi képregények rajongóinak szerezhet örömöt, hogy ingyen elérhető a Füles Rejtvényújságban valaha megjelent összes képregény.

A Typotex Kiadó több tucat szak- és szépirodalmi kötetét tette ingyen letölthetővé. Csak regisztrálni kell, és már indulhat is a válogatás!

Hangoskönyvek és komolyzene a Rádióarchívumból

Az MTVA Archívuma a digitális oktatásra történő átállás és a tartalmas szórakozás elősegítése érdekében Hangarchívumából több száz hangoskönyvet és komolyzenei művet tesz online szabadon elérhetővé kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A választékban kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok, mesék, komolyzenei művek egyaránt megtalálhatók, melyekből mindenki választhat érdeklődésének ízlésének megfelelően.