Könyvajánló 18 év feletti korosztály számára

A címre kattintva elérheti online katalógusunkat.

A képek forrása: Libri.hu

 

Escobar, Roberto Sendoya 

1965 októberében két harci helikopter csap le egy Bogotá melletti házra Kolumbiában. A brit titkosszolgálat, az MI6 egyik ügynöke által vezetett kolumbiai kommandósok célpontja egy kezdő bűnöző, Pablo Escobar bandája. A véres tűzharc nyomán a házban csak egy csecsemő marad életben agyonlőtt anyja mellett, akit a brit titkosügynök, Patrick Phillip Witcomb vesz magához. Így indul Roberto élete, aki csak negyed évszázaddal később tudja meg, hogy valódi neve Roberto Sendoya Escobar, apja pedig nem más, mint a világ legnagyobb drogbárója, Pablo Escobar.
Roberto Sendoya Escobar önéletrajzi könyve az Escobar-sztori teljesen új részleteit tárja fel. Megtudhatjuk belőle, hogyan próbálja újra és újra elrabolni Escobar a gyermekkorát testőrök között töltő elsőszülött fiát, és milyen mocskos nemzetközi játszmák során lesz Pablo a drogvilág megkérdőjelezhetetlen ura. 

Cserháti Éva: Szabadulószoba

 „1974. június. Öt nő várakozik az abortuszbizottságra a nagykőrösi Nővédelmi Tanácsadóban. Mindannyian a városi konzervgyárban dolgoznak. Aznap este egyikük nem tér haza. Eltűnésének oka ismeretlen. 2016. január. Egy budapesti szabadulószobában a fiatal aktivistacsoport vezetője anafilaxiás sokkban életét veszti. Véletlenül ivott volna bele az allergén anyagot tartalmazó italba, vagy valaki szándékosan cserélte ki a poharak fedelét? Tragikus baleset történt, vagy gyilkos rejtőzik a jelenlévő öt aktivista közt? Magyar Vanda magánnyomozói karrierjének első megbízása összetett ügy. Bár látszólag a véletlen szeszélye rendezi a történéseket, a nyomozás során évtizedes hallgatások törnek meg. Mindennek a mozgatórugója a család és a szeretet, de nem mindegy, mekkora árat kell fizetni érte.”

Margaret Wilkerson Sexton: Az újraálmodók

 „Az újraálmodók Toni Morrison és Alice Walker könyveit idéző világa érzékenyen mutatja be, milyen a napjainkban is jelen lévő elnyomás és a faji előítéletek közegében élni. Az álomszerűen egybefonódó három nő elegáns és történelmileg inspirált története a fekete nők és gyermekeik, valamint az anyaság és a kitartó újrakezdés regénye.”

Kazuo Ishiguro: Klara és a Nap

Kazuo IShiguro: Klara és a Nap

“Ishiguro újabb remekműve megint csak embervoltunk szépségének és törékenységének érzésével tölt el bennünket.” The Guardian„ Klara, a gyermekek számára kifejlesztett Robotbarát az üzlet kirakatában várja leendő tulajdonosát. Addig is az utca épületeit, a járókelők viselkedését és a Nap járását, áldásos tevékenységét szemléli. A humanoid tulajdonságokkal rendelkező robot gyermeki ártatlansággal próbálja megérteni a körülötte zajló eseményeket. Miután otthonra lel, legjobb tudása szerint igyekszik Josie és családja segítségére lenni; naiv világlátásának köszönhető páratlan optimizmusa reményt ad a beteg lány szüleinek. Klara megfigyelései a változó világról és az emberi természetről nem csupán a robot racionalitásáról, hanem érzelmeiről is tanúskodnak. Klara feltétel nélkül hisz az általa mindenhatónak vélt Nap jóságában, amelynek fénye és melege végigkíséri a történetet.”

Beate Rygiert: George Sand és a szerelem nyelve

Beate Rygiert: George Sand és a szerelem nyelve

„Párizs,1831.
Egy férfiruhába öltözött fiatal nő lép be a neves Le Figaro szerkesztőségébe. Arisztokrata származását, báró férjét és boldogtalan házasságát hátrahagyva készen áll az élete újrakezdésére. Első könyvét fiatalabb szeretőjével, a bohém Jules Sandeau-vel írja, ám szakításuk után saját néven kell vállalnia írásait. Ebből a kényszerűségből születik meg George Sand, aki minden leírt szavával bátor és tabudöntő harcot folytat a nők egyenjogúságáért. Szenvedélyes író: nem csupán a függetlensége és a nadrágos megjelenése okoz botrányt városszerte, de romantikus regényei is, melyek egyszerre lelkesítik és taszítják olvasóit. Saját életében is küzd a szerelem szabadságáért, Alfred de Musset íróval folytatott pusztító kapcsolata után tíz éven át tartó békére lel a híres zeneszerző, Frédéric Chopin oldalán.”

R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom

R. Kelényi Angelika: Az agyam eldobom

„Képes-e az ember egy kemény, embert próbáló pszichés nyavalya kellős közepén kinevetni saját magát?
R. Kelényi Angelika szerint igen, sőt, neki a gyógyulásban is segített, hogy öniróniával szemlélte saját problémáját. Pedig nem volt könnyű dolga.
Pánikbetegségének felbukkanása előtt nemcsak bírta a tömeget, de kereste is; kifejezetten boltkóros volt, a legsűrűbb szórakozóhelyeket kedvelte, és sosem mondott nemet a mozira, színházra. Aztán egyik percről a másikra mindettől félelem kerítette hatalmába.
Ezt a naplót saját tapasztalatai alapján jegyezte le, önsajnálat nélkül, nyersen, fanyar humorral.”

Lázár Balázs: H. úr hagyatéka

„Lázár Balázs, színművész-költő kultúrmissziójának fontos állomása a H. úr hagyatéka című kötet. Mint egy beavató előadás, úgy formálódnak a versek előttünk. A színész azonosul a szerepével, vagy a szerep formálja az előadót? A költő mutatja be kívülről a színpad világát, vagy a színész üzen a líra segítségével? H. úr Shakespeare töprengő hőse, aki Hamletként egzisztencialista filozófus, Heideggerként bölcselkedő apa a bűzlő Dániában-Budapesten-Valaholavilágban.”

Emma Slade: Szabaddá lenni

A Szabaddá lenni az örökké nyüzsgő nagyvárostól egészen Bhutánig és a Himalájáig követi Emma a főszereplő hihetetlen és inspiráló igaz történetét, miközben megismerhetjük tapasztalatait utazásokról, spiritualitásról és kapcsolatokról. Együtt töprenghetünk vele a felszín alatt meghúzódó legfontosabb kérdésen: vajon mi ad értelmet az életünknek?”

J.R. dos Santos: Halhatatlan

„A regény bemutatja Kína orwelli világát, az ember halhatatlanságának lehetőségét, a tech óriások világát, és olyan fogalmakkal ismertet meg, mint a Big Data, a Deep Learning, a technikai fejlődés exponenciális irama, a szingularitás és az általános mesterséges intelligencia.”

Az év versei 2021

A Magyar Napló kiadásában, immár huszadik éve megjelenő antológia egy igazi kincs, hiszen megjelenik benne a magyar irodalmi prózaírás színe-java a 90 évestől a 21 éves alkotókig. Annak is nagy szeretettel ajánlom, aki a versekkel még csak most barátkozik, hiszen nagy rácsodálkozásokban lehet része, aki e kötetet a kezébe veszi.

Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk

A Jelenkor kiadásában egy novellás kötetet szeretnék a kedves olvasók figyelmébe ajánlani, hisz a novella sok esetben szintén felfedezésre váró prózai műfaj. Selyem Zsuzsa az egyik legtöbbet olvasott alkotó, aki méltán került be a Libri irodalmi közönségdíj döntősei közé.

Lefteri, Christy: Az aleppói méhész

„A több nemzetközi díjat elnyert Az aleppói méhész hiteles, megrázó regény, amely kérlelhetetlen pontossággal ábrázolja az emberi lélek küzdelmét a legmélyebb sötétségben is, hangot és arcot adva azoknak a százezreknek, akik hazájuk elhagyására kényszerültek a szír polgárháború alatt. Emellett azonban felemelő szerelmi történet is, amelyben a vágyott békés élet hangját a méhcsaládok megnyugtató zümmögése adja”

Murányi László : Szenvedélyek hálójában

Szenvedélybetegség olyan viselkedésforma, amelyet az ember nem képes kontrollálni, kényszeresen újra és újra megismétli. Szenvedélybetegség lehet szerekkel kapcsolatos vagy szertől független is, így a vásárlási kényszert, a játékszenvedélyt, a gyűjtögetési kényszert is annak tekinthetjük. A szenvedélybetegségek bármilyen társadalmi rétegben előfordulhatnak, akár saját családunkban is találkozhatunk vele. Sok személyes történettel találkozhatunk ebben a könyvben. Mesél saját történetéről több celeb is, aki épp józanodó, visszaesésekkel küzdő, szenvedélybeteg.

Parker, Lara: Vaginabajok

Az endometriózis egy fájdalommal járó betegség, amiről mai napig keveset beszélünk. Beszéljünk róla! Ez a könyv segíthet abban, hogy az endometriózis ne legyen többé tabu téma sem otthon, sem az iskolákban, sem a munkahelyeken, sem baráti összejöveteleken.

Nathan, Ian : Quentin Tarantino, Hollywood brigantija

A filmvilág egyik legnagyobb hatású rendezője Quentin Tarantino. Ebben a fotókkal gazdagon illusztrált könyvben látható sajátos stílusának születése. Tarantinóról szóló életrajzi kötetben megismerhetjük kedvenc színészeit, forgatókönyveit, rendezéseit. Annak, aki szereti a filmjeit ez a könyv kihagyhatatlan.

Maye Musk: Egy nőnek legyenek tervei: kaland, szépség, siker – kortalanul

Azoknak akik szeretik a memoárokat és önéletrajzokat, nem fognak csalódni Maye Musk volt szupermodell könyvében, aki 72 évesen is csillogó és gyönyörű és persze bölcs. A memoár legnagyobb erénye az őszinteség és hogy képes megmutatni magából az esendő embert a csillogás mögött. A legfontosabb útravalója, azt gondolom ez lesz a könyvnek.

Vámos Miklós: Dunapest

Vámos Miklósban nem lehet csalódni. Szeretjük nyugodt stílusát és elbeszélő modorát.

A regény középpontjában egy 1930-as évekbeli bérház áll, melyben megelevenedik a múlt és a jövő két szálon. És persze a megunhatatlan Budapest ezer arcából most is megismerhetünk jó párat.

Laurent Obertone: Gerilla: Franciaország utolsó végnapjai

Utópia vagy maga a kegyetlen valóság? Vannak olyan vélemények, hogy kötelező olvasmánnyá tennék Európában. Tény, hogy valós problémákat feszeget. A regény mindenesetre nagyon elgondolkodtató.

 

Parker, Jennifer: Elsősegélynyújtás macskáknak

Ez a könyv útmutatást ad ahhoz, hogy mit kell tennünk egy nehéz helyzetben. Ha a kedvencünket baleset éri, az elsősegélynyújtás akár életet is menthet. Lényeges, hogy a gazdi tudja, mit kell tennie addig, amíg állatorvoshoz nem kerül kedvence. Egyértelmű útmutatást találhatunk mérgezésekre, sebek tisztítására, szőrzetproblémákra, hőgutára és sok más sajnos előforduló vészhelyzetre. Mindenkinek ajánlom a könyvet, akinek van macskája, mert bár tudjuk a mi kedvencünkkel úgysem fog semmi történni, de … biztos ez?

Vadon a kertemben

A Vadon a kertemben című könyv ötleteket tartalmaz, amivel saját ízlésvilágunkhoz igazítva, változatos élővilágot hozhatunk létre kertünkben. Ha a sűrűben motozó sündisznót vagy repkedő pillangókat szeretnénk látni, csak követnünk kell a könyvben leírtakat. Megtudhatjuk, milyen csigaügyi intézkedéseket tehetünk, miért örüljünk a darazsaknak, mi az a reggeli madárének, miért szeressük a gazt, hogyan csalogassuk a kertünkbe a gyíkokat? Rengeteg ötlet, rengeteg ismeret.

Horváth Ernő Zoltán: „Életrevalók” Híres fogyatékkal élő emberek és alkotásaik

A szerző a kötetben szereplőket a művészet, a tudomány, valamint a közélet világából válogatta. Gyógypedagógiai nézőpontból vizsgálta olyan emberek életét, akik valamilyen fogyatékossággal élnek és mégis kiválasztottak lettek, maradandót, világhírűt alkottak. Nem mindennapi életutakról szól ez a rendkívül olvasmányos könyv. Az üzenet, ami átsüt a sorokon, az akaraterő csodákra képes!

Janikovszky Éva: Naplóm 1938-1944

Engem a napló műfaja mindig elvarázsol. Talán még jobban, mint a kitalált történetek. Fantasztikus dolog ilyen közelségbe kerülni azokkal az alkotókkal, kiválóságokkal, akikre felnézünk. A csodája ennek a műfajnak mégis abban rejlik, hogy rájövünk, ők is hús vér emberek a saját élettörténeteikkel.

Olvassák, hát szeretettel A JANIKOVSZKY ÉVÁT!

Montse Linde-Ivan Tapia: A nagy pénzrablás – A professzor naplója– Menekülő könyv

Ezt a könyvet kimondottan annak ajánlom, aki ugyanúgy rajongója a filmsorozatnak, mint jómagam. A film nézése közben nincs ember, aki ne kerülne a zseni professzor hatása alá, aki oly módon tervel ki és vitet véghez egy bankrablást, hogy csak ámulunk és bámulunk! Ilyen lehetséges? A könyvben kapunk háttér információkat a professzorról és fantasztikus feladványokkal mozgathatjuk meg agytekervényeinket.

Bauer Barbara: Fekete rózsa

Az írónő finom, lírai hangvételén és gyönyörű történeteiben most sem csalódunk. A helyszín az Etyeki borvidék. A történetben összeölelkezik a múlt és a történelem a jelennel. Megjelenik a család, az összetartozás, a hűség és az élni akarás. Megjelenik a bor mágiája, ami az élet jelképeként is felfogható. És nem mellesleg egy gyönyörű romantikus regény.

Agatha Christie: Hercule Poirot titkos magánélete

Agatha Christiből és a páratlan úriember Hercule Poirotból sosem elég. Újra és újra rácsodálkoznuk belga nyomozónk zsenialitására, sok-sok megoldott lenyűgöző rejtélyére. Poliro rajongókat ez a kötet sem hagyja majd hidegen azt garantálom.

 

Péterfy-Novák Éva: Damaszt és paprikás csirke: történetek és receptek Pérerfy-Novák Éva és Szentesi Éva tollából

A két írónő újabb oldaláról mutatkozik be nekünk. A novellák könnyedek, az ételek kiválóak. Kell ennél több? Jó étvágyat és kellemes olvasgatást kívánok Önöknek!

 

Glynis Peters: Az eltitkolt árva

„A második világháborúban, 1940. november 14-ről 15-re virradó éjjelen közel 500 német bombázó támadta meg a közép-Angliában fekvő brit iparvárost, Coventry-t. A repülőkről több mint 150 000 gyújtóbombát és több mint 500 tonna nagy erejű robbanóanyagot dobtak le a városra, amely a légitámadás következtében szinte megsemmisült. Az egyik porig lerombolt ház törmelékei alatt egy hatéves kislány, Rose Sherbourne élte túl az apokaliptikus helyzetet.”

Bahrami, Shrein H.: Társ a magányban

Van úgy, hogy a problémáinkat egyedül nem tudjuk megoldani. Ilyenkor lehet segítségünkre egy jó könyv, ami szakemberek tollából született. Magány vagy egyedüllét? Mindkét esetben egymagunk vagyunk, de nem mindegy hogyan viszonyulunk ehhez az élményhez. Vizsgáljuk meg a könyv segítségével önmagunkat és a könnyen értelmezhető útmutatóival, lelki változást eredményező stratégiáival oldjuk fel magányunkat.

O’Malley, John W.: A pápák története

Ez a könyv az egyik legrégebben létrejött intézmény történetét beszéli el. A pápaság története egészen Szent Péterig nyúlik vissza és ma már nem marad a sekrestyék falai között. Ha az olvasó kicsit is vonzódik a valláshoz vagy épp a történelemhez, akkor ez a könyv biztosan érdekelni fogja

Nedoma, Gabriela: Természetes vágyserkentők

Évezredes praktikák állnak rendelkezésünkre a bujaság megélésének elősegítésére. A fő alapanyagok legtöbbször a természetből kerülnek ki különböző fűszerek, gyümölcsök és olajok keverékeként. Casanova, híres velencei kalandor a tenger gyümölcseiben, azokon belül is az osztriga fogyasztásában látta szeretői képességeinek sikerét. A könyv szerzője több receptet is felsorol szerelmi bájitalok, krémek, öblítők és kulináris ínyencségek elkészítéséhez.

Én, kérem, hivatalos hülye – Svejk füveskönyve /Kocsis Péter/

Ki ne ismerné Svejket! Ebben a kis, formás kötetben újra fel tudjuk eleveníteni a derék katona híres aranyköpéseit.

Steve Berry: A Romanov-jóslat

Végy egy kiváló írót, aki ír egy jó detektívregényt történelmi miliőbe ágyazva. Steve Berry ezúttal a Romanovok korába repít minket vissza, azon neves történelmi vérvonalhoz, ami hatással van a mai Oroszországra is. Tragikus sorsuk a mai napig nagyon sok miértet vet fel az emberekben. Kaland, izgalom, történelem. Berryben most sem csalódunk!

Joseph Boyden: A fenyőfák között

Újra itt egy katartikus erejű regény, amely Kanada északi részén játszódik. Kaland, mélység és gazdag prózanyelv. A regény mély mondanivalója és örök időszerűsége miatt ragadott meg az indiánok és a modern társadalom konfliktusán keresztül.

Ulinka Rublack: A csillagász és a boszorkány

Mindenki halott már a Johannes Kepler német matematikus és csillagászról, aki tanulmányozta a bolygómozgásokat és a megfigyeléseire alapozva törvényszerűségeket fedezett fel. Kevésbé köztudott, hogy Kepler édesanyját boszorkányság vádjával bíróság elé állították és abban, hogy végül elengedték, nagy szerepe volt Kepler közbenjárásának és hírnevének. Ulinka Rublack könyve Kepler küzdelmét történelmi adatok alapján mutatja be, miközben bepillantást is nyerhetünk a családi életükbe. Katharina Keplerről máig vegyes ábrázolás él a köztudatban. Nagyszerű javasasszony és nehéz természetű, vén szipirtyónak egyaránt bélyegezték. Maga Kepler is vegyes érésekkel viseltetett anyja iránt, de élete végéig tisztelte és támogatta.

Olga Mecking: Niksen: A semmittevés holland művészete

A boldogság kutatása során a Hygge, Lykke, Lagom, Sisu, Sinrin-joku, Ikigai szavak mellett egy újabb szóval bővülhet szótárunk. Niksen, a holland életszemlélet. Az életstílusokkal foglalkozó könyvek más-más irányból közelítik meg a boldogságot, másra helyezve a hangsúlyt, Nekünk csak meg kell találni azt, amire szükségünk van, melyik az igazán nekünk való darab. Lehet, hogy éppen ez a megfelelő?

Kelemen László: Medvecécó: 100 találkozástörténet a Kárpátok nagyragadozójával

Nemcsak egy gyönyörű fotóalbumot tarthatunk kezünkben, hanem 100 találkozástörténet leírását is. Részletes bemutatásra kerül a barna medve. A szerző körbejárja a vadkárok, medvével szembeni viselkedés és biztonsági tudnivalók problematikáját is.

Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta: kedvencek könnyebben

Ebből a könyvből megtudhatjuk, hogy nem kell lemondani a finomságokról még akkor sem, ha fogyni szeretnénk. A hagyományos hazai ízek alacsonyabb kalóriatartalommal szerepelnek Vrábel Kriszta, ételfotós, gasztroblogger legújabb könyvében. A receptek megfelelnek inzulinrezisztenseknek és cukorbetegnek ajánlott 160 grammos szénhidrátdiéta alapelveinek.

Trine Hahnemann: Skandináv karácsony: több mint 80 hagyományos és különleges recept

„Ez az időszak az otthon töltött időről szól, gyertyafénnyel, finom ételekkel”. Ebben a gyönyörű fotókkal illusztrált könyvben a dán szerző több mint 80 hagyományos és különleges karácsonyi receptet oszt meg az olvasókkal, és közben megismerhetjük az ünnepi szokásokat is.

Sean O’Hagan: Freddie Mercury : a nagy tettető : egy élet képekben

Ez az album a világ legismertebb emberének a brit énekes és zenész, a Queen rockegyüttes egykori énekesének életét tárja elénk. Ritkán látott fényképek és belső információk alapján még jobban megismerhetjük a huszadik század egyik legnagyobb ikonjának életét.

Kepes András: A boldog hülye és az okos depressziós

Kepes András most sem okoz csalódást nekünk. A kellemes mesélő, elmélkedő stílusban ad át olyan gondolatokat az életről, amelyek hatására kissé lecsendesedünk és ki alaposabban, ki pedig pillanatokra, de mindenképpen átértékeli az eddigi életét. Bekuckózós estékre egy forró tea mellé mindenképpen ajánlom! Garantáltan jót tesz a lelkünknek.

Barárh Viktória: Orosz rulett

A fiatal írónőt sokunknak nem kell bemutatni, de akik még nem ismeri annak is szívből ajánlom. Mindig nagy öröm számunkra, ha hazai tehetséges írót népszerűsíthetünk. A fordulatokkal teli könyvben bepillantást nyerhetünk a kaszinók csillogó és bűnös világába és garantálom, hogy egy percig sem unatkozunk.

Matteo Strukul: Mediciek

Firenze! XV. század! Mediciek! Szerintem ez mind magáért beszél mindazoknak, akik szeretik a történelmi regényeket. Firenze uralkodó családjának, a Mediciek történetét megelevenítő tetralógia első kötetét olvashatjuk Matteo Strukul-tól. A szerzőre érdemes figyelnünk, mert szerintem tartogat még nekünk meglepetéseket a jövőben. Számos irodalmi díjra is jelölték.

Dezső András: Magyar kóla – A kokain útja Magyarországon

Egy újabb lebilincselő oknyomozás Dezső András tollából, ami ismét bestsellernek ígérkezik. A szerző bemerészkedik az alvilágba, hogy ott betekintést nyerjen ebbe a zárt világba. A könyv bátor és hiteles!

Richard Powers: Égig érő történet

A Park Kiadó gondozásában megjelentetett kiváló regény 2019-ben megkapta a nívós Pulitzer-díjat. Nem véletlenül nyerte el, mert ez a könyv az, amitől sokáig nem szabadul senki, mert egyszerűen csak hat. A téma még annál is időszerűbb, a fák védelme, a környezetvédelem fontossága. Mindenkinek ajánlom, aki egy kicsit is felelősnek érzi magát a Bolygónk jövőjéért.

Arató Györgyi: Konyhanyelven a mellrákról

Daganatos betegségben szenvedő betegeknek nyújt hasznos táplálkozási segítséget. Ez a könyv olyan étkezési tanácsokat ad, amelyek elviselhetőbbé teszik a kemoterápia és a sugárterápia mellékhatásait.