Könyvajánló 3-6 éves korosztály számára

A címre kattintva elérheti online katalógusunkat.

A képek forrása: Libri.hu

Giampaglia, Corinne: Ella és a téli varázs

 Ella szomorú, mert folyton esik a hó. Próbálja elűzni a szomorúságát, de az nagyon ragaszkodik hozzá, ezért anyához fordul, aki egy régi könyvet ad neki. A nagymama karácsonyi útmutatója megmutatja, hogyan készülődjenek a nagy napra. A készülődés alatt felvidul Ella is. Szenteste viszont kiderül, hogy eltűnt a csúcsdísz, a karácsonyi csillag. Ella a csillag keresésére indul az erdőbe…

Kiderül a kedves történet végére, megtalálja-e?

5 éves lettem! Kedvenc meséink a Pagony szerzőitől

A kötet a nagysikerű 4 éves lettem folytatása, melyben újra ismert, kortárs szerzők régi és újabb, ismert és kevésbé ismert, komoly és humoros meséiből, verseiből és mindennapi történeteiből kapunk válogatást.

Turczi István: Robin, a szerencse fia (Robin Hód kalandjai)

Robin, a kis hód mindig a hódvár környékén csatangol és kalandokba bonyolódik a környék lakóival. Megismerkedik Varjon Varjoviccsal, a Varjavilli nemzetség utolsó sarjával, aki rendes nevet ad Robinnak: Robin Hód, a szerencse fia. Miért kapta és milyen kalandokba keveredik a kis hód, megtudhatjátok a kedves kis mesékből.

Casey, Dawn: Mesék télre

A világ minden tájáról származó téli történeteket olvashattok ebben a szépen illusztrál mesekönyvben. Találtok itt norvég, ukrán, német, lengyel, skót, francia, orosz, angol, grönlandi, kínai és mexikói mesét is. Az ilyen fagyos meséket legjobb a tűz mellett hallgatni a hosszú téli estéken. Fedezzétek fel a havas tájakat, ismerjétek meg az ott élő emberek mesekincseit!

Kertész Erzsi: Kisfóka és a többiek

Az írónő új mesekönyvének kis állatszereplői ugyanolyanok, mint a hétköznapi gyerekek: könyörögnek még egy kis pancsolásért; ugrándoznak, fickándoznak; bújócskáznak; jobban szeretik a csokit, mint a fogmosást; kíváncsiak; és olyanok akarnak lenni, mint a szüleik. Minden mese után a történethez kapcsolódó játékos feladatok várják a kicsiket. S mire a könyv végére értek észrevétlenül megtanuljátok a mások elfogadását, megértését és szeretetét.

Takács Viktória: Szüreti mese (Hagyományaink)

Most Misit és Dórit a Balaton-felvidékre kísérjük el, egy hagyományos szüretre Vince bácsiékhoz. Megtudhatjátok, miért kell a pincébe égő gyertyával lemenni, ki cipeli hagyományosan a faputtonyt, milyen jó móka a szőlőtaposás és a szüreti mulatság. Ennyi élmény után már biztos, hogy az ő plakátjuk lesz a legszebb az iskolai kiállításon…

Veszpi Gyula: Főkalóz kapitány: Kalandmesék (Mesepogácsa)

Szeretsz nevetni? Akkor ez a könyv neked való. Olvashatsz benne a híres kalózcsatáról, a sárkánykölyökről és a százszínű tűzbogyóról, az elválaszthatatlan kacsatesókról, az aranyhajóról, egy különleges focilabdáról, a zoknitolvaj polipról és még sok más érdekes tengeri kalandról. Vigyázz, meg ne fájduljon a hasad a kacagástól!

Tesókönyv (Mesélj nekem!)

 Mesék és versek a testvéri szeretetről hét kortárs meseíró és hét költő tollából, három illusztrátor rajzaival. Megújult sorozat jelen kötete a tesókérdést járja körbe. Vannak itt édestestvérek, örökbe fogadott tesók, és persze hisztisek, féltékenyek, dédelgetők, babusgatók, támogatók, bátorítók…

Egressy Zoltán: Piszke papa meséi

 Tíz vidám állatmese található ebben az aranyos mesekönyvben, mely a klasszikus állatmesék hagyományait követi. Olvashattok kíváncsi kecskéről, falánk kengururól, önzetlen pókról, makacs dromedárról, érzékeny flamingóról és még sok más érdekes állatról.

Zsigmond Gábor: 500 jármű Magyarországon

Ebben a kötetben találsz vonatokat, villamosokat, autóbuszokat, trolibuszokat, folyami, tengeri és balatoni hajókat, repülőgépeket, űrhajókat, régi autókat és motorkerékpárokat, különleges és furcsa járműveket, kisvasutakat, katonai járműveket és még sok más érdekes közlekedési eszközt, illetve számtalan hozzájuk kapcsolódó történetet. Ahol a rajz mellett piros-fehér-zöld zászlócskát látsz, az azt jelenti annak a járműnek magyar tervezője volt, vagy ilyen járművet Magyarországon is gyártottak, gyártanak. Jó lapozgatást és szórakozást kívánunk!

Vegas, Peter: Félsz a sötétben? A sötét jobban fél tőled!

Tudod-e hol rejtőzik a sötét egész nap? Nem? Hát a zoknis fiókban, és arra gondol, milyen félelmetes vagy, mikor tiszta zokniért jössz. Mivel a sötét nem valami bátor, addig nem megy haza, míg le nem kapcsolsz minden lámpát és még a tévét is.Tudod-e, hogy a sötét miért rettentő kócos és mik a kedvenc ételei? Tudod-e, kik szeretik a sötétet? Ha nem, akkor kukkants bele ebbe a könyvbe, és rájössz, hogy nem is olyan félelmetes! Meg ne ijeszd!

Litchfield, David: Fények a Csoda-sziklán

Hanna kislány kora óta vágyakozott a csillagok közé. Esténként kiosont a kedvenc helyére, a Csoda-sziklához, és onnan kémlelte az éjszakai égboltot. Zseblámpájával felvilágított az égboltra, és abban reménykedett, hogy észreveszi a világűrből érkező idegen lény. Sikerül-e találkoznia Hannának űrlénnyel, vagy legnagyobb vágyunk éppen az orrunk előtt van? Kiderül a szeretetteljes történetből.

Sánchez Vegara, María Isabel: David Attenborough (Kicsikből NAGYOK)

Ki ne ismerné David Attenborough-t, aki gyönyörű dokumentumfilmeivel vitte el az emberek milliói lakásába a természetet?

Ez a gyermekeknek szóló kis kötet a kíváncsi kisfiú életét mutatja be, azt hogyan vált természettudóssá, hol dolgozott, milyen fajokat fedezett fel.A híres emberek életét bemutató sorozatban megjelent kötetek: Coco Chanel, Jane Goodall, Frida Kahlo. Az olvasgatás közben rájönnek a gyermekek, hogy a híres emberek is voltak gyerekek, és ha nagyon akarjuk a mi álmaink is valóra válhatnak.

Serna, Ana: Ég veled, szomorúság! Szia, öröm! (Érzelmek erdeje)

Végre vakáció! Olívia, a békalány már nagyon várta a szünidőt, mert akkor egész nap lehet játszani a barátokkal…De hogyan lehet megvigasztalódni, ha a legjobb barátnőnk elköltözik? Fény derül arra, hogy mindenki másképp űzi el a szomorúságot. Olvasd el, ki hogyan, és végül te is felvidulsz! A sorozatban eddig megjelent kötetek: Ég veled, irigység! Szia, önbizalom!, Ég veled, magány! Szia, figyelmesség!, Ég veled, harag! Szia, önuralom!, Ég veled, félelem! Szia, bátorság!, Ég veled, szorongás! Szia, optimizmus!

Vadadi Adrienn: Kicsimackó

A rövid és tanulságos mesék Kicsimackó hétköznapi életébe nyújt bepillantást a tavaszi ébredéstől a téli álomba merülésig. Csupa olyan történet, mely bármelyik óvodással megtörténhet. Mesehallgatás közben megtudhatod, mik a kedvenc játékai Kicsimackónak, miért akar pizsamában óvodába menni, hogy nincsenek rossz mackók, miért jó mackómamával sütni-főzni, hogyan lehet sétálni az unatkozással és miről álmodik a medvebocs tavaszig.

Baginé Lugosi Diána: Vili és Bobi kalandjai

Vili, a Tátra és Bobi, a Ganz típusú villamos Budapest sínpárjait járja nap, mint nap. Bejárhatod velük az egyes, majd a kettes villamos útvonalait, ahol feltűnnek a város nevezetes helyei, épületei. Sőt útközben még a járművekkel és néhány közlekedési szabállyal is megismerkedhetsz. Te tudod, mi a különbség busz, a villamos és a metró között? Ha nem, akkor lapozz bele a kötetbe! A beszélgetős mesekönyv lehetőséget biztosít a szülők és gyermekek tartalmas beszélgetésére és új ismeretek megszerzésére is a felvetett kérdéseivel és feladataival.

Mentovics Éva: Katicabogár és más mesék

Mentovics Éva: Katicabogár és más mesék

Versek és verses mesék az évszakokról, a hónapokról, az időjárásról, a napszakokról és az óvoda-, illetve az iskolakezdésről. A kedves versekhez a rajzokat Karácsonyi György készítette

 Vuk reggeltől estig

Vuk reggeltől estig

„A rókák éjjel vadásznak, és nappal alszanak.”-szól a rókák törvénye. Könnyű annak, aki álmos, de a kis Vuk egész éjjel aludt a biztonságos barlangban, ezért reggel már csöppet sem álmos, és egyébként is ő egy örökmozgó, kíváncsi kisróka. Így egyedül indul nappal vadászni, és hogy a nap folyamán mikor, kivel találkozik, milyen kalandokat él át, milyen tapasztalatokat gyűjt, s hogyan tanulja meg, hogy a nappal a rókák legnagyobb ellensége, megtudhatod ebből a képeskönyvből. Sőt az óramutatók állításával még a pontos időt is megtaniulhatod.

 Balázs Ágnes: A csavargó kisautó és más történetek (Mesék örökmozgóknak)

Balázs Ágnes: A csavargó kisautó és más történetek (Mesék örökmozgóknak)

Tapsolj! Ugrálj! Kiabálj!

Balázs Ágnes újabb (ötödik) kötetében öt rövid és vidám történet olvasható izgő-mozgó, közbekiabáló gyermekeknek, aki szívesen hallgatnak mesét, de nem tudnak megülni a fenekükön. A mesehallgatás közben a meséhez kapcsolódó játékos feladatokat adhatunk a gyermeknek, mellyel lekötjük a figyelmét és fejlesztjük a koncentrálóképességét. Az éjszaka kóborló kisautóval megismerhetjük a közlekedési szabályokat, bújócskázhatunk a kiránduló állatokkal, elmehetünk Mackó bácsi vidámparkjába, megtudhatjuk mitől fél a kis helikopter és merre járt a bicikli.

A sorozatban megjelent kötetek: A beszélő kiskutya, A pösze nyuszi, A száguldó hóember, Az ügyetlen bohóc

Miklya Luzsányi Mónika: Rozmaring és Tarack viselkedni tanul (Ovis Okosító)

Malacvisítás, kiabálás, civakodás hangja veri fel az erdő csendjét. Bár ez már megszokott a Horka családnál, mivel Luána mama és Horka papa itt neveli a két vadmalackáját. Rozmaring és Tarack két belevaló gyermek, akik szeretnek játszani, no meg alkalomadtán veszekedni. Bármilyen apróságon képesek összekapni, és akkor repül ám még a cipő is. Koppáncs úr, a postás sincs biztonságban tőlük. Az Ovis Okosító sorozat első kötetében alapvetően fontos illemszabályokat tanulhatnak meg a vadmalacikrek példáin keresztül a gyermekek. Milyen köszönési fajták vannak, hogyan kell türelmesen végig hallgatni a felnőtteket és nem a szavukba vágni, használni a kérem és a köszönöm varázsszavakat, nem szép dolog csúfolódni, turkálni vagy éppen habzsolni az ételt. Az érdekes és tanulságos történetet Tóth Andrej rajzai illusztrálják.

Meltzer, Brad: Én, Amelia Earhart (Hétköznapi emberek, akik megváltoztatták a világot)

Amelia Earhart előtt nem voltak határok. Gyermekként a „nem lányos” kalandokat kereste. Zseniális ötletnek tartotta a hullámvasút építést, sőt ki is próbálta. Igaz darabokra tört a kocsi, de a repülés élménye fantasztikus volt. Az első repülése után eldöntötte, hogy pilóta lesz. A kötetből megtudhatod, milyen kalandos élete volt. Ez az új sorozat a példaképpé vált, híres emberek életét mutatja be a gyermekeknek. Bizonyítja, hogy mindannyian lehetünk hősök, csak merjük megvalósítani az álmainkat. A sorozatban megjelent kötetek: Én, Abraham Lincoln, Én, Rosa Parks

Magyarné Antal Nikolett: Répa, retek, mogyoró: Marci kalandjai Logopédiában

Marci, a Fecsegő Óvoda nagycsoportos óvodása, mint minden óvodás nagyon szeret kergetőzni, focizni, mászókázni és hintázni. A nagycsoportosok viszont már az iskolára is készülnek. Sajnos Marcinak nem elég ügyes még a nyelve, és a füle nem hallja meg az apró különbséget a hangok között. Ezért Marcinak logopédiaórákra kell járnia, hogy az összes hangot helyesen tudja kiejteni. Logopédiaóra? Az meg mi a csuda, mit fog ott csinálni? Marci már az első óra után rájön, hogy jó móka a logopédiaóra, de gyakorolni is sokat kell a sikerért. A hasznos könyvben a helyes kiejtés begyakorlására sok nyelvtörő, játék és feladat található.

Weller-Essers, Andrea: Repülőtér (Mi micsoda ovisoknak)

Szárnya van, mint a madaraknak, de nem rovar, sőt nem is élőlény. Mi az?

Nagyon sokféle repülőgép létezik, aminek a segítségével az ember a magasba tud emelkedni. Voltál már reptéren, tudod, hogy milyen a felszállás, milyen érzés a felhők felett lenni, hogyan történik a leszállás? Ha nem, lapozd át ezt a könyvet, s megtudod. A sok kinyitható ablak és érdekesség mellett megtanulhatsz papírrepülőt hajtogatni, és kisrepülőt készíteni ruhacsipeszből.

Braun, Christina: Iskolás leszek! (Mi micsoda junior)

A leendő elsősöknek nyújt bepillantást az iskola világába a sorozat jelen kötete. Mi történik az első tanítási napon? Milyen az osztályterem? Milyen szabályokat kell betartani? Mit pakolsz az iskolatáskába? Milyen tantárgyaid lesznek? Milyen helyiségek vannak az iskola épületében? Milyen hosszú egy tanítási nap? Mikor kezdődik a tanítás? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaphatják meg a válaszokat a gyermekek, akik szeptembertől iskolások lesznek. A sorozat előző köteteihez hasonlóan fejtörők, izgalmas ismeretek, döbbenetes rekordok teszik még érdekesebbé az ismeretterjesztő művet.

A titokzatos léghajó (Tony Wolf mesél)

Julius, a titokzatos gonosz tudós a világ ura akar lenni. Szuperágyúja segítségével leállítja a kiszemelt ország összes számítógépét, és váltságdíjat követel a visszaállításért. A váltságdíj beszedésére Attilát, az alávaló patkányt és segédjeit szemelte ki. A hatalmas léghajó egyik országról a másikra haladt, míg el nem értek a sziget fölé, ahol az erdő mélyén Tom és Polli faluja megbújt. Attila a világhódító Julius terve mellett a sajátját is meg akarta valósítani, ami a múltkor nem sikerült: újra elrabolja Pollit, aki ezután örökre vele marad. Csak ismét nem számol Tom bátorságával, leleményességével és kitartásával. A sok kaland közben még az is megeshet, hogy az ellenségből szövetséges válik.

Innes, Shona: A család olyan, mint egy süti (Ölelj meg!)

„A család a legfinomabb süti, amiből mindennap ehetsz.”

A pszichológusszerző a család fogalmát járja körül, úgy mintha az egy finom sütemény lenne. Egy teljes egész, mégis sok összetevőből áll, nagyon sokféle és sokszínű, mint egy cukrászdai kirakat. A kötetet Agócs Írisz édesen érzékeny rajzai illusztrálják.

Grimm, Sandra – Korthues, Barbara: 3-5-8 perces mesék hős lovagokról és bátor kalózlányokról

Telhetetlen mesehallgató csemeték szüleiknek szóló sorozat jelen kötete csupa érdekes és izgalmas mesét tartalmaz hős lovagokról és bátor kalózokról. Megtudhatjátok, mivel helyettesíthető az ágyúgolyó egy kalózhajón, milyen kincs lapul a homokos parton és köze van-e a kisegérnek a lovagi páncélhoz? A vidám kalandokat élvezettel hallgatja majd minden kislány és kisfiú esti meseként.

Csodalámpa és az erdő (Kutasd fel, derítsd ki!)

Ez a könyv az erdő közepén álló Öreg Tölgyről szól. Az erő állatai mind szeretik Öreg Tölgyet, megpihennek rajta, menedéket találnak alatta, szeretik ízletes makkját. Csakhogy, bármilyen sokan is szeretik őt, Öreg Tölgy sóhajtozik és szomorú. Vajon mi a szomorúságának az oka? Megtudhatod, ha a zseblámpa segítségével belekukkantasz ebbe a szépen illusztrált könyvbe.

Dr. László Tímea: Olívia, Nonó és Beni kutya

A mesesorozat első részét a szerző családi életének valós történetei ihlették, melyek bármelyik családdal megtörténhetnek: kutyasétáltatás, farsang, nyaralás, betegség, korcsolyázás stb, illetve egy mese a koronavírusról is szól. Minden mesében van egy érdeklődést felkeltő információ is, mely további ismereteket nyújt és beszélgetésre sarkall.

Soós István: Manófittyem naplója

Manófitty egy óvodás, aki „Hol?” kérdéseivel mindig megakasztja apját a mese elején, mivel szerinte „egyszer sem volt… sohasem volt… sehol sem volt… semmi és senki”, minek ezt ragozni. Megmutatja neki, hogyan kell ezt csinálni, ezért innentől kezdve hét este ő mesél az édesapjának az évszakokról, a fogmosásról, a kutyatartásról, a hisztiről, a varázsutazásról és egy furcsa kislányról.

Lukács Józsefné – Ferencz Éva: Kerek egy esztendő: Heti tervező 1-2.

A szerzőpáros két kötetes segédletet készített az óvodai tevékenységi tervek elkészítéséhez. A heti tervező első kötete az őszi-téli, míg a második a tavaszi-nyári időszakhoz kapcsolódó témaajánlásokat tartalmazza. A hónapok elején pár szót ejtenek a hónap elnevezéséről és kiemelik a jeles napokat. Az ajánlott heti tervek mindegyikét egy páros oldalon fejtik ki. A műveltségtartalmakat környezeti, matematikai, anyanyelvi, ének-zenei és vizuális tartalmakra bontják, és mindnél meghatározzák a tevékenységeket, a célokat és a feladatokat. Sőt kiemelik a témához felhasználható fejlesztő és mozgásos játékokat is. Az óvodapedagógusoknak és a szülőknek is hasznos összeállítás.

Izmindi Katalin: Nagy óvodáskönyvem: mesék az óvodai beilleszkedés megkönnyítéséhez

A hároméves Fanni óvodás lett. A történetein keresztül bepillantunk a Pillangó csoport hétköznapjaiba, megismerjük Márti óvó nénit, Hajni daduska nénit és Fanni legjobb barátnőjét, Csengét is. Három év meséit – az első naptól a ballagásig – olvashatjuk a bájos rajzokkal illusztrált könyvben.

Szabó Imola Julianna: Rókamók és Círmacs
(Rókadombon innen és túl)

A rókadombi Vacokban él Círmacs és Rókamók. Itt mindig történik valami. Te tudod, hogy milyen egy doboznyi szülinap, mire jó a komor gyík, milyen nagy a hétfői árnyék, ki beszél a talált telefonban és hogyan lehet hat lyukat egyszerre lenyelni a fohszabájhóval? Nem? Akkor ez a rövid, humoros könyv neked és a testvérednek szól.

Izmindi Katalin és Mező Adrienn: Viszlát, hiszti! intsünk búcsút a hisztinek

Könnyek, sipítozás, visítás, toporzékolás, düh …, azaz a hiszti a kisgyermekkor jellegzetes velejárója. A gyógypedagógus és pszichológus szerzőpáros könyve mesékbe ágyazott módszereket kínál a hisztiproblémák célszerű megoldására. A mesék végén található szakértői tanácsok összefoglalják a hisztihelyzeteket és megoldási módszereket.

4 éves lettem! Kedvenc meséink a Pagony szerzőitől

A kötet a nagysikerű 3 éves lettem folytatása, melyben szintén ismert, kortárs szerzők műveiből kapunk válogatást. A versek és mesék már kicsit hosszabbak, a gyermek saját hétköznapi kalandjaira ismer bennük, illetve mesehősök bőrébe bújhat.

Corrigan, Sophie: Nem rossz állatok

Vannak aranyos, cuki, dédelgethető, simogatni való állatok és vannak félelmetesek, ijesztők, veszélyesek, rondák, undorítók, sőt gusztustalanok is. Ezeket a rosszindulatú híreszteléseket szeretnék megcáfolni a könyv főszereplői a tények és a szuperképességeik bemutatásával. Ismerd meg Te is!

Piroddi, Chiara: Gyermekünk érzelmi nevelése (Montessori műhely)

A Montessori műhely sorozat újabb kötete a gyermek érzelmi nevelésére fókuszál. Montessori szerint a tanulás legjobb módja a cselekvés, vagyis az érzelmek átélése, megfigyelése és világunk részévé tevése. A könyv az elméleti bevezető után gyakorlati tanácsokat ad ahhoz, hogyan ismerhetjük meg, mi zajlik kisgyermekünk lelkében. A játékos tevékenységek során játszva, kezüket használva sajátíthatják el az érzelmek nyelvét, azt hogy hogyan ábrázolhatják érzelmeiket gyurmázással, zöldségekkel-gyümölcsökkel, festéssel.

Sarkady-Filák Éva – Sillinger Nikolett: Nagy családkönyvem: Mesék a családi élet szépségeiről és nehézségeiről

A rövid kis mesék olyan helyzetekről szólnak, amik egy család életében előfordulhatnak. Ilyen a testvérféltékenység, az irigykedés, az agresszivitás,örökbefogadás, a szülők válása, új szülő a családban, a mostohatestvér, a barátkozás, a költözés, a szófogadás, az érzelmek kifejezése, az igazmondás, az összetartozás… De nem is sorolom tovább, inkább olvassátok el a könyvet!

A nagy smaragd (Tony Wolf mesél)

Tom, a hörcsögfiú és Polli, a hörcsöglány jó barátok. Polli éppen Tomhoz tart az erdei ösvényen, a fiúnak sütött mandulás keksszel, amikor elrabolja Attila, a kegyetlen patkány. Tom a lány után indul, útközben barátra és segítőtársra talál Leo, az oroszlán személyében, de mi köze van mindennek egy nagy smaragdhoz, az kiderül a Tony Wolf által illusztrált műből.

Huibert, Marjet – Posthuma, Sieb: Ádi, a kiskalóz

Ádi, a kiskalóz egy kalózhajón él apjával, a kapitánnyal és a kalózokkal. Nem mindennapi élete tele van mindennapi gondokkal: úszástanulás, nem szeretem ételek, honvágy a mama után, háziállat utáni vágyakozás. A kötetben óvodásoknak szóló öt kedves és vidám verses történet szerepel.

Sárvári Györgyi: Sümi nem adja fel (Sümi-mesék)

Két mese a hétköznapi szorongások és kudarcok leküzdéséről. Az egyik mese a kitartásról szól, arra biztat, hogy a nehézségek ellenére ne adjuk fel a próbálkozást, és ismerjük meg az ismeretlent. A másik a barátságról, melyből kiderül, mit tartalmaz a Nagyon Fontos Levél. A kötet a Házi Gyermekorvosok Egyesület támogatásával jelent meg.

Varró Dániel: Csütörtök, a kisördög

A költő szárnyaló képzelete és nyelvi leleményessége ismét megmutatkozik jelen kötetében. A két versbe szedett mese a középső gyermek, Csütörtök csínytevéseiről szól. Megtudhatjuk, miért nem szabad a láthatatlanná tévő, csodakapucnijú fürdőköpeny alatt morzsálni, és miért nem alszik a kisördög, amikor Mirkó, a markoláb éhes.

Gáll Viktória Emese: Borsi mesék

Vica, a zenészlány, Borsi, a tacskó és Csipke, a cica hétköznapi kalandjairól szóló történetekben egy-egy – a mesék tartalmához kapcsolódó – mondókát is megtanulhatnak a gyerekek. Minden kötetben két mesét olvashattok, melyeket Szert-Szabó Dorottya illusztrált. A sorozatban több kötet is megjelent.

Kiss Judit Ágnes: Babaróka kistestvére

A gyermekek életébe bekövetkező változás, hogy kistestvére születik. Ezzel nincs is semmi gond – véli Babaróka. A probléma azzal kezdődik, hogy az új jövevény miatt nagyobb lakásba kell költözni. Felvetődnek a kérdések: mit vihetnek magukkal és mitől kell örökre elbúcsúzni? Végül minden elrendeződik….A sorozat negyedik kötete is igazi összebújós, családi mesekönyv.

Garcia, Eliseo: Barátkozz Mozarttal

A nagyalakú képeskönyv mesél Wolfgang Amadeus Mozart és nővére Nannerl gyermekkoráról és álmodozásairól. Közben felcsendülnek híres dallamok különböző hangszerek előadásában. Felismered a hangszereket? Lássuk, sikerül-e? A hangoskönyv sorozat második része.

Weller-Essers, Andrea: Az orvosnál (Mi micsoda ovisoknak)

Az ovis korosztálynak szóló ismeretterjesztő sorozat újabb kötete az orvossal kapcsolatos sok-sok kérdésre kínál válaszokat a kinyitható ablakok mögött, és a különböző színes keretekbe foglalt feladatok teszik játékossá az ismeretszerzést.

A hattyúk tava – New York City Ballet

Egy szépséges, fehér hattyú, aki valójában egy elátkozott lány; egy herceg, aki beleszeret a lányba és egy varázsló, aki mindent megtesz, hogy szétválassza a fiatalokat. A New York City Ballet előadása szolgált e könyv alapjául, melyet Valeria Docampo mesésen gyönyörű illusztrációi díszítenek. A sorozat tagja: A diótörő.

Járom az új váramat Népmesék a világ minden tájáról – 4-6 éveseknek

Bajzáth Mária válogatásában megjelent óvodások népmeséit tartalmazó könyvben a mesék mellett találós kérdések, nyelvtörők, mondókák is helyet kaptak, melyeket elmondhatunk a gyermekkel együtt mesélés előtt. A kötet a Népmesekincstár sorozat része.

Finy Petra: Bodzaszörp – Mesék nagymamákról és nagypapákról

Tizenöt mese szól a nagyszülők és az unokák szeretetteljes kapcsolatáról. Olyan nagypapákról, akik szonátát komponálnak az unokájuk hangjára, akik élő Tavasz appot teremtenek a zöld tó partján, vagy aki úgy varázsol, mint Houdini. És olyan nagymamákról, akik úgy viselkednek, mint a gyerekek, akik mosolyt csalnak az unokájuk szomorú arcocskájára a szülők válása után, a barátnő hiányában. Az érzelmekkel és a szeretettel átitatott történetekhez Bogdán Viki készített szívmelengető illusztrációkat.

Kácsor M. Zoltán-Szigeti András: Egyes Markoló (Garázs bagázs sorozat)

Vilmos garázsában lakik Bobcat, Buldózer Boldizsár, Dömper Dömötör és a szépséges markolólány, Egyes Markoló. A Mikulás ajándékaként érkezik egy újabb markoló, egy fiú. No, de ki legyen ezután az Egyes, és ki a Kettes Markoló? Megtudod, ha elolvasod.

Boldizsár Ildikó: Hogyan szerzett vizet a kiszáradt kút

A mezőn álló száz éves kút vízéből oltják szomjukat a bivalyok, az őzek, a szarvasok, a vaddisznók és a vándorok. A kút egy napon azt vette észre, hogy a vize kevesebb lett, majd még kevesebb és még…, végül egyetlen csöpp vize sem maradt. A kút mellett álló apró magvacskából felcseperedett óriási tölgyfa segít megfejteni az eltűnt víz rejtélyét. A kötetet Rofusz Kinga illusztrálta.

Chamorro, Veronica: Sziasztok, érzelmek!

Az érzelmek világában segít eligazodni ez a könyv, mely egy testvérpár, Hanna és Bálint történeteit meséli el. A sorok között elhelyezett Hogyan érzi magát …? kérdésekre együtt adhatják meg a választ az olvasó felnőttek és a hallgató gyermekek. Érintett érzések: félelem, boldogság, szomorúság, féltékenység, csalódottság és düh.

Együtt a vírus ellen

A könyv 2020 tavaszán, a Covid-19 karantén idején készült. Tudod, hogy mik azok a vírusok? Mi történik, ha bekerülnek a szervezetünkbe? Milyen módon védekezhetünk ellenük leghatékonyabban? Ezekre a kérdésekre ad választ a szépen illusztrált képeskönyv.

Pellai, Alberto – Tamborini, Barbara: Utálom a szabályokat! (Kisgyermekek, nagy kihívások)

Rövid verses formában fogalmazódnak meg a gyermek egyszerű gondolatai a sok szabályról, amit be kellene tartani. A szülők részéről a tiltakozásokra, a kifogásokra adott válaszok is fantáziadús, humoros versikék, melyek rávilágítanak a gyermeki és a felnőtt gondolkodás közti különbségekre, és segítenek megtalálni a helyes válaszokat. A kötet végén lévő Jó tanácsok, melyek segítenek szembenézni a kisgyermekkor kihívásaival című fejezet módszertani ajánlást és nevelési tanácsokat ad a szülőknek. A sorozat további kötetei: Én vagyok a király! Pfuj, nem kérem!

Baleine, Lili la: A legszebb karácsonyi levelek

Kling! Klang! Bim-bam! Bumm! Puff! Ajj, hogy azt a karikázó-kerekező rénszarvas mindenét is annak a…!” Így kezdődik a mese, melyben a manók: Zélia, Lilla, Rózika, Barnabás, Lénás, Pupó és Lajkó segítenek Télapónak megtalálni egy nagyon fontos, ezért biztonságba helyezett levelet. A böngészés során számos szép levelet olvasnak el a manók, de hogy hol lelnek rá Líza levelére, kiderül a kedves kis meséből.

Téti István: Anton és a karácsonyi csoda

A Pöttöm Hősök csoport a karácsonyi előadása után megkezdődik a téli szünet, mely sok meglepetést, kirándulást, játékot, egy kis veszekedést is tartogat az óvodás Anton számára. Végül megtudjuk, milyen csoda történik karácsony este náluk. A kis történetek fejlesztik a képzelőerőt, az érzelmi intelligenciát és segíti a társas viselkedés szabályainak elsajátítását.

Tóth Eszter: Pöttöm Pötty és az Ízek Birodalma

A Tulipánmezőn élő Pöttöm Pötty első osztályos, dundi tündérlány, aki azzal henceg, hogy barátait, Pindurt és Bogárkát még a legfélelmetesebb manóktól is megvédené. Ez felbosszantja Züzükét, a legrettegettebb manót kerek e világon. Elrabolja Pötty barátait, mert nem tűrheti, hogy ne féljenek tőle. Majd meghívja Pöttyöt az Ízek Birodalmába, – melynek most ő az uralkodója, – szabadítsa ki őket, ha tudja. Sikerül legyőznie Züzükét és megmenteni barátait? Kiderül az izgalmas meséből, mely játékos formában ad át táplálkozási ismereteket, és közben kiderül, hogy a barátság a legdrágább kincs.

Grecsó Krisztián: Belefér egy pici szívbe

A szerző könyvében – rendhagyó módon – a világra való gyermeki rácsodálkozással megírt pici versek, mondókák, nyammogók, varázslások olvashatók, melyek beleférnek mindenki szívébe. A könyvet Baranyai (b) András kedves rajzai teszik még élvezetesebbé.

Tóth Zita: Szél hozta Rézvitéz

Rézmán és Teréz fia, Vitéz Patinvölgyi Kornél, a Patinavölgy lovagja egy téli napon azzal a szándékkal érkezik az Országház kapujához, hogy beálljon a rézvitézek rendjébe, és elfoglalja őrhelyét a tetőn. Ám a kapu nem tárul ki előtte. Hogyan jut be, kikkel találkozik, milyen kalandokba keveredik, kiderül az Országházi Mesék sorozat első kötetéből. Közben megismerhetjük az Országház épületét és alkotásait, mindennapjait és jelentőségét.

Tatarnikava, Sviatlana: Ki ad nekünk kesztyűt? (Kíváncsi kisegerekek)

Szórakoztatva oktató történet a gyapjúról a legkisebbeknek! Egérapu és egéranyu meséjéből megtudhatjuk, hogyan lesz a lenyírt gyapjúból szép, színes kötött pulóver, zokni és kesztyű. A humoros, oktató történet bájos illusztrációi beszélgetésre késztetőek, így növelve a szókincset és segítve a beszédfejlesztést. A sorozatban megjelent kötetek: Hol nőnek a sütik? Honnan pottyan le a sajt?

Dániel András: Egy kupac kufli

Valahol az elhagyott réten él Pofánka, Zödön, Fityirc, Titusz, Hilda, Valér és Bélabá. Kik ők? Kuflik. Még nem hallottál róluk? Akkor olvasd el Dániel András aranyos képeskönyvet!

Hétvári Andrea: Pettyes katicám – Gyermekversek minden évszakra

A Facebookon Rímtündérként ismert költő és meseíró gyermekversei az ünnepekről, jeles napokról szólnak, melyet óvodásoknak és kisiskolásoknak ajánl nagy szeretettel.

Marék Veronika: Alfa bácsi titka – Marék veronika meséi

Marék Veronika számtalan mesét írt, melyek különböző gyermekújságokban jelentek meg az elmúlt 50 évben. Ebből a hatalmas anyagból készült a „retrónak” mondható mese- és történetválogatás, melyet Baranyi (b) András illusztrált.