Könyvajánló 5-8. osztályosok számára

A címre kattintva elérheti online katalógusunkat.

A képek forrása: Libri.hu

5-6. osztály

Rowling, J. K.: A karácsonyi malac

A karácsonyi malac, J.K. Rowling legújabb könyve, a méltán ismert Jim Field kedves illusztrációival, Tóth Tamás Boldizsár fordításában, aki kiválóan adja vissza Rowling szóleleményeit. 8-10 éves kortól.
A nyolcéves Jack életében komoly változások történnek, először imádott édesapja tűnik el az életéből, majd édesanyja újra férjhez megy. A kisfiú egyetlen támasza szeretett plüssmalaca, Plüsmac. „Plüsmac egy kis játék malac volt. Olyan anyagból készült, mint a puha törülközők. Apró műanyag bogyók töltötték meg a hasát, így jó móka volt dobálni őt. A puha csülkei pont akkorák voltak, hogy le lehetett törölni velük a könnyeket. A gazdája, Jack nagyon kicsi korában minden este Püsmac fülével a szájában aludt el” – olvassuk a regény első mondatait.
Plüsmacot aztán pont karácsony este a fiú újdonsült „mostohanővére” kidobja az autóból. Jack vigasztalhatatlan, hiába kap az elnyűtt malac helyett egy sokkal szebb és vadonatúj pótmalacot, ez sem enyhít bánatán. Azonban, mivel a karácsony a csodák ideje: a fiú új játéka, a Kalac névre keresztelt karácsonyi malac, továbbá egy beszélő uzsonnásdoboz, a bátor iránytű, valamint a Remény nevű szárnyas lény társaságában Jack elindul az Elveszettek Birodalmába, ahol a szörnyűséges játékpusztító, Veszejtő tartja fogva Plüsmacot. Az idő szorít, mert ha éjfél előtt nem találják meg, egyikük sem jut többé haza.

Szívet melengető, izgalmas történet arról, mit jelentenek a gyerekeknek a játékok.

Tolkien, J. R. R. : Karácsonyi levelek – A szerző illusztrációival

Mesélt nekik a házáról, a barátairól és arról, mi történik az Északi-sarkon. Az első levél 1920-ban érkezett, és jöttek húsz éven át, minden egyes karácsonykor. A havas borítékot – amelyen persze északi-sarki postabélyegző díszelgett – néha a házban találták meg a Karácsony apó látogatása utáni reggelen, máskor a postás hozta.
Ebben a könyvben bemutatjuk Karácsony apó reszketeg kézírását, és szinte valamennyi képet, amelyeket a levelekhez mellékelt, csakúgy, mint az ábécét, amelyet Jegesmedve szerkesztett a barlangokban látott koboldrajzok alapján, amikor eltévedt; és az a levél sem marad ki, amelyet ezzel a különleges írással küldött a gyerekeknek.

Littler, Jamie: Menekülés ​Aurórából (Zúzmaraszív 2.)

A Zúzmaraszív várva várt folytatása a Menekülés ​Aurórából, hasonlóan színvonalas, bizonyos tekintetben talán túl is szárnyalja az első kötetet. A történet tele van mágiával, kalanddal, izgalmas utazással, hihetetlenül pörgős és akciódús, miközben végig azt tartja a középpontban, hogy haraggal és rosszindulattal soha nem lehet célt érni. A Zúzmaraszív legénysége eléri úti célját, Aurórát, a legendás útkereső erődöt, ahol Ash újabb nyomra bukkanhat a szüleihez vezető altató sorai alapján. Auróra azonban nem az a paradicsomi hely, amelynek elképzelte, ráadásul Ash dalszövő ereje bajba sodorja a legénységet. Ash és barátai újabb utazásra indulnak, amelyben újabb hihetetlen titkok várják őket. Lehet, hogy a dalszövők rejtélyes erődje, Napforduló mégis létezik?A magyar kiadás a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg, egy igazán színvonalas kötet, szép borító, remek fordítás Soponyai Alexandra fordításában, teljesen a célkorosztály ízléséhez igazodik, miközben felnőttként is nagyon jó élmény olvasni.

Emerson, Marcus: Egy hatodikos nindzsa naplója 2. – Kalóztámadás

“Az egész hacacáré hétfő reggel kezdődött, osztályfőnöki előtt. A világ legidegesítőbb reggele volt aznap: a Beszélj Úgy, Mint Egy Kalóz! Reggel. – Hejhó, cimborrrák! – kiáltott Brayden, ahogy belépett a terembe. Tisztán emlékszem, hogy felnyögtem, ahogy meghallottam. – Jaj ne! – mondtam, és lehunytam a szemem. – Ne kezdd te is!”

A nevem Chase Cooper, hatodikba járok, nindzsa vagyok és ez a második naplóm. Csak egy hónap telt el az első óta, de egy olyan zakkant iskolában, mint az enyém, egy hónap egy örökkévalóság! A suliban nemrég olyan napot tartottunk, ahol mindenkinek kalózosan kellett beszélnie – csakhogy a kalózos beszéd nem állt le a nap végén! Egyre többen és többen kezdték csinálni, ahogy telt-múlt a hét, és kis időn belül már kezdett egészen úgy tűnni, hogy elkerülhetetlen egy kalóztámadás! Én nem törődtem az intő jelekkel, mert azt hittem, vicc az egész. Kiderült… hogy nem az. Veszélybe került az egész iskola, és csak én tudom megmenteni! Könnyen olvasható, kalandos regény, ami szórakoztató olvasmány lehet alsósoknak, felsősöknek és felnőtteknek egyaránt.

Lakatos István: A majdnem halálos halálsugár Emma és Tesla 1.

Történetünk helyszíne a Messzi-messzi Nagyváros, itt a csatornákban veszedelmes kardfogú csigák élnek, a sötétben rémisztő alakok bújnak meg, akik a gyerekeket koldulásra kényszerítik, és ahol minden sarkon őrült tudósokba ütközünk. Itt él Emma, aki egy véletlen folytán megismerkedik a feltalálóval, Nikola Teslával. Meg Barnabás, aki alacsony növésű és egyesek szerint idegesítő gyerek. Továbbá  Lőrinc, a vízidisznó, és Tesla kutyája, aki igazából már csak egy csaholó agy. Amikor Doktor Krov és Balázs, a világ leggonoszabb pandája együtt világuralomra törnek, hőseinknek minden erejükre szükségük lesz, hogy megmentsék a világot.

Lakatos István a Lencsilány, a Dobozváros és az Óraverzum és számos kiadvány szerzőjének regénye a tizenévestől egészen a felnőtt korosztályig mindenkit képes lenyűgözni. Abszurd, mégis szerethető egyedi karakterek, fergeteges poénok.  A rajzok, és a sztorik már önmagukban is élvezetesek, együtt pedig igazán frenetikus élményt nyújtanak az olvasónak.

Lakatos István : A mosómedve, aki ki akarta mosni a világot – Emma és Tesla 2.

„Lakatos István őrült képregényes történetének, az Emma és Tesla-sorozatnak a második része. Tesla-klónok, veszélyes mosómedvék, szörnyű titkok és rengeteg fennforgás.”

A második részben újabb veszély fenyegeti a Földet: egy űrbéli mosómedve brigád úgy dönt, hogy egy hatalmas mosógép segítségével kimossák a bolygót.  Valamit tenni kell. Ki segíthet megmenteni a világot? Nem más, mint a legnagyobb feltaláló, Nikola Tesla.  Emma és barátai, Tesla klónjaival és a szupernagyik csapatával indul a csatába.  Izgalmas szereplőkből nem lesz hiány: Szotyola néni és a többi nyugdíjas öreglány a legüdítőbb színfoltjai a történetnek, az elnök, aki valójában egy kacsa és nem utolsó sorban a feltalálóból is kapunk még hatot: Galaktikus Teslát, Ősember Teslát, Szuperhős Teslát, Kacsacsőrű emlős Teslát, Zacskós tej Teslát és Úriember Teslát.

Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Varga Bálint: Zsé meg a haverok

Zsé a szüleivel egy kis faluba költözik. Nyugalmat remél, de ez nem igazán jön össze. Ott van például Endre, a kecske és persze a négy jóbarát, akikkel mindig történik valami. Sárkánycsapdát építenek, nindzsává képzik magukat (vagy nem?), indiánokat kergetnek. Igazi falusi idillt bemutató, szórakoztató hét rövid történetet olvashatunk a könyvben, melyben szó van komolyabb témákról is, többek között a beilleszkedés nehézségeiről, a bandázásról, vagy a szülőkről. A könyvet Rátkai Kornél kedves illusztrációi teszik élvezetesebbé.

Read, Benjamin: Éjféli üvöltés

Read Benjamin: Éjféli üvöltés

A mágia és szörnyek világában játszódik a történet, mely az Éjféli óra című kötet folytatása. Emilyt kíváncsisága vezeti vissza Londonba, ahol újra veszély fenyegeti a lakókat. Lyuk támadt az idő és a tér szövetén, így tud elszivárogni az éltető varázslat. Emily újra segít…

Legfőbb mondanivalója a műnek: ne ítélj meg senkit külső alapján, de ne is bízz meg bárkiben! Igazi kamasztörténet – regény, misztikum és kaland egyben – nem csak az ifi korosztálynak.

Fiala Borcsa: Kalandok az erdő mélyén

Fiala Borcsa új ifjúsági regényében Komárom környékére kalauzolja el az olvasókat. A főszereplő Jancsi (születési nevén: Kertész Janka) egy igazi vagány lány, akinek feltett szándéka, hogy a nagyszülőknél töltött nyári szünetből a lehető legtöbbet hozza ki.

A 2,5 hónap dögunalmasnak ígérkező nyár végül kalandok egész sorát tartogatja Jancsi számára. Világgá menéstől a bunkerépítésig, megfűszerezve egy igazi filmcsillag felbukkanásával, szerelmi bájital készítésével, egy igazán felejthetetlen esküvővel, és egy rejtélyes bűntény felderítésével, melyhez társak is akadnak végül.

A szigorú nagyszülőkről is kiderül, hogy annyira nem is rosszak, főleg, ha lekváros krumplinudliról van szó.

Emerson, Marcus: Egy hatodikos nindzsa naplója

A történet Chase Cooper hatodikos nindzsáról szól. Igen, jól olvassátok. Nindzsáról. Ti láttatok már nindzát? Igen? Na jó, de az iskolátokban biztos nem! Pedig van ilyen iskola. Cooper iskolájába például egy csapat nindzsa jár. Cooper egy vézna, népszerűtlen tizenegy éves srác, az ő naplóját olvashatjátok most, mely igazán vidám, izgalmas és felhívja a figyelmet arra, hogy nindzsának lenni igazán veszélyes. Vagy mégsem? A végére tuti kiderül!

Habersback, Charlotte : Ne nyisd ki – Tüzes!

Charlotte Habersback Ne nyisd ki sorozatának legújabb negyedik kötete.

„Ne nyisd ki!” – olvasható a Nemóhoz került titokzatos küldeményen. Nemo természetesen kinyitja a csomagot… Nemónak van egy terve: csapdát állít a csomag küldőjének! Tulajdonképpen egész jó terv, csak sajnos valami félrecsúszik. Nemo, Oda és Fred ezután három problémával kénytelen szembenézni: Drago a plüss sárkány életre kel. A köpetének igen meglepő mellékhatásai vannak. Az egyetlen, aki Dragót visszaváltoztathatná plüssállattá, a világ másik végén van.

Úgyhogy Nemo újabb tervet készít. Tulajdonképpen egész jó tervet…

Rix, Megan : Dixi és Vakkancs – Két barát kalandja tűzön, vészen át

Megan Rix legújabb története Londonban játszódik, 1666-ban. A regény két főhőse Dixi, II. Károly angol király legkedvesebb spánielje és Vakkancs, a palota konyhájának egyik nyársforgató kutyája. Bár két különböző világból származnak, elválaszthatatlan jó barátok lesznek, mindig együtt játszanak, és ha egyikük bajba kerül, a másik rögtön a segítségére siet. Az igazi megpróbáltatások akkor kezdődnek számukra, amikor egy kis pékség kemencéjéből hirtelen kiszabadulnak a lángok, hatalmas tűzbe borítva az egész várost…

A sorozatban már mehjelent: Echo, gyere haza! – Egy elveszett kiskutya hihetetlen kalandja, Scott és Goldie – Egy állatotthon megmentésének izgalmas története, Folti, a hős, – Egy kiskutya, aki segít a bajban, Colin, a bátor – Két barát kalandos útja hazafelé

Read, Benjamin: Éjféli óra

A regény főhőse Emily, akinek a szülei eltűntek az Éjféli Óra titkos világában. Emilynek itt kell megtalálnia őket, miközben mindenféle gonosz lények keresztezik útját. Vajon sikerül-e megtalálni és megmenteni a szüleit és mindkét világot?

Riordan, Rick: A 39 kulcs 1. – A csontlabirintus

Mi történne, ha rájönnél, hogy a családod az egyik leghatalmasabb család a történelemben? Mi lenne, ha azt mondanák, hogy a család erejének forrását elrejtették a világ különböző részein, 39 kulcs formájában? Mi lenne, ha választás elé állítanának: fogod az egymillió dollárt és elsétálsz vagy megkapod az első kulcsot? Ha a testvérpár Amy és Dan helyében vagy, akkor a kulcsot választod és megkezdődik az ádáz hajsza a 39 kulcs után.

Freund,Peter : Laura és Aventerra titkai

Laura egy bentlakásos iskola tanulója, aki nem egy átlagos tinilány. A tizenhármas jegyében született, ami különleges képességgel ruházza fel. Nagy feladat vár rá, tizenharmadik születésnapján neki kell felvenni a harcot a Gonosszal. Ha a küldetése nem sikerül, akkor a Föld elsüllyed az örök semmibe. De vajon képes lesz -e megbirkózni a feladattal? A regényfolyamból kiderül…

Folytatása: Laura és a fekete démon csókja, Laura és a Fény Labirintusa, Laura és a sárkánykirályok átka, Laura és a Tűzkígyó gyűrűje, Laura és a Hét Hold Pecsétje, Laura és az Ezüstszfinx rejtvénye

Roberts, Richard: Légyszi, ne mondd el a szüleimnek, hogy szupergonosz lettem!

Az általános iskolás Penelope Asch szuperhős szeretne lenni, hiszen a szülei is azok. Penny egy tudós képességével bír, és olyan kütyük veszik körül, aminek a működését még pontosan ő maga sem érti. Az iskolában még élesen megvan a jó és rossz közötti határvonal, de a valóságban ez már nem olyan egyértelmű. Elég egy verekedés és máris gonosztevőként tartják számon őt és a barátait. Pennynek a gonosztevéssel kapcsolatban be kell látnia, hogy nagyon is jól csinálja. Valóban szuper gonosszá lett? Sikerül –e tisztáznia nevét a történet végére? Ezekre a kérdésekre a történet végén megkapod a választ.

Schwieger, Frank: Odin és bandája – Viking mitológia újratöltve

Szereted a történeteket és mítoszokat? Érdekel a mitológia? Az Odin és bandája című könyv a viking mitológia újratöltött változata, a legvadabb mondái újracsomagolva! Egyszerre vagány és humoros. Garantáltan nem fogsz unatkozni, miközben ezt olvasod!

A szerző már megjelent művei: Zeusz és bandája, Caesar és bandája

Rowling, J. K.: A kviddics évszázadai

Magával ragadott Harry Potter történet? Elvarázsolt a varázsvilág? A Harry Potter- sorozat kiegészítő köteteként megjelent, Kviddics évszázadai című könyvet neked ajánljuk! Hushpush úr művében mindent megtudhatsz a varázsvilág népszerű sportjáról, a repülő seprűk fejlődésén át napjaink Kviddics játékáig.

Lachlan, Jeremy: Jane Doe és a világok bölcsője – Jane Doe krónikák 1.

Mikor főhősünk – Jane Doe – apja eltűnik, még nem is sejti, hogy milyen izgalmakkal teli, világok közti kalandba keveredik, miközben apja keresésére és megmentésére indul. Ha szereted az izgalmakkal teli kalandokat, rejtélyeket és a különleges helyszíneken játszódó fantázia világot, ezt a könyvet neked ajánljuk.

Lázár Ervin: Korona és kard – Magyar mondák, cigány mesék

Lázár Ervin késői alkotói korszakának két gyöngyszemét tartalmazó kötet, tizenhat magyar mondát és nyolc cigány mesét foglal magában. A mondák a magyar történelmet elevenítik fel a honfoglalástól kezdődően olyan formában, hogy élvezetes olvasmány legyen mindenki számára.

 

Littler, Jamie : Zúzmaraszív

Messze-messze, a szörnyektől hemzsegő Hó-tenger legfagyosabb csücskében, egy Ash nevű kisfiú eltűnt szüleit várja haza. Egyetlen társa a morcos jeti Tobut, Ash védelmezője, akit a falu tanácsnoka jelölt ki számára. Amikor azonban egy izgalmas mentési kísérlet rávilágít arra, hogy Ash elképesztő varázserővel rendelkezik, hamarosan a Zúzmaraszív, egy útkereső szán fedélzetén találja magát, aminek vakmerő legénysége Ash segítségére szorul. Vajon a segítségükkel Ash megtanulja használni új varázserejét, és nyomára bukkan rég elveszett családjának?

Téti István: Téli szünet (Manfréd és Anton 2.)

Ez a tél hihetetlen kalandokat tartogat, a két sokat tapasztalt testvér, Manfréd és Anton számára. Szembe kell nézniük a zord vadonnal, a jeges mélységgel, egy felbőszült bestiával, a havas szakadékkal, a környék leggonoszabb bandájával, és végig kell küzdeniük a nagy bajnokságot. Ámulatba ejtő események, veszély és a szépség teszik felejthetetlenné ezt a téli szünetet.

Bailey, Susanna: Hópehely

Csodálatos történet egy eltévedt póni és egy magányos kislány barátságáról. A honvágyról, szülő és gyerek közötti elvághatatlan kötelékről, és az igazi szeretet önfeláldozó erejéről. A tizenegy éves Amber egy vidéki farmra kerül nevelőszülőkhöz. Búskomorságát a nagy hó alól kimentett kiscsikó enyhíti csak, ám akárhogy dédelgetik, a kis póni nem hajlandó enni. Kitartó szeretetével, gondoskodásával végül sikerül megmentenie. De vajon mi lesz a kiscsikó jövője? Visszakerülhet-e édesanyja közelébe, amire nála jobban már csak Amber vágyik?

Cowell, Cressida: Így neveld a sárkányodat 1. – III. Hablaty Harákoló Harald

III. Hablaty Harákoló Harald emlékiratainak első kötete (Cressida Cowell fordításában) egy igazán kivételes Viking Hős, Harcos törzsfőnök, fantasztikus kardforgató és amatőr természettudós, valamint úgynevezett Sárkánysuttogó kalandos történetét meséli el. Kísérd végig Haraldot és Fogatlant a Hőssé válás rögös útján.

Plichota, Anne: Az utolsó remény (Oksa Pollock sorozat)

Anne Plichota és Cendrine Wolf: Oksa Pollockszériának a bevezető kötete. Oksa kénytelen hátrahagyni párizsi életét mikor szüleivel Londonba költözik. A Saint Proximus College tanulója lesz, ahol rejtélyesebbnél rejtélyesebb dolgok történnek körülötte, hamarosan rájön, hogy egy mindennél erősebb hatalom birtokosává vált, hiszen ő a Számkivetettek utolsó reménye az egyetlen, aki visszavezetheti őket hazájukba, Édéfiába. De, kik a Számkivetettek és milyen szándék vezérli őket? Ki barát és ki ellenség?

Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok: egy kalandos egri nyár

Bíró Szabolcs ifjúsági regénye egyszerre szól egy kalandos nyárról, egy izgalmas nyomozásról, az első szerelemről, és egy zárkózott fiú emberré cseperedéséről. Tünde és Peti az egri nyaralás alatt egy városi legendának vélt, titkos Gárdonyi kézirat nyomába ered. A gyerekeknek rejtélyek sorozatát kell megoldani. Vajon rálelnek az értékes irodalmi hagyatékra?

 

7-8. osztály
Franz,  Cornelia:  Hogyan mentettem meg Einstein életét?

„Emily hajókirándulást kap a születésnapjára, és a Queen Mary 2 fedélzetén New Yorkba tart, amikor egyszer csak egy másik hajón találja magát – 1913-ban! Összeismerkedik Lorenzóval és Malikkal, akikkel pontosan ugyanez történt. A három gyerek sorsa összefonódik, amikor összefognak, hogy megakadályozzák az elkerülhetetlennek tűnő, végzetes tűzesetet a hajón, de itt még nincs vége a történetnek: hogyan fognak visszajutni a jelenbe? Ha van valaki, aki segíthet nekik, az Albert Einstein.” Kalandos utazás az időben 1913-ba, amikor sok német mindent hátrahagyott, hogy Amerikában új életet kezdhessen.

Tomcsik Nóra:  A hercegnő és a sárkányok dala – Beleanordi krónikák 1.

Az öt király birodalmában mind a négy égtájnak van egy királya és van egy Nagykirály, aki mindent összetart…vagyis csak tartana, ha nem lenne teljesen elvakult.  A Nagykirály Aerion  célja, hogy megszerzi magának a sárkányokat, akik a Tüzes szirtnél alusszák álmukat. Ahhoz, hogy felébressze és irányítsa a sárkányokat, meg kell tudnia a titkukat. A négy király egyike, Bernard király azonban fellázad ellene, és titokban elindítja a saját csapatát, hogy ők derítsék ki a titkot és érjenek oda hamarabb a Tüzes szirthez. A kis csapat tagjai: Sir Marcus, a lovag, Edmund, az apród később pedig Felicia, a tolvajlány, akinek szintén van egy titka. Útjuk során megtanulják a barátság, a lovagiasság és bajtársiasság fontosságát is, hisz ezen erények nélkül sosem ismerhetnék meg a sárkányok titkát, és győzhetnék le a Nagykirályt.

Tomcsik Nóra A:  kapitány és a szirének földje – Beleanordi krónikák 2.

“Tizenhat év telt azóta, hogy Edmund király megszabadította Beleanord népét a gonosz Aeriontól. Béke uralkodik a birodalomban, ám a déli tengerekről aggasztó hírek érkeznek. Hajók süllyednek el, és sokan vesznek oda, ráadásul a többi királyságban várt rakományok nem érnek célba. Edmundnak megoldást kell találnia, mielőtt komolyra fordulna a baj. Brennan a fiatal tengerész kapja a feladatot, hogy fényt derítsen a rejtélyre, és megoldást találjon. A nyomok egy titokzatos sziget felé vezetnek, amelyet néhányak a szirének földjeként ismernek. Brennan és az útitársául szegődő Arlienne hercegnő hamarosan rádöbbennek, hogy Beleanord birodalmát minden eddiginél nagyobb veszedelem fenyegeti. Ráadásul fény derül néhány sorsfordító titokra is.”

Riordan, Rick: Az elrejtett orákulum – Apollón próbái 1.

Itt egy újabb görög mitológiát érintő sorozat első kötete, a Percy Jackson és az olimposziak után! Főhősünk , Apollón -legnagyobb büntetése, hogy „halandóvá” téve – egy hétköznapi srác bőrébe bújtatva New Yorkba kerül. A kihívásokkal teli világban meg kell tanulnia hogyan boldoguljon az Isteni hatalma nélkül.

Strange, Lucy: A kastély szelleme

A nagy sikerű, A fülemüleerdő titka és A világítótorony legendája szerzőjének új könyve. A történet az angol tóvidéken játszódik. Főhősünk Agatha a grófi család leszármazottja egy nap arra ébred, hogy elveszítette mindenét…A férfit, akit apjának ismert és az otthonát. De ki is ő valójában? Ki az igazi apja? Megannyi kérdés megválaszolatlanul. Elhatározza hát, hogy kideríti a múltját. Az év utolsó éjszakáján egy kísértet tűnik fel és addig nem távozik, amíg fel nem tárul a múlt sötét titka.

Arden, Katherine: A medve és a csalogány – Az Északi Erdő legendája 1. rész

Az írónő regényében megelevenedik a középkori Oroszország. A történetet finoman átszövi az orosz mítoszok, legendák és népmesék világa (A tűzmadár, Halhatatlan Koscsej, Tenger lánya Marja), ahol az emberek és a varázslények együtt élnek a mindennapokban. A regény főhőse Vaszilisza Petrovna, egy vadóc, zöldszemű kislány, akinek lányként az a sorsa, mint akkor minden lánynak, hogy nővé érjen, gyerekeket szüljön és ellássa a háztartást. Vászja kislány kora óta érzi, hogy nem ez az ő útja. Az édesanyja nem ezért hozta világra az élete árán, hanem azért, hogy a lány különleges képességeivel megváltoztassa népe sorsát. Vászja a történet során apránként tud meg egyre többet a származásáról, tudásáról, hogy talán ő lehet a kapocs a csjertik és az emberek közötti világban. A harmadik kötet végére az is kiderül, hogy Vászjának hol a helye az ikerpár – Morozko (tél-halál) és Medvegy (nyár-élet) – harcában.

Folytatása: Lány a toronyban, A boszorkány éjszakája

 

Pierce, Tamora: Az álruhás lovag – A Nőstényoroszlán éneke I.

Főszereplőnk, Alana minden vágya, hogy lovag lehessen, ezért megtagadja varázslói örökségét. Fiúnak öltözve apródnak áll a palotában, hogy lovag lehessen. Az udvari élet sok meglepetést tartogat számára. Conté hercege,- aki a varázserejéről ismert- aggodalommal tölti el a lányt. Mese, izgalom, és humor vár a négykötetes sorozat első kötetében és a folytatásban.

Folytatása: Az istennő kezében, A magányos harcos, A csodatevő drágakő

Dragt, Tonke: Levél a királynak

Egy lebilincselő történet a gonosszal vívott harcról, lovagiasságról, bátorságról és az igaz barátságról. A Levél a királynak című lovagregényt az elmúlt ötven év legjobb ifjúsági könyvének választották Hollandiában, a könyv alapján pedig a NETFLIX készített sorozatot. Tonke Dragtot, irodalmi munkásságának elismeréseként 2001-ben lovaggá ütötték.

Balogh Gábor: Varjú és arkangyal – Egy magyar lovag a keresztes háborúban

Regényünk, Könyves Kálmán király uralkodása idején játszódik. A történet az első keresztes hadjárat előtt indul, melyből megtudhatjuk, hogyan fonódik össze egy magyar fiú, Sánta Márton fia János, egy lovag – Türingiai Lothar és Celine Morell életének fonala, és mindez hogyan kapcsolódik a Szentföldért vívott keresztes háborúhoz.

Balássy Fanni: Hol is kezdjem

Regényünk főhőse a gimnázium első évfolyamát kezdi. Várakozással telve kezdi meg az új tanévet egy új helyen, új környezetben. Persze, mint ahogy a nagy tervekkel lenni szokott, semmi nem úgy sikerül, ahogy eltervezzük. Főszereplőnk elbeszélésén keresztül betekintést nyerünk a tini lányok mindennapjaikba, amiből nem hiányozhat a barátság, bulik és természetesen a szerelem sem.

Bojti Anna: A lidércerdő mélyén – Kaland, játék, fantázia

Bojti Anna, az Abszolút könyvek sorozatban eddig megjelent regényéhez hasonlóan, ebben a történetben is Te vagy a főszereplő. Ebben a különleges könyvben te alakítod a történetet a döntéseid alapján, hiszen minden bekezdés végén választhatsz, hogy merre tovább. Így válik még izgalmasabbá és játékosabbá az olvasás. Kalandozz hát Oszival és Lénával, és derítsd fel, egy rejtélyes levél titkát!

 

Benyák Zoltán: Képtelen történet

Olvasnál egy képtelen történetet? Benyák Zoltán új regényében újra átélhetjük az Alíz csodaországban, vagy Óz, a nagy varázsló élményét. Lehetünk gyerekek, elengedhetjük a fantáziánk, együtt nevethetünk, aggódhatunk hőseinkért a Képtelen történet minden egyes oldalán. Főhősünk Max, író, aki egy eldugott toronyban él, az általa alkotott hősök és mesés történetek között. Egy napon megérkezik hozzá egyik szereplője Moira, egy talpraesett kislány, aki egy nagyon fontos dobozkát keres ebben a képtelen világban. Max az egyetlen, aki segíteni tud neki, hiszen ő alkotott meg mindent, ami körülveszi őket, beleértve a lányt és az ő történetét is. Így indulnak együtt különös utazásra ezen a varázslatos helyen. A képtelen történet egy izgalmas regény, tele felfedezni valóval, ami minden korosztály számára tartogat valamit.

Springer, Nancy : Enola Holmes – Az eltűnt márki esete

LADY EUDORIA VERNET HOLMES TEGNAP ELTŰNT STOP TANÁCSOT KÉREK STOP ENOLA HOLMES” Amikor Sherlock Holmes ifjú húga, Enola Holmes tizennegyedik születésnapján rádöbben anyja eltűnésére, tudja, egyedül ő találhatja meg. Egyik bátyja, Mycroft, bentlakásos iskolába küldené, másik bátyja, Sherlock nyomozásba fog, Enolának azonban, más tervei vannak. Magát gyászoló özvegynek kiadva kutat London zsúfolt utcáin és sötét sikátoraiban anyja nyomai után. Belekeveredik Basilwether fiatal márkijának elrablásába, ki kell szabadítania az elkényeztetett márkit, így menekülni kényszerül néhány mindenre elszánt gonosztevő elől. Sikerül-e kicseleznie a minden hájjal megkent bátyját, Mycroftot? Sikerül-e kiszabadítani az elkényeztetett márkit? Rátalál-e végül anyja nyomaira?

Kaaberbøl, Lene: A sárkány hívása (Igazlátó krónikák 1.)

Lene Kaaberbøl dán írónő regény folyamának első része. A sárkány hívása egy igazán lebilincselő középkori fantasy, amely az idősebb korosztálynak is tartogat izgalmakat. Főhőse a 11 éves Dina, aki különleges képességet örökölt az édes anyjától: ha valakinek belenéz a szemébe, látja az illető összes bűnét, szégyenét. De Dina számára ez a képesség nem áldás, hanem átok. Mivel így mindenki igyekszik elkerülni a lány tekintetét, sőt inkább a lányt magát. Amikor Dunark fejedelmét, az uralkodó menyét és gyermeküket is megöli valaki, minden jel arra utal, hogy a tettes a király legidősebb fia, Nicodemu. Ravens a trón egyetlen örököse. Dina anyját a Szégyenlátót hívják el a kastélyba, hogy nézzen a fiú szemébe és igazolja a bűnösségét. Ám mivel Dina anyja ártatlannak látja őt, és nem hajlandó képességét rossz ügyért használni, tömlöcbe vetik. A lányra hárul a feladat, hogy megtalálja a valódi gyilkost, mielőtt édesanyját a sárkányok elé vetnék. A regényben megtalálható minden, ami egy jó fantasy regényhez szükséges: sárkányokkal vívott harc, cselszövések, fordulatok és intrikák, és persze rengeteg szeretet, kedvesség és barátságok is.

Riordan, Rick: A villámtolvaj (Percy Jackson és az Olimposziak)

A tizenkét éves Percy Jacksont eltanácsolják az iskolából. Megint. Bármennyire igyekszik, úgy tűnik, képtelen távol tartani magától a bajt. Mit sem tudva valódi kilétéről egy szörny elől menekülve kerül a nyári táborba. Itt szembesül vele, hogy a szörnyek, mitikus lények és az Olimposz istenei igenis léteznek, sőt ami még rosszabb, sikerül magára haragítani néhányukat. Percynek mindössze tíz napja van arra, hogy megtalálja Zeusz ellopott villámát és békét teremtsen az Olimposzon.

Calonita, Jen: Disney – Ne érezz, ne kérdezz! – Sorsfordító történetek

Mi lett volna, ha Elza és Anna nem is ismerik egymást? Szülei váratlan halála után Elza lesz Arandelle egyetlen uralkodója, és szörnyű magányát semmi nem enyhítheti. Amikor azonban elvesztett gyermekkori emlékei kezdenek visszatérni, képek egy hozzá hasonló kislányról, Elza veszélyes utazásra indul a jeges királyságon át, hogy visszafordítson egy szörnyű átkot, és megtalálja Arandelle elveszett hercegnőjét.

Dabos, Christelle: A tél jegyesei (A Tükörjáró sorozat)

Ophélie éli csendes, békés hétköznapjait Animán zajos családjával. A Matrónák döntése azonban egy pillanat alatt vet véget az idillnek. Ophélinek ell kell hagynia családját, férjéül pedig a gyűlölt és rettegett Thornt szánják. Hamar egy idegen világban találja magát, álca, hazugságok, intrikák hálójában.