A VERSEGHY FERENC KÖNYVTÁR ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY HÍRLEVELE

2020. április

hirlevel-2020-04
A 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet értelmében március 16-tól a Verseghy Ferenc Könyvtár határozatlan ideig ZÁRVA tart. A kölcsönzött dokumentumok határidejének hosszabbítására a következő elérhetőségeken van módjuk:
8:00-16:00 között telefonon: +36 20 288 9364
e-mailen: kolcsonzes@vfmk.hu
A lejárt határidejű dokumentumokra a zárvatartás alatt késedelmi díjat nem számítunk fel.
Megértésüket köszönjük!
Ezen időszakban online felületeinken vagyunk elérhetőek.

ONLINE RENDEZVÉNYKALAUZ

Az intézmény a fennálló veszélyhelyzetben is várja látogatóit, de nem az intézmény falain belül, hanem a virtuális térben. Változatos online tartalmat kínálunk az intézmény weblapján, közösségi médiacsatornáin, az Instagram oldalán és YouTube csatornáján keresztül.

INTERNET FIESTA
2020. MÁRCIUS 19 – SZEPTEMBER 30.

AZ INTERNETHASZNÁLATOT NÉPSZERŰSÍTŐ PROGRAMSOROZAT IDÉN RENDHAGYÓ FORMÁBAN, ONLINE PROGRAMOKKAL VÁRJA AZ ÉRDEKLŐDŐKET.

TÉMA: OKOS VÁROS – OKOS KÖNYVTÁR
PROGRAMOK:
3+1 totó a fenntarthatóságról - 13+1 feleletválasztós kvíz a környezetvédelem, klímavédelem, ökoszisztéma témakörében.
Regényzanza – Facebook-játék - Facebook-oldalunk látogatóinak egy-egy ismert regény címét kell kitalálni úgy, hogy segítségül csupán 3 mondatot kapnak az adott mű cselekményével kapcsolatban.
Igaz vagy hamis? – Rövid online álhír kisokos - Rövid összefoglalót osztunk meg online felületünkön az álhírekkel kapcsolatban, hogy mire érdemes figyelni, mik a hiteles források.
Alapművek extrákkal - Yotutube-műsor kötelező irodalmi művekről - 1. rész
Fekete 120 - internetes játék Fekete István életéről, műveiből - 1. forduló

A PROGRAMOKAT KERESSÉK A VFMK.HU WEBLAPON.

KÖLTÉSZET NAPJA

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta április 11-én József Attila születésnapján ünnepeljük. Intézményünk minden évben egy egész napos programsorozatot szentel a magyar költészetnek versfelolvasással, irodalmi előadásokkal, zenés programokkal, díjátadókkal.
Idén különleges formában készülünk erre a jeles alkalomra:
OTTHONUKBA VISSZÜK A KÖLTÉSZETET! KERESSÉK FEL WEBLAPUNKAT ÉS YOUTUBE-CSATORNÁNKAT!

VERSEGHY FERENC KÖNYVTÁR
Szolnok, Kossuth tér 2.

A VFK Közönségszolgálat virtuális ajánlata:

Linkgyűjtemények

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Tematikus linkgyűjteményekkel segítjük a felhasználóinkat. Céljuk, hogy a digitális útvesztőben az érdeklődésre számot tartó témákban segítséget nyújtsunk a látogatóknak. Az ajánlott témák a teljesség igénye nélkül:
Mozgás négy fal között
Látom a szép eget
Tavaszi szél: kertészkedni online?
Menükártya: praktikus konyhai ötletek gyűjteménye
Ölbeli és mozgásos játékok kisgyermekeseknek
Vigyázzunk egymásra! - Hasznos egészségügyi linkek egy helyen
Vény nélküli ötletek: hasznos egészségügyi linkek egy helyen
Magazin: kulturális ajánló
Unaloműző játékok és kézműves ötletek gyerekeknek
Érettségi kisokos
Tanári segédletek
"Az irodalom visszavág" – olvasnivaló míg zárva a könyvtár
Közösség ereje: közösségi oldalakon szerveződő csoportok, összefogások
Szolnoki közérdekű információk

Szolnok otthon marad! – városi ötletbörze a járvány idejére

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A nyilvános Facebook-csoport azt a célt vállalja fel, hogy a helyi információkat összegyűjti és megosztja. A helyi csoport tagjai a járvány elleni védekezéssel kapcsolatban megosztják egymással ötleteiket, javaslataikat. Reményeink szerint így segítve az otthon maradókat munkájuk ellátásában, a naprakész és hiteles információk megszerzésében, valamint az otthoni teendők ellátásában.

Felhasználóinknak üzenjük – kisvideók a YouTube-csatornán
#maradj otthon!

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


#Köszönjük!

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒Alapművek Extrákkal
1. rész:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Alapművek Extrákkal címmel új műsort indít a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár. A sorozat célja könnyebbé tenni az iskolások életét, összefoglalni a legnépszerűbb klasszikus művek (kötelező olvasmányok) tartalmát, és segíteni a megértésüket.

Nemzeti összetartozás éve oldal

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A Szolnok Anno c. helyismereti blog az évfordulóra való tekintettel összegyűjti a megyére vonatkozó emlékjeleket.

"Írd ki magadból!" Írópályázatok

Gyermek:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Ifjúsági:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Felnőtt:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A Verseghy Ferenc Könyvtár írópályázatot hirdet felnőtt, ifjúsági és gyermek kategóriában. A beküldési határidő meghosszabbítva május 15-ig. Részletek a plakáton.

Fekete 120

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Fekete István tiszteletére 120 kérdéses internetes játékot hirdetünk. Töltsék ki a havonta változó űrlapot, melyek az író életével, műveivel kapcsolatos játékos és komoly kérdéseket tartalmaznak! Játsszanak velünk egészen szeptember 30-ig!

Ifi Discord

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Az ifjúsági részleg határozatlan időre az internetre költözött. Ha szükségetek van ránk, és érdekel benneteket valamilyen témához köthető információ, vagy csak beszélgetni akartok, akkor megtaláltok bennünket hétfőtől péntekig 14-től 16 óráig a Discordon.

Facebook-oldalak (VFK, ifi, gykv, DJP, helyismereti wiki)

Verseghy Ferenc Könyvtár

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Verseghy Ferenc Könyvtár Gyermekkönyvtára

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Verseghy Ferenc Könyvtár Ifjúsági részlege

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyismereti wiki

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Verseghy Ferenc Könyvtár Digitális Jólét Program Pont

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Jelen vagyunk a közösségi oldalon. Kövessenek bennünket, mert csak hiteles információforrásból osztunk meg tartalmakat!


Helyismereti oldalak

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Jász-Nagykun-Szolnok megyei helyismereti wiki
Az évtizedek óta összegyűjtött helyi vonatkozású dokumentumokban és sajtófigyelésekben rejlő felbecsülhetetlen értékű információkat dolgozzuk fel. A szócikkek illusztrálására pedig a gyűjteményünkben található fényképeket használjuk, ezzel is növelve ennek az online lexikonnak az értékét.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Elektronikus könyvtár / hírlaptár / fotó- és aprónyomtatványtár
Az elektronikus könyvtár immár 20 éve szolgálja az olvasóközönséget. Az intézményünkben zajló folyamatos digitalizálással nemcsak a meglévő állomány védelme valósul meg, hanem bővül a könyvtári szolgáltatások köre is. Az unikális megyei tartalom miatt hiánypótló szolgáltatásnak tekinthető. A könyvek mellett megyei folyóiratokba is betekinthetnek a települések élete iránt érdeklődők, valamint képeslapok, fotók és aprónyomtatványok is színesítik az online gyűjteményt.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Szolnoki topotéka - fénykép, képeslap, aprónyomtatvány, cikk-kivágat gyűjtemény
A Topotéka online helytörténeti gyűjtemény. A Verseghy Könyvtár gondozásában álló adatbázis érdekessége, hogy nem csak a közgyűjteményben található forrásokat adja közre, hanem a magánemberek által készített vagy a családi almáriumban rejlő kincseket is digitalizálja és az érdeklődők számára hozzáférhetővé teszi.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Szolnok Anno helyismereti blog
Az online blogot abból a célból indítottuk útjára, hogy a már meglévő helyismereti vonatkozású adatbázisokhoz készítsünk színes cikkek összeállításával ajánlót. Célunk, hogy a kulturális örökség őrzése mellett első számú, autentikus forrásértékű megosztókká is váljunk.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Jász-Nagykun-Szolnok megyei könyvtártörténeti oldal
Célja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei könyvtártörténet feltárása.

HILD VIKTOR KÖNYVTÁR
Szolnok, Karczag L. u. 2.

LINKGYŰJTEMÉNYEK

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A hét minden napján tematikus linkgyűjteményekkel várjuk az érdeklődőket a Facebookon:
hétfő
TANULÁS - Itt találhatóak azok a linkek, amelyek a felsőfokú tanulmányokhoz szükséges dokumentumokat tartalmazó adatbázisokhoz; érettségire való felkészülésben, általános iskolásokat játékosan segítő magyar és angol nyelvű, illetve önmagunk képzését (pl. fotózás) segítő oldalakhoz vezetnek.
kedd
SZABADIDŐ - Hiányoznak a színházi előadások, koncertek? Segítünk abban, hogy ezeket most otthonából nézhesse. Nehezen viseli a mostani helyzetet, vagy egyszerűen csak érdekli a pszichológia? Most otthoni kanapéján, ingyenesen kaphat tanácsokat problémái megoldására. Ha gyermeke mozgásra, vagy állatkertbe vágyik, azt is megoldjuk.
szerda
KÖNYV - A könyvtárak, könyvesboltok zárva, magánkönyvtárunkban minden művet elolvastunk. Segítünk olyan oldalakhoz eljutni, ahonnan legálisan le lehet tölteni könyveket.
csütörtök
MÚZEUM - Mindig szeretett volna eljutni a világ múzeumaiba? Segítünk abban, hogy ingyenesen és utazás nélkül is betekintést nyerjen a leghíresebb múzeumok gyűjteményeibe.
péntek
FŐZÉS - Ha nincsen kéznél a szakácskönyvünk, új dolgokkal kísérleteznénk, segítenek az online főzős csatornák, recepteket összegyűjtő oldalak.
7vége
IFJÚSÁG, PÁLYÁZATOK

Virtuális programok
BABÁZÓ csoport

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A Babázó csoport a járvány miatt kialakult helyzet miatt született. A szülőknek segítséget szeretnénk adni abban, hogy változatos módon foglalják le gyermeküket. Az oldalon található linkekkel a napi kapcsolattartás sem marad el. Ha nem is személyesen, de legalább itt, a virtuális térben tudunk találkozni.

Babázó foglalkozás 1., 2.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A személyes találkozók ugyan elmaradnak, de nem szeretnénk, hogy mondókák nélkül maradjatok. A mai napon kezdetét veszi az Online Babázó. Minden szerdán 10 órakor egy új videót osztok meg Veletek!

László, a „hangadó” és „stresszmentesítő"

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A tibeti hangterápia alapját a hangtálak képezik, eredetük több ezer évre nyúlik vissza. A hangtálak kultúrája Ázsiában terjedt el, elsősorban lazításra, meditációra, gyógyításra használták. A hagyomány szerint egy hangtál 7-12 fémet tartalmaz, melyek a hét fő bolygó élettani hatásával párosíthatók. Az alaphangot, felhangot és néhány alhangot egyszerre kiadó hangtálak nagyon mély, alfa, théta vagy akár delta szintű relaxációs állapotba képesek elvinni az embert.

Rendhagyó kiállítás

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A Hild Viktor Könyvtárban nagy hagyománya van a kiállításoknak. A Hild teremben, mely teret ad az alkotók munkáinak bemutatására, évente több kiállítást is rendeznek. Mindezek mellett az intézményben található vitrinek is helyet adnak kisebb tárlatoknak. Most is folytatjuk ezt a hagyományt, de rendhagyó formában. Első kiállításunk a Honvéd Kulturális Egyesület tagjainak munkáját tárja a közönség elé.

SZANDASZŐLŐSI MŰVELŐDÉSI HÁZ
Szolnok-Szandaszőlős, Simon Ferenc u. 32.

Játékos percek
Online puzzle képkirakó játék, melyet rendszeres időközönként töltünk fel.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒
⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒
⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒
⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒
⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒
⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Kézművesség
Harcsáné Varga Gyöngyi közreműködésével egy nyakláncot lehet elkészíteni, illetve egy játékötletet osztunk meg.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒
⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Rejtvényajánló
Korábbi rejtvényfejtő bajnokságunk egyik feladványa található meg a link alatt.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Mi is csatlakoztunk a Veletek vagyunk mozgalomhoz

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

TALLINN FIÓKKÖNYVTÁR
Szolnok, Balogh Béla út 14.

LINKGYŰJTEMÉNYEK

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Változatos linkgyűjteményekkel várjuk az érdeklődőket a Facebookon az alábbi témákban:

FŐZÉS - Ha nincsen kéznél a szakácskönyvünk, új dolgokkal kísérleteznénk, segítenek az online főzős csatornák, recepteket összegyűjtő oldalak.

IFJÚSÁG, PÁLYÁZATOK
KÖNYV - A könyvtárak, könyvesboltok zárva, magánkönyvtárunkban minden művet elolvastunk. Segítünk olyan oldalakhoz eljutni, ahonnan legálisan le lehet tölteni könyveket.
MÚZEUM - Mindig szeretett volna eljutni a világ múzeumaiba? Segítünk abban, hogy ingyenesen és utazás nélkül is betekintést nyerjen a leghíresebb múzeumok gyűjteményeibe.
SZABADIDŐ - Hiányoznak a színházi előadások, koncertek? Segítünk abban, hogy ezeket most otthonából nézhesse. Nehezen viseli a mostani helyzetet, vagy egyszerűen csak érdekli a pszichológia? Most otthoni kanapéján, ingyenesen kaphat tanácsokat problémái megoldására. Ha gyermeke mozgásra, vagy állatkertbe vágyik, azt is megoldjuk.
TANULÁS - Itt találhatóak azok a linkek, amelyek a felsőfokú tanulmányokhoz szükséges dokumentumokat tartalmazó adatbázisokhoz; érettségire való felkészülésben, általános iskolásokat játékosan segítő magyar és angol nyelvű, illetve önmagunk képzését (pl. fotózás) segítő oldalakhoz vezetnek.
Leiratkozás a hírlevélről
MailPoet