Könyvajánló 1-4. osztályosok számára

A címre kattintva elérheti online katalógusunkat.

A képek forrása: Libri.hu

 

1-2. osztály

Boehme, Julia: Bori és a vad póni

Sokak kedvence Bori. Biztos ti is ismeritek! Most Bori egy lovardában segédkezik, ahova új póni érkezik. Lali nagyon fél a legelőn, de Bori mindenben segíti. A történet életkornak megfelelő tudásanyagot tartalmaz és sok képpel illusztrált, ezáltal önálló olvasásra buzdítja a gyerekeket.

 

Téti István: Anton és a karácsonyi csoda

Bűbájos kis karácsonyi mesekönyv, ahol Anton a Hótündér birodalmában találkozik manókkal, angyalokkal és magával a Mikulással is. Rövid, könnyen olvasható történetek, modern, tanulságos szövegezéssel. A mai gyerekek könnyen bele tudják élni magukat Anton helyzetébe. Manfréd és Anton kötetek rajongóinak igazi ünnepi „csemege”, melynek képi világa is gyönyörű.

Sportszelfi, avagy a sportolás művészete

Sportrajongóknak nélkülözhetetlen kortárs kötet, mely rövidke, vicces verseket és kisprózákat tartalmaz a 7-13 éves korosztálynak. Csak néhány verscím, hogy kedvet kapjatok: „Apa a kondiparkban”, „Síugró-dal”, „Asztali tikitaki”, „Tusakodó”, „Téruszonyba kapaszkodva”, „Korong-dalok”. Olvashatsz benne tízpróba-mondókát, megtudhatod, milyen a befelé néző kutya jógapóz vagy miért könnyű bicajozni, és mi jó a kosarazásban. Dávid Ádám, Lackfi János, Szabó T. Anna, Grecsó Krisztián és még néhány jeles író, költő versein keresztül kerülhetünk közelebb az egyes sportágakhoz. Találós kérdéseket és szómagyarázatokat is találhatsz a kötetben.

Grimm, Sandra:  A lovagvár titka

Az olvass velem! sorozat egy igazán fiús kötete a lovagokról, lovagi feladatokról. A történet főhőse Jóska, akit a fekete lovag rabul ejtett. Vajon sikerül elszöknie? Könnyed kis olvasmány, melyet szülővel, nagytestvérrel együtt olvashatnak az olvasni még most tanuló gyerekek.

Delgado Cortada, Consuelo: A medvék világa

 Az Olvass velünk! sorozat 1. szintű olvasmánya. A rendkívül színes illusztrációkkal ellátott kötetben megismerkedhettek a világ számos táján élő medvékkel. Így a barna medvével, a fekete medvével, az óriáspandával vagy például az örvösmedvével. Olvashattok lakóhelyükről, táplálkozási szokásaikról. A nagybetűkkel írt történetek könnyen olvashatóak a kezdő olvasók számára is.

Berg Judit: Két kis dínó és a honfoglalás

„Dínós ismeretterjesztő meseregény”, talán így jellemezhetnénk Berg Judit új könyvét. Trikó, a világ legkisebb triceratopsza, Nyamm pedig egy igen harcias tírex. A két kis dínó akik egyébként a zsírkrétakorból érkeztek, ezúttal a honfoglaló magyarok közé csöppennek. A történet a honfoglalásról, a hét vezérről és Árpádról szól, de Emese álmáról is olvashatunk. Megtudhatjuk, hogyan éltek, hol aludtak vagy éppen mit ettek elődeink. Vicces, vidám, ugyanakkor tényeket közlő mese, melyet már kezdő olvasóknak is ajánlunk.

Harrison, Paula: Kitti és a tigriskincs

Nappal kislány. Éjjel macska. Ő Kitti. Lát a sötétben, és egészen messziről meghallja a neszeket. Nagyon jó az egyensúlyérzéke és még szaltókat is tud csinálni. Szuper képességei vannak, úgy ahogy családjának is. Így segítik a bajbajutottakat. A regény könnyen olvasható, illusztrációja végig fent tartja a figyelmet. A könyv végén pedig szuper tényeket is megtudhatunk a macskákról. Kezdő olvasóknak ajánljuk.

Auer Margit: Mágikus állatok iskolája: kinyomoztuk! : levélrejtély

Végre itt a Mágikus Állatok Iskolája kezdő olvasóknak szóló kötete. Ida a vörös hajú, copfos kislány egy nap egy nagyon furcsa levelet kap. Rabbat, Ida mágikus állata és Murphy, a jegesmedve rögtön Ida segítségére sietnek és nyomozni kezdenek. Önálló olvasásra ajánljuk, rövid, nagybetűs történet, az írónőtől megszokott stílusban. Könnyítés az olvasás közben, hogy a nehéz, hosszú szavakat az írónő színes betűkkel jelezve szótagokra bontotta, így azok könnyebben kiolvashatók.

Scott Hayley: Tappancsék új otthona

Boginak költöznie kell, emiatt nagyon szomorú. Kék nagyi fel szeretné vidítani, ezért ad Boginak egy igazán különleges ajándékot. Egy csodaszép bögreházat. Igen! Egy bögrét, mely igazából egy kinyitható kis házikó ereszcsatornával, ajtóval, ablakokkal, postaládával. Még egy kis kertet formáló alátétje is van. És ez még nem minden! Bogi kap a házikóhoz egy egész nyuszicsaládot is. itt kezdődik ez a cuki kis történet, mely nagyon szépen illusztrált oldalakkal teszi igazán élményszerűvé az olvasást.

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet

Kemendy Júlia Csenge: Az Anyacsalogató Hadművelet

Ti hiszitek, hogy vannak tündérek, akik teljesítik kívánságaitokat?

A történetben megismerkedünk egy ikerpárral Filkóval (akit valójában Fülöpnek hívnak) és Kelemennel, aki hét perccel volt idősebb nála. Filkó az örök optimista kisfiú, aki szerint igenis léteznek tündérek, ezért mindenáron szeretné kinyomozni, hogy a Tündérfürt utcában magányosan álló malom körül keringő legendák igazak-e. Testvére reálisabban látja a világot, de segítségére lesz a nyomozásban Filkónak. A regény eseményei egy szálon futnak, így könnyen követhető a történet. A párbeszédek gördülékenyebbé teszik az olvasást, még a kezdő olvasók számára is.

Little Cloud and the Sun (Easy reading. Level 1)

Little Cloud and the Sun (Easy reading. Level 1)

Remek kis angol nyelvű könyv, az Easy Reading-sorozat 1. kötete, mely a korai angol nyelvtanulásban nyújthat segítséget a gyermekeknek. A mese egyszerű, rövid mondatokból áll össze, melyekben az egyes szavak színesen vannak kiemelve, ezzel könnyítve az olvasást. Igényes illusztrációja még élvezetesebbé teszi a kicsi felhőkről és a napocskáról szóló történetet.

Kiss Judit Ágnes: Kincs a roncson

Igazán izgalmas, kalózos, kincskeresős kaland a legkisebbeknek. Mennyivel izgalmasabb távcsővel a madarakat kémlelni vagy búvárszemüveggel a tenger alá merülni, mint tanulni! „Ezer árbóc és orrvitorla!” Ugye ti nem így gondoljátok? De, ha minél hamarabb megcsináljátok a leckét, akkor lehet játszani. Ezt jól tudja Pandara és Felderen is, akik játék közben egy hajóra találnak a tengerfenéken. Így indul a történet…merüljetek ti is el velük!

Mészöly Ágnes: Levendula és a varázsmacska

Rövid kis mese Papóról, (Ő a nagypapa) Levenduláról (Ő az unoka) és egy varázsmacskáról (ő egy kis kék cica). Ti elhiszitek, hogy egy macska tud varázsolni? Vagyis csak majdnem…de ez éppen elég ahhoz, hogy a Papótól elcsent bot visszakerüljön tulajdonosához. És az ígéret szép szó! Ezt Papó be is bizonyítja, így lesz Levendulának egy cuki kis kék kiscicája.

Schmitt, Petra Maria: Miért görbe a banán?

Miért görbe a banán? Miért nincs a gilisztának lába? Miért kék az ég? És hol van a szél, amikor nem fúj? Ilyen és ehhez hasonló érdekes kérdésekre kaphattok választ, ha elolvassátok ezt a rövid, mesés történeteket tartalmazó könyvet. A mesék a gyermekek számára is könnyen olvasható formában íródtak.

Dávid Ádám: Koppány betűket firkál

Ti is izgultatok első nap az iskolában. Koppány is. Hétéves és ma lesz az első napja az iskolában. Vajon hogyan szerez barátokat? Erről szól ez a csupa nagybetűs. rövid, vidám történet, melyet kezdő olvasóknak ajánlunk.

Reddy, Swapna: Az új osztály (Balettnyuszik sorozat)

„Pszt, akarsz hallani egy titkot?” Ha igen, akkor ez a könyv neked szól. Megismerkedhetsz benne a balettnyuszikkal, akik Millie balettiskolájában élnek, persze rejtőzködve. Dolly nagyon szeret táncolni, Fifi mindig szívesen segít, Pod imádja a tütüjét és Trixi aki pihenésképp szívesen alszik. Szóval ők négyen a balettnyuszik, róluk és Millie-ről szól ez az aranyos kis történet, melyben természetesen a baletté a főszerep.

Rudelman, Rachel: A köd csodalova (Disney suli : olvasni jó! sorozat)

Szereted Szófia hercegnő meséit? Itt a neked szóló, könnyen olvasható történet, mely tele van izgalmakkal. Szófia hercegnő ugyanis a Rejtély-szigetekre utazik, ahol titkok után nyomoz, miközben ketten is a hercegnő szeretetéért versengenek. Hogy miért? Olvasd el és megtudod!

Astrid Lindgren: Ismered Harisnyás Pippit?

Tényleg! Te ismered Harisnyás Pippit? Ha nem, akkor épp itt az ideje, hogy megismerkedj vele! Képzeld! Harisnyás Pippi olyan erős, hogy még egy lovat is fel tud emelni. Egy táskányi pénze van, egy cirkuszban ámulatba ejti a közönséget és még egy betörővel is könnyedén elbánik. Nem hiszed! Na, csak olvasd végig! A történet a szüleid által bizonyára ismert Harisnyás Pippi című regény rövidített változata, kezdő olvasók is falni fogják!

Tea Stilton: “Tiszta tenger” hadművelet

Ha a Geronimo Stilton történeteket kicsit fiúsnak találod, akkor örömhír, hogy van lányoknak szóló, hasonlóképp felépített ifjúsági regény is, a Tea angyalai. Hogy kicsoda Tea Stilton? Egy talpraesett egérlány, a Rágcsáló Hírek tudósítója. Ebben a történetben összetalálkozik öt különleges egérlánnyal, akik szintén újságírók szeretnének lenni. Barátságok, szerelmek, viszályok, erről szól a történetük. Könnyed olvasmány, melynek monotonitását a színes, hullámzó, vicces formában leírt mondatok teszik könnyen olvashatóvá.

Bosnyák Viktória: Csupa csuka

Több szintből álló könnyen olvasható sorozat. A sorozat első kötetében csak képek láthatók, a második kötete a betűtanuláshoz nyújt segítséget, a harmadik és negyedik kötetekben pedig már szavak és egyszerűbb mondatok olvashatóak. A vidám szereplők hamar megszerethetőek, tényleg élmény lesz az olvasás még az olvasni tanuló gyerekek számára is.

Vadadi Adrienn: Matricás Laci és a csokitorta (Most én olvasok! sorozat) – Nagybetűs szint

Tudjátok ki Matricás Laci? Egy híres rabló, aki nem fél ám senkitől. Most pedig nagyon éhes. Sárika tortájára fáj a foga. Vajon sikerül elcsennie az édességet? Vagy valahogy egészen másképp végződik a történet? Nagybetűs, így könnyen olvasható történet. Teljesen kezdő olvasóknak ajánljuk, önálló olvasáshoz.

Majoros Nóra: Borz beköltözik – (Betűzgető könyvek)

Új lakó költözik Rókavárba. Ráadásul a róka barátja. Vajon mindenki szívéjesen fogadja? Két rövid történet olvasható a kötetben, melyben a mesék nagy nyomtatott betűkkel vannak szedve, így a kezdő olvasók is könnyedén betűzgethetik. A kötetet Hanga Réka illusztrációi színesítik.

Nyulász Péter: Dodó és Dodó (A hős olvasó sorozat)

Vajon, hogy lehet egy kislány és egy kisfiú neve ugyanaz? És milyen állat a dodó? Na és dodójelmezzel lehet farsangi versenyt nyerni? És mi lehet az oly viccesen hangzó „do-dó-do-boz”? Minden kérdésre választ kaphattok, ha elolvassátok Nyulász Péter kezdő olvasóknak szóló történetét. Rövid kortárs mese mai gyerekeknek, mai gyerekekről, barátságról.

Baussier, Sylvie : Cickuty érkezése (Én is állatorvos leszek! sorozat)

A 9 éves Fanny imádja az állatokat. Bár már van egy kutyusa, régóta vágyik egy kiscicára is. Egy nap szülei rendelője előtt talál egy kis cukiságot. Vajon megtarthatja a kisállatot? És mit szól az új jövevényhez Fahéj, Fanny kiskutyája? Rövid fejezetekből álló, könnyen, gyorsan olvasható meseregény, mely néhány oldalnyi macskákról szóló ismeretterjesztő leírással zárul.

Elliott, Rebecca: Fesztivál a fa tetején (Bagolynapló 1. sorozat)

Ismerkedj meg Suhanó Évivel, aki Facsúcson, a Zöldlomb sugárúton, az Ág Villában lakik. Szeret rajzolni, szereti a menő ruhákat és a sulit, de nem szeret csőrt mosni, unatkozni és nem szereti a csigás szendvicset. Ja, hogy még nem mondtam? Suhanó Évi egy édes kisbagoly és nagyon menő. Szupercuki baglyos történet, színes, szagos (na jó, az nem), naplószerűen leírt történet kezdő olvasóknak.

Moser Anette: Barátom, a kardszárnyú (Olvass velem! sorozat)

Titokzatos fények a tengeren, egy szőrnyű teremtmény a vízben és csempészek a láthatáron. Olivér és Alex a két jóbarát rögtön nyomozni kezd. Vajon sikeres lesz nyomozásuk? Könnyen olvasható, izgalmas történet kezdő olvasóknak. A sorozat részeit családi, együtt olvasásra ajánljuk. A színesen szedett néhány soros részeket az olvasni tanuló gyermekek egyedül, a történet hosszabb részét a szülők, nagytesók olvashatják.

Sara Torrico: A három kismalac (Olvass velünk! sorozat)

A három kismalac vajon túljár az éhes farkas eszén? A klasszikus mese új köntösben olvasható. A kékborítós sorozatot kifejezetten a kezdő olvasóknak ajánljuk. Nagybetűs, könnyen olvasható. A mese ismert, olvasása biztos sikerélmény az olvasással még csak most ismerkedő gyermekeknek

Harcos Bálint: Petya és Tulipán

Hallottatok már a Sundabunda Cirkuszról?…Seprűről, aki a házmester?…és Tulipánról, aki egy medve? Nagyon vidám, nagyon vicces kortárs meseregény Petyáról és barátairól. Fordulatokban, izgalmakban gazdag, tele szuper karakterekkel. Mindenképp olvasásra ajánljuk!

Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola : lássatok csodát!

A Göröngyös Úti Iskolában mindig történik valami. A történet főszereplője egy 2. osztályos kislány, aki a nyáron meglátogathatja majd dúsgazdag rokonait. Sőt! Magával vihet valakit. Az osztálytársak rögtön barátkozni akarnak Arikával. Vajon Ő kit választ? És egyáltalán! Tényleg vannak gazdag rokonai? A sorozat ezen kötetében is a gyerekek mindennapjaiban jelen lévő problémáról olvashatunk. Mi az ára annak, ha valaki népszerű? Hogyan dolgozható fel a népszerűség? A könyvet önálló olvasásra és együttolvasásra is szeretettel ajánljuk.

Finy Petra: Milu Egyiptomban (Most én olvasok!)

Kortárs mese a kezdő olvasóknak. Nagybetűs, könnyen olvasható szavakkal íródott a történet, melyben megismerhetjük Milut, az elsős kisfiút és Bátort a kiskutyát, aki igazából sárkány és időutazó. Együtt repülnek Egyiptomba…

Wéber Anikó: Hanga régi karácsonyai

Hanga, a hópehely izgatottan száll le a földre. Nagyon szeretné megtudni, milyen is a karácsony. Mindig más-más korba érkezik a földre, hol Budapestre, hol Erzsébet királyné kastélyába, hol Andrássy Gyula grófékhoz vagy Szendrey Júlia költőnőhöz. A rövid kis meséket elolvasva mi is megismerkedhetünk a régi idők karácsonyaival, hogyan ünnepelték azt a különböző korokban. Mese és ismeretterjesztő könyv egyben, melyet Keszeg Ágnes illusztrációi díszítenek.

Beck Andrea: A titoktündér – Tündérek a világ körül

A Titoktündér sorozat hetedik része. Mesék, melyek segítenek feldolgozni olyan problémákat, mint az irigység, füllentés, kiközösítés, csúfolódás vagy az elektronikus kütyük iránti függőség.

Szegedi Katalin: Lenka

Rövid kis mese az elfogadásról és a barátságról. A történet Lenkáról, egy dundi kislányról szól, akit a gyerekek folyton csúfolnak. Nincsennek barátai, mindenhonnan elzavarják. Ám egyszercsak megjelenik Palkó. És Lenka élete megváltozik.

Tielmann, Christian: Berci és az elképesztően jó focimeccs
(Barátom Berci sorozat)

A 3. osztályos Berci focicsapata folyton veszekszik. Most Bercin a sor, ki kell találjon valamit, hogy a sportnapon veszekedés nélkül tudjanak végre győzni. Vajon ki/mi lesz a csapat kabalája? És ez segít nekik megnyerni a meccset?

3-4. osztály

Zágoni Balázs: Karácsonyi kitérő

Zágonyi Balázs családi kisregénye igazi karácsonyi könyv. Az év legszebb ünnepi időszakát, a karácsonyt hozza el az olvasóhoz. Tizenévesen biztos ti is segítetek szüleiteknek az ünnepi előkészületekben. A tízéves Emma is ezt teszi. Annál is inkább, mert az előző évi karácsonyi ünnep totál káoszba torkolt. Most azonban nem így lesz. A humoros történet olvasása közben ráismerhetünk saját családunkra. A kisregény jól bemutatja az ünnepek örömét és nehézségeit is.

Kiss Judit Ágnes: Zsálya hercegnő és az öregnek hitt herceg

Zsálya egy hétköznapi kislány, akinek a szobájában egyszer csak megjelenik egy lepke, aki igazából egy tündér vagyis inkább tűzpille. Fényilonca, merthogy így hívják segítségért lett küldve Salviához, vagyis Zsályához. A kislánynak muszáj segítenie, hiszen Aevus királyságában minden a feje tetejére áll. Képzeljétek! A király nem öregszik és a nappalok és éjszakák is felcserélődtek. Csakis Zsálya mentheti meg a királyságot, hiszen ő született pontosan ugyanazon a napon, órában és percben, mint Aevus király fia, a trónörökös herceg. Zsálya hát útnak indul…   

Wunsch, Emma: Maja és Molli : banánnadrág, barinők és szerelem

Voltatok már úgy, hogy összevesztetek a legjobb barátotokkal? Ugye volt már ilyen? Maja és Molli is csúnyán összevesznek. Molli a környezetvédelemért próbál kiállni, ehhez Maja segítségét kéri, de Maja a szerelmet tartja előrébb valónak. Vajon sikerül megbeszélniük a problémákat? Ráadásul az egész osztály egy iskolai színdarabra készül, nagyon fontos lenne az összetartás. Egy igazi izgalmas „barinős” történet, főleg csajoknak ajánljuk.

Wunsch, Emma: Maja és Molli : banánnadrág, barinők és szerelem

Ti tudjátok, hogy rosszat, hogyan lehet jól csinálni? Ha nem, akkor ez a könyv nektek szól! Sötétlángi Viharka, a sötétség ifjú ura, ha felnő, át kell vegye apja szerepét és neki is a gonoszság megtestesítőjévé kell válnia. Ehhez le kell rohannia egy királyságot és el kell rabolnia a hercegnőt. De Viharkának semmi kedve ehhez. És elege van abból, hogy folyton gonoszságot kell tanulnia. Elhatározza, hogy nem várja meg, míg felnő, hanem már most elrabolja a hercegnőt. Könnyed, szórakoztató ifjúsági regény, melynek végén kiderül: „senki sem teljesen jó vagy velejéig gonosz.”

Kalas Györgyi: Sandwich grófja és a nápolyi pizza : kedvenc ételeink története

Ebben a gyermekeknek szóló szakácskönyvben, érdekességeket, történeteket olvashattok a gyermekek kedvenc ételeiről. Mit kell tudni a pizzáról? Miről nevezték el a bolognai spagettit? Honnan ered a sült krumpli? Vajon a hamburger egy német város, Hamburg nevére utal? De az édességek sem maradnak ki a sorból. Mennyire régi találmány a fagylalt? És hogyan készül a csokoládé? Rendkívüli tudásanyag, szépen illusztrált oldalakon tálalva. Igazán gyermekbarát könyv kedvenc ételeinkről. Evésre…hmmm vagyis olvasásra ajánljuk!

Pankhurst, Kate: A nagy muffinrejtély! (Fürkész Fanni kideríti sorozat)

Egy új detektívsorozat, melynek főszereplője Fürkész Fanni, a kilenc és háromnegyed éves mesterdetektív. A nagy muffinrejtély A Fürkész Fanni kideríti sorozat második kötete, melyben egy televíziós cukrászversenyen garázdálkodó sütirém nyomába kell erednie Fanninak. Igazán fordulatos és a korosztálynak megfelelő formában és szókinccsel megírt ifjúsági regény.

Rigal-Goulard, Sophie: Harminc nap szemét nélkül (vagy több)

Sokféle kihívás létezik. Ebben a kötetben egy izgalmas környezetvédelmi kihívásról olvashatsz. Milyen a Bretin család élete egy hónap (vagy több) szemét nélkül? Oltári ötlet! Vagy mégsem? Sikerül lekörözni a szomszédokat ezzel a kihívással? Szóval chipses zacskók, hamburgeres dobozok, cukorkás zacskók nektek annyi…de hogy lehet ezt megvalósítani és hogyan lehet nulla szeméttel élni? Ha elolvassátok, a végére minden kiderül. És lehet, még ti is kedvet kaptok a szemét nélküli élethez.

Sassen, Erna: Egy indián, mint te meg én

Szereted a csendet, nyugalmat? Szeretsz olvasni? Szereted az indiánokat? Ha mindhárom kérdésre igennel felelsz, akkor ez a könyv neked szól. A főszereplő Boaz is ilyen fiú, akinek azonban nincs egy barátja sem. Ám egy napon új lány érkezik az osztályba. „Olyan, mint egy kedves kicsi őzike. Hollófekete a haja, és a világon a legsötétbarnább a szeme.” Olyan, mint egy indiánlány…

Igaz Dóra: Pali elkésik = Pali is late

Angol nyelvtanuló kisdiákoknak ajánljuk ezt a rövid kis mesét. Könnyen olvasható, a bal oldalán magyarul, jobb oldalán angolul. Szókincsfejlesztő, a könyv végén pedig játékos feladatokkal visszaellenőrizheted tudásod. Ha csak most kezdesz angolul tanulni, akkor se ijedj meg, hidd el lesznek sikerélményeid olvasás közben.

Vibók Ildi: Szeretnék egy aranyhalat!

Te is szeretnél kisállatot otthonra? Mondjuk egy kiskutyát, kiscicát, egy kisnyuszit vagy aranyhalat? Ha igen, akkor előtte mindenképp olvasd el Vibók Ildi vicces, de ugyanakkor valós információkat tartalmazó könyvét, melyből megtudhatod, mennyi mindenre van szükség egy ilyen kisállat felneveléséhez és hogyan tudsz felelősen gondoskodni ezekről az állatokról.

Parachini-Deny, Juliette: Az ellopott aranyérem (Kalandok a póniklubban)

Ha szeretitek a lovas történeteket, szerettek olvasni és szeretitek a szépen illusztrált könyveket, akkor a francia írónő könyvét nektek ajánljuk. Lili és Andi ikrek, Félix az unokatestvérük, mindhárman rajonganak a lovakért. Minden szabadidejüket a póniklubban töltik. Ezúttal egy lovas szépségversenyt rendeznek, ahol Félix fontos feladatot kap. Neki kell vigyáznia a nyerteseknek járó érmekre. Az érmek azonban eltűnnek…

Higgins, Chris: Bolondos családom

Humoros családi történet, melynek főhőse a folyton aggódó, de érzékeny lelkű kilencéves Mattie. Az ő szemszögéből élhetjük meg nagy létszámú családja mindennapjait. A történetben komoly dolgok is felszínre kerülnek, (munkahely elvesztése, szülők közti konfliktus, pénzhiány) ezzel ösztönözve az olvasókat egy kis családi beszélgetésre. A fejezetek rövidek, így kezdő olvasóknak önálló olvasásra is ajánljuk.

Lundberg Hahn, Kerstin: Szerencsesüti

Oscar átlagos gyerkőc nem éppen átlagos szülőkkel. Egy nap kap egy félhold alakú süteményt egy teljesen idegen lánytól. A sütiben pedig egy cetlit talál a következő felirattal: „Mondd ki a leghőbb kívánságod, és teljesülni fog!” Vajon beválik a kívánság? És ki az a titokzatos lány, aki a sütit adta? Lebilincselő történet az élet legfontosabb dolgairól: barátságról, szerelemről. Harapj bele! Hidd el, nem bánod meg!

Dami, Elisabetta: Csapdában a saját házamban : szabadulós könyv

Főhősünk ezúttal is Geronimo Stilton, Egér-sziget leghíresebbb napilapjának, a Rágcsáló Híreknek a főszerkesztője. Egy reggel arra ébred, hogy szobája ablakát, ajtaját, szóval minden kijáratát vasrács zárja el a külvilágtól. Vajon mi történhetett? Ha szeretnél segíteni Geronimónak, kövesd a nyomokat és olvasd el az utasításokat! Mindehhez a könyvet nem folyamatosan, az elejétől a végéig kell olvasnod, hanem „ugrálnod kell” az oldalak között. Nyomra fel! Szabadítsd ki Geronimót!

Bosnyák Viktória: Gyöngyi gyöngysora

Bosnyák Viktória méltán népszerű könyve az ábécébe sorolással, az ikes igékkel, a jelzőkkel, az eldöntendő kérdésekkel és a toldalékos főnevek helyes használatával ismerteti meg kis olvasóit. De nehogy azt higyjétek, hogy ez egy száraz tankönyv! Nem! Nem! Bosnyák Viktória a tőle megszokott humoros, vidám történetein keresztül, szinte észrevétlenül tanulhatod meg helyesírásunk alapszabályait.

Våhlund, Elias: A legelső küldetés (Szuperhősök kézikönyve)

Ha szereted a képregényes formában íródott könyveket, akkor ezt a könyvet neked ajánljuk. A történet főhőse a kilencéves Lisa, aki új iskolába kerül. Nagyon nehéz neki beilleszkednie, elálló fülei miatt csúfolják. Egy napon a könyvtárban rátalál egy különleges könyvre. Ettől kezdve megváltozik az élete és szuperhősi kötelezettségeinek tesz eleget.

Kertész Erzsi: Állati vállalat-VirágZoo

Kertész Erzsi Állat KávéZoo-ja után újabb humoros meseregénnyel jelentkezik, melyben állati (vagy inkább emberi) tulajdonságokról, történésekről, vicces és néhol ironikus helyzetekről olvashatunk. A két antilop Antika és Lopez, miután kávézójuk „romhalmazzá vált”, új vállalkozásba kezdenek és megnyitják magát a Paradicsomot. Van itt minden: Wellnesrészleg, természetesen piócákkal, kulturális programok, sőt Megmondó Hely is, ahol bárki megmondhatja a magáét. Állati! Gyertek! Khmm…vagyis olvassátok! A kötetet Hanga Réka illusztrációi teszik teljessé.

Berg Judit: A holló gyűrűje

Voltatok már Budapesten a Mátyás-templomban? Berg Judit főhőse Emma gyakran jár itt, hiszen nagypapája a templom orgonistája. Laknak itt kőoroszlánok, kőszarvasok, kőbárányok, sőt még kősárkányok is. Miféle hely lehet ez? És mi lenne, ha ezek az állatok életre kelnének? Vajon képesek együtt felgöngyölíteni egy rejtélyt? Képesek megtalálni a templom hollójának elveszett gyűrűjét? Izgalmas meseregény barátságról, összetartozásról, felelősségvállalásról, elfogadásról és szeretetről. A meseregény elolvasása után el is mehettek a Mátyás-templomba és meglátogathatjátok a mese szereplőit.

Kertész Edina: Dodó nyomozó és az eltűnt feltaláló

Tudjátok milyen nehéz a feltalálók dolga? Márpedig a titkok kifürkészéséhez kell egy találmány. Mondjuk egy robotcsiga. És azt tudtátok, hogy egy nadrágtartóval is lehet időutazni? Mindenre választ kaptok, ha elolvassátok ezt a viccesen tudományos és nyomozós könyvet, melynek főszereplője a már jól ismert Dodó nyomozó. Vigyázz! A szálak a Puficuki gyárba vezetnek! Nehogy kedvenceddé váljon a Puficuki!

Kovács Attila: Micsoda költözés!

Kovács Attila (tudjátok!…alias Holden Rose) humoros regénye átszőve rejtélyekkel, üldözéssel, nyomozással. Lali és népes családja Szilasvárra költöznek. A történet itt kezdődik és mondhatom nem szokványosan indul: Egy kisfiút hoz a postás dobozba csomagolva. De ez még mind semmi. Lali egy lánnyal barátkozik össze, sőt nyomozni is együtt kezdenek. Humoros, vicces történet. Csak ajánlani tudjuk!

Ruff Orsolya: A zöld macska és a hét domb kincse

Magnusz a vándormacska hátrahagyva harcos mindennapjait, csak úgy tekereg, kóricál, mígnem „a kobakján nagyot koppant valami, amitől a nappali világosságot hirtelen puha, álomtalan sötétség váltotta fel.” Kampó elé viszik, aki valamiféle földikutya és azt állítja magáról, hogy varázsereje van. Így indul a kalandos történet, melyből megtudhatjuk ki is valójában ez a bátor zöld macska. Sikerül-e megmentenie az erdei népet? Állatkedvelő olvasók kedvence lehet a történet, nekik mindenképp olvasásra ajánljuk.

Balázsy Panna: Csokiszuflé (Szandra és a csajok 4.)

Szandrát már jól ismerhetitek a korábbi kötetekből. Vagány, szókimondó „mai” csajszi, aki a mostani karanténos világban is próbálja élni hétköznapjait, úgy ahogy bármelyik tizenéves teszi. Online suli, online barátok…ajaj…a család viszont otthon. Itt kezdődik a kalamajka és még a szomszéd néni is gázálarcban! Kóstoljátok meg ti is Balázsy Panna csokiszufléját, ígérjük ízleni fog!

Igaz Dóra: Nyár, nagyi, net

Berci imád számítógépezni. A nyarat azonban szülői döntésre a nagyinál kell töltenie. Berci rettenetesnek gondolja a vakációt, ám a nagyi már első nap jó fejnek tűnik: egy szupermodern laptopot nyom a fiú kezébe. Tényleg olyan elviselhetetlen lesz a szünidő?

Mai, humoros történet, melyből kiderül, hogy vidéken is megeshetnek király dolgok és nem csak a számítógép létezik.

Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli

Izgalmas, humoros történet lóról és lovasról, a kettőjük barátságáról. A történetet olvasva megtudhatod, milyen is egy ló, milyen az élet egy lovassuliban. Sőt! Még a lovaglás alapjait is elsajátíthatod. Szóval, ha szereted a lovakat, ne hagyd ki ezt a könyvet!

Auer, Margit: Mágikus állatok iskolája: behavazva

Ha már olvastad a sorozatot, akkor tudod, hogy Ida és Benni jutottak először mágikus állatokhoz, de azóta csak úgy nyüzsögnek a beszélő állatok Miss Cornfield osztályában. Hogy ki és milyen körülmények között kapja meg kisállatát, az is kiderül a népszerű sorozat köteteiből. Ez a legújabb rész a karácsonyhoz kapcsolódó izgalmas téli történetet rejt számotokra. A Winterstein iskola ugyanis a hó fogságába esik és még az iskola ajtaja is beszorul. Szóval kezdődhet a kötelező pizsamaparti az iskolában! Kicsit rejtélyes, kicsit nyomozós, de nagyon téli és tele van titeket is érintő problémákkal, mint például szorongás, csínytevés…Ez talán téged is érdekelhet!

Pasqualotto, Mario (Sir Steve Stevenson):
Titokzatos bűntény az Eiffel-toronynál (Agatha nyomoz sorozat)

A 12 éves Agatha imád nyomozni. Ha felnő detektívregény-szerző szeretne lenni. Nem így unokabátyja, a lusta Larry, aki bár detektíviskolába jár, mindig a lány segítségét kéri. Az unokatestvérek ezúttal Párizsban próbálnak felgöngyölíteni egy bűntényt. Izgalmas, humoros, fordulatokban gazdag regény kiskamaszoknak.

Nyulász Péter: A fürdők réme

Nyulász Péter detektívsorozata egy magánnyomozó iroda kalandjairól szól, ahol a szereplők magyar kutyafajták, azok jellegzetességeit viselik és a kalandok is valós helyszínen játszódnak. Szépen illusztrált, nagy betűmérettel íródott történet, mely természetesen izgalmakban sem szűkölködik.

Osborne, Mary Pope: Kenguruk földjén (Csodakunyhó sorozat)

Jacket és Annie, egy fa tetején lévő kunyhóba, rengeteg könyvre bukkan. Hamarosan kiderül számukra, hogy ha kinyitják valamelyik könyvet, akkor abba a korba és helyszínre kerülnek, amiről a könyv szól. Ebben a részben a testvérpár Ausztráliába jut el, ahol kengurukkal, koalákkal és még dingókkal is találkoznak. Könnyen, gyorsan olvasható izgalmas történet, sok-sok érdekességgel az állatvilágból.