szolnocon kitűzőkSzolnoCon
A fiatalok egyik kedvelt témája az anime. Anime, manga, sci-fi, fantasy szerető és gamer  közönségtalálkozó helyét jelenti a CON. De jelenti a K-popot, a japán kultúrát, a rajzolást és a cosplayt is. 2018. január 27-én megrendeztük 5 város anime köreinek találkozóját. Az ötlet és kidolgozás az Anime kör és a könyvtár közös szervezésében valósult meg, amelyben csapatjátékban 98 fiatal mérte össze anime tudását. 2019. január 26-án rendeztük a második SzolnoCont, amely már Szolnok város fiataljainak szólt. A szervezésben a könyvtár partnere volt Szolnok Városi Diákok Tanácsa és Szolnok MJV önkormányzata. 2018 óta minden évben megrendezésre kerül országos rendezvényünk.

Irodalmi tábor középiskolásoknak
2018-ban pályázati lehetőséget felhasználva egyhetes irodalmi tábort került megrendezésre az ifjúságnak. Azóta minden évben megrendezésre kerül egy tábor.

Ennek keretében író-olvasó találkozók,kreatív tevékenységek mellett a helyi kultúra és történelem megismerésére is nyílt lehetőség, ezzel is erősítve az ifjúságban a lokálpatriotizmust.

ifjúsági részlegSzületésnapok

Minden évben megünnepeljük az Ifjúsági részleg születésnapját, ahol közösen fogyasztjuk el az erre az eseményre rendelt ifi tortát.
A közös étkezés is közös élmény jelent és közösségformálásban igen nagy szerepe van.
Ilyenkor lehetőségük van az ifjúsági zenekaroknak is lehetőséget adni fellépésre ezzel  is emelve az est fényét.

törülköző napTörülközőnaptörülköző nap

A törülközőnap  tisztelgés minden év május 25-én Douglas Adams (1952–2001) angol sci-fi-író emléke előtt.
Ezen a napon a rajongók és tisztelők mindenhova a törülközőjükkel mennek, mivel a Galaxis útikalauz stopposoknak című műből tudjuk, hogy ez  “A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos.”

fantasyart plakátFantasyArt páyázat

Rajz fotó és videópályázat középiskolásoknak.
Célunk azon fiatal képzőművészek megszólítása, akik vonzódnak a fantasy-hez, és szívesen alkotnak ebben a műfajban. S így talán adunk egy kis lendületet számukra, hogy majdan egyek lehessenek a jövő nagyszerű fantasy művészei közül. A „hagyományos” képzőművészeti irányzatok mellett a fotográfia, de akár a filmművészet területéről is várunk szebbnél szebb, káprázatosnál káprázatosabb alkotásokat. Immáron 6. alkalommal kerül megrendezésre Societatis Umbrarum hagyományőrző egyesülettel közös pályázatunk.

Író olvasó találkozók

Célunk a kortárs irodalom népszerűsítése a fiatalok körében. Igyekszünk olyan írókat meghívni amelyek elsősorban kamaszoknak szóló, célzott tartalommal íródott irodalmi alkotásokat jelentetnek meg. Fontos hogy megszólítsák a közönséget, aktuális és az életükben jelenlévő problémákra reagáljanak és megoldást kínáljanak ezek az alkotások. Célunk továbbá az ifjúsági regények és a magasabb szintű irodalmi szerzők népszerűsítése, megismertetése. Kiemelten fontos a fiatal írók műveinek bemutatása.