Nincs karácsony mézeskalács nélkül, mivel lehet ajándék, karácsonyfadísz és finom nasi egy tea mellé. Elkészíteni nem nehéz, kb. 30 perc alatt össze tudjuk gyúrni, az eredményt pedig kóstolhattátok az Adventi kézműves foglalkozásunkon.
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg méz
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 30 dkg világos barnacukor vagy sima kristálycukor
- 1 kg liszt
- 1 narancs reszelt héja
- 2 tk őrölt fahéj
- 1 tk szefgűszeg
- 1 tk szegfűbors
- 2 tk őrölt gyömbér
- 1 tk őrölt szerecsendió,
- a fűszereket kiválthatjuk egy csomag mézeskalács keverékkel is
- 2 tk szódabikarbóna
- 3 +1 tojás
Az írókához:
- 1 tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 2 tk citromlé
A szegfűszeget és a szegfűborsot mozsárban összetörjük, majd hozzáadjuk a többi fűszert és összekeverjük (vagy egy csomag mézeskalács keveréket) Egy kis lábosba tesszük a mézet és a fűszereket, és addig melegítjük, amíg a méz felforr. Összekeverjük és hozzáadjuk a vajat vagy margarint, amit hagyunk teljesen elolvadni.
Egy tálban összekeverjük a lisztet a szódabikarbónával.
A cukrot és három egész tojást robotgépben habosra keverjük, majd a robotgépet alacsony fokozatra kapcsoljuk és váltakozva a habhoz keverjük a lisztet és a mézes keveréket. Nehéz, ragacsos masszát kapunk. Kiszedjük a keverőtálból, fóliába tekerjük és éjszakára a hűtőbe tesszük.
A hűtőből kivéve hagyjuk egy kicsit felengedni a masszát, 3 részre osztjuk, hogy könnyebb legyen vele dolgozni és lisztezett deszkán 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk. Tetszés szerinti formával kiszúrjuk.
A maradék tojást 1 evőkanálnyi vízzel kissé felverjük és megkenjük vele a mézeskalácsokat. 180 fokra előmelegített sütőben 5-7 percig sütjük, éppen csak addig, amíg egy kis színt kapnak (vigyázni kel, könnyen megégnek!). A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni a mézeskalácsokat, majd írókával díszítjük őket.
Az írókához a tojásfehérjét a cukorral legalább 5 percig keverjük magas fokozaton, kézi robotgéppel. Hozzáadjuk a citromlevet, ettől fényes és sűrű lesz. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy nyomózsákba vagy vastagabb zacskóba töltjük, aminek az egyik sarkán egy egészen pici lyukat vágunk. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítjük.
Mindenkinek jó sütést és jó étvágyat kívánunk!