A VERSEGHY FERENC KÖNYVTÁR ÉS KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNY HÍRLEVELE

2020. május

majus-felho
A 46/2020. (III. 16.) Kormányrendelet értelmében március 16-tól a Verseghy Ferenc Könyvtár határozatlan ideig ZÁRVA tart. A kölcsönzött dokumentumok határidejének hosszabbítására a következő elérhetőségeken van módjuk:
hétköznapokon 8:00-16:00 között telefonon: +36 20 288 9364
e-mailen: kolcsonzes@vfmk.hu
A lejárt határidejű dokumentumokra a zárvatartás alatt késedelmi díjat nem számítunk fel.
Megértésüket köszönjük!
Ezen időszakban online felületeinken vagyunk elérhetőek.

ONLINE RENDEZVÉNYKALAUZ

Az intézmény a fennálló veszélyhelyzetben is várja látogatóit, de nem az intézmény falain belül, hanem a virtuális térben. Változatos online tartalmat kínálunk az intézmény weblapján, közösségi médiacsatornáin, az Instagram oldalán és Youtube-csatornáján keresztül.
Folyamatosan építjük áprilisi hírlevelünkben leírt szolgáltatásainkat is, ezekről itt:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

tájékozódhat.

VERSEGHY FERENC KÖNYVTÁR
Szolnok, Kossuth tér 2.

A VFK Közönségszolgálat virtuális ajánlata:

Linkgyűjtemények

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Újdonságok:
Anyák napjára versek és ajándékötletek kicsiknek és nagyoknak
Nemzeti összetartozás emlékéve Trianon – 100
E-bakancs

Törülköző-nap
Május 25-én indul törülköző napi játékunk. Ne essen pánikba, csak figyelje a VFK közösségi oldalát!
Don't panic.

Youtube-csatorna műsorán kisvideókkal üzenünk a felhasználóinknak:

Amíg újra találkozunk

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Alapművek Extrákkal

2. rész:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Felkerült a könyvtár Youtube-csatornájára az Alapművek Extrákkal műsor következő része, A kőszívű ember fiai röviden.

"Írd ki magadból!" Írópályázatok

A beküldési határidő meghosszabbítva szeptember 10-ig.


Nyereményjáték! Európa a régiómban

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Keressük megyénk legnépszerűbb EU-s támogatással megvalósult projektjeit.
A beküldési határidő 2020. május 15-ig. Részletek a plakáton.

Horvátország rajzpályázat

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Beküldési határidő meghosszabbítva 2020. június 30-ig. Részletek a plakáton.

Csukás családi minikvíz

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Csukás István tiszteletére családi internetes játékot hirdetünk. Kérjük, töltsék ki a havonta változó űrlapot, melyek Csukás István életével, műveivel kapcsolatos az egész családnak szóló, játékos és komoly kérdéseket tartalmaznak! Játsszanak velünk egészen december 6-ig!

Az ébredő sötétség
Fantasy Art rajzpályázat - a hagyományos rajzok mellett digitális rajzokat is várunk.
Beküldési határidő: május 15.
Beküldési cím: cserfalvikata@vfmk.hu

Europe Direct Szolnok

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Kérdése van? Érdeklődjön telefonon! Munkatársaink várják hívását!

HILD VIKTOR KÖNYVTÁR
Szolnok, Karczag L. u. 2.

Új virtuális programok

Otthoni totyogó torna 1-4.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Deák Anett minden hétfő 10 órától a Totyogó babatornát tartott a Hild Viktor Könyvtárban.
A játékos mozgásfejlesztés 1-3 éves kor közötti kisgyermekeknek szól. Anett most otthonában készít “togyogós” videókat.

Babázó foglalkozás 1., 2., 3., 4., 5.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A személyes találkozók ugyan elmaradnak, de nem szeretnénk, hogy mondókák nélkül maradjatok. A mai napon kezdetét veszi az Online Babázó. Minden szerdán 10 órakor egy új videót osztok meg Veletek!

Kamilla foltvarró kör

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A Hild Viktor Könyvtárban működő Kamilla Foltvarró Klub 2002-ben alakult. A Csoport varrni szerető, kreatív, jó kézügyességű asszonyokból áll. Alkotó munkájuk során használati tárgyakat, lakás- és egyéb díszeket, ajándékokat készítenek – saját kezűleg! Összejöveteleiken – melyekre havonta két alkalommal kerül sor – az ismeret átadása nyomtatott formában történik, mely tartalmazza az új anyagot és a szabásmintát. Kiemelt figyelmet kap az újrahasznosítás: a régi, megunt ruhadarabok felhasználásával, átalakításával sokat foglalkoznak, így hasznos használati eszközöket kis költséggel tudnak elkészíteni.

Minden, ami kézimunka szakkör

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


2012-ben alakult a szakkör Kötés-horgolás néven, hasonló foglalkozás ekkor még nem volt elérhető a városban. A kézimunka iránt érdeklődőknek igénye volt egy olyan csoportra, ahol új technikákat tanulhatnak, megmutathatják elkészült munkáikat és maguk is tovább adhatják a már meglévő tudásukat. A tagok nem csak a kötés és horgolás iránt érdeklődtek, hanem más kézimunkával is foglalkozni kívántak, többek közt goblein hímzéssel, szalagvirág készítéssel. Ezért napjainkban a szakkör már több technikát és lehetőséget kínál az érdeklődők számára. Foglalkozásaikat minden héten, keddi napokon 16:00-18:00 között a Hild Viktor Könyvtár Gyermekkönyvtárában tartják.

Aranysor íróklub

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A jelenleg a Hild Viktor Könyvtár támogatásával-segítségével működő, 2020-ban fennállásának 22. évfordulóját ünneplő Aranysor Íróklub 1998-ban alakult a Csomóponti Művelődési Házban. Akkori és mostani tagjaik különböző korú, jó értelemben vett amatőr írók, költők, de vannak olyan tehetséges, lelkes tagjaik is, akik más költők, írók alkotásait adják elő a műsoraikon.
Tagjaik sokoldalú alkotók, vannak ugyanis közöttük olyanok is, akik a fentieken túl festészettel, fotózással vagy zenéléssel is foglalkoznak. Rendszeresek előadásaik a város idősek otthonaiban és a különböző nyugdíjas klubokban, valamint a városi rendezvényeken.
Repertoárukban a humorosabb és a komolyabb témák egyaránt helyet kapnak.
Versek Szűcs Margit, az Aranysor Íróklub vezetőjének előadásában:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

SZANDASZŐLŐSI FIÓKKÖNYVTÁR
Szolnok-Szandaszőlős, Simon Ferenc u. 32.

Üzenetünk az olvasóknak

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Szandai tigrisek és barátaik
Május utolsó vasárnapja Gyermeknap.
Idén rendhagyó módon, de annál kedvesebb meglepetéssel készülünk a gyermekek számára! Különleges látogatókat várunk a könyvtárainkba. Hogy kiket? Arra május végén fény derül a vfmk.hu weblapon!

Kövesse tigriseink életét a karantén időszaka alatt is!
A Facebook-keresőbe a #tigris #tigrincs kifejezések beírásával megtalálják az összes képet és bejegyzést, amit a könyvtár szőrős kis lakóiról megosztottunk.
Minden szónál többet mond... avagy a tigriseink egy-egy, az összetartozást jelképező szívvel szolidaritásukat és hálájukat fejezték ki azoknak az egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, tűzoltóknak, bolti dolgozóknak, önkénteseknek és mindazoknak, akik mindannyiunk biztonságáért dolgoznak.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Tigriseink papírszínházi előadást néztek és nagyon élvezték Jao, a kaméleon történetét.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


A nap szülötte
Sorozatunkban minden nap virtuálisan felköszöntünk, megemlékezünk az adott napon született híres íróról, költőről vagy művészről életének, pályájának rövid bemutatásával vagy egy-egy idézettel.

Hasznos oldalak, tippek, érdekességek
Olyan weboldalakat, ötleteket igyekszünk közzétenni, amik a mindennapokban hasznosítható információkat nyújthatnak, tágíthatják látókörünket, illetve egyszerűen csak színesítik a karanténban töltött időt.

Hasznos linkgyűjtemény

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Életmód
Gumikesztyű helyett, remek ötlet bevásárláshoz!

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Szabó Sándorné, a Papírfonó Klubunk vezetője bemutatót tart a papírfonás alapjaiból!

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Kultúra
Verseghy Ferenc Könyvtár Online Programkalauz

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Költészet napi programsorozat a Youtube-on
A Verseghy Ferenc Könyvtár neves költőket kért fel, hogy a magyar költészet napjára küldjenek videóverseket a szolnokiaknak. Egy héten át az ő verseikből készült összeállításokat tekinthetik meg a versszeretők a könyvtár Youtube-csatornáján.

1. nap
Jenei Gyula, Lázár Balázs, Balogh Ádám, Krisztina Rita Molnár, Wirth Imre, Turczi István, Kontra Ferenc, Vass Tibor (a sajátja előtt Szenti Ernő versét is elmondja), Parti Nagy Lajos

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


2. nap
Müller Péter Sziámi, Kemény István versét énekli Bárdos Deák Ági, Erdős Virág énekli saját versét (zene: Kirschner Péter), Györe Gabriella, Gerevich András versét mondja Szűcs Tamás, Garaczi Hunczuth László, Berta Ádám, Vámos Miklós, Tolvaj Zoltán, Tóth Kinga

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


3. nap
Harcos Bálint, Molnár T. Eszter, Lesi Zoltán, Kiss Tibor Noé, Keresztesi József, Balaskó Ákos, Egressy Zoltán, Mizser Attila, Acsai Roland, Nemes Z. Márió, Géher István László

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


4. nap
Kemény Zsófi, Kata Győrfi, Gulisio Tímea, Kali Ágnes, Nagy Márta Júlia, Debreceni Boglárka, Viola Szandra, Horváth Veronika, Gál Hedda, Horváth Benji, Tóth Julcsi, Szegedi Fanni

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


5. nap
Szeles Judit, Kabai Zoltán, Kabai Csaba, Körösztös Gergő, András László, Szeifert Natália, Zemlényi Attila, Kiss Judit Ágnes, Peer Krisztián, Novák Valentin, Murányi Zita

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


6. nap
Demény Péter, Csepregi János, Szkárosi Endre, Székelyhidi Zsolt, Szűgyi Zoltán, Géczi János, Kerber Balázs, Kőrössi P. József, Purosz Leonidasz, Szenderák Bence

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


7. nap
Petrőczi Éva, Kocsis Csaba, Turbuly Lilla, Imre Ábris, Nagy Izabella, Szalóczi Géza, Balogh István (Kónya Sándor előadásában), Marczinka Csaba, Györei Zsolt - Schlachtovszky Csaba, Szili József (Szekrényes Miklós előadásában)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Nógrádi Gábor nyolc könyve letölthető a szerző honlapjáról (köztük a Szandaszőlősi Általános Iskola Válassz hármat! olvasási listájában is szereplő Galambnagymama is!)

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Játékok, kvízek

Mozikvíz! és mozirodalom játék
A bemutatott képek egy film szereplőit, rendezőjét és általában a film alapjául szolgáló mű íróját ábrázolják (véletlenszerű sorrendben). Alapvetően három kérdésre keressük a választ.
1. Mi a film (és az alapjául szolgáló mű) címe?
2. Ki rendezte a filmet?
3. Ki írta a film alapjául szolgáló művet?

1. feladvány

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


2. feladvány:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


3. feladvány:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


4. feladvány:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


5. feladvány:

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Híres regények szerzőjét kell kitalálni a cím alapján

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


10 gyakran használt rövidítés, aminek kevesen ismerik a pontos jelentését

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒

SZANDASZŐLŐSI MŰVELŐDÉSI HÁZ
Szolnok-Szandaszőlős, Simon Ferenc u. 32.

Kedvenceink titkos élete
Sorozatunkkal azoknak szeretnénk kedvezni, akik valamilyen kisállatot szeretnének tartani. A hasznos információk segítenek eldönteni, melyik állat a leginkább megfelelő a leendő gazdának.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Mit olvassak?
Heti könyvajánlónk egy-egy személyes könyvélményen alapul, nem elemzi azokat, nem tematikus gyűjtemény, csupán egy aktuális érzést, hangulatot kíván átadni az ajánló olvasójának.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Kreatív otthon
Videóinkat azoknak a gyerekeknek és szüleiknek ajánljuk, akik szeretnek alkotni, és akár kedvük, idejük is engedi, hogy Harcsáné Varga Gyöngyi útmutatója alapján hétről hétre készítsenek valami újat.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Filmek, ahogy mi szeretjük
Rövid filmajánlónk azoknak szól, akik péntek esténként valami jó filmre vágynak, csak éppen nem jut eszükbe, mit is néznének meg szívesen.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Közösségeink küldték
Fontos, hogy ebben a rendkívüli helyzetben is megtaláljuk a kapcsolatot közösségeinkkel, akik akár információkkal, akár programokkal színesítik a művelődési ház életét, jelenleg online tartalmait.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Aerofit Kovács Mónikával
A Szandaszőlősi Művelődési Házban népszerű aerobic foglalkozásokat tart Kovács Mónika, akinek videói segítenek bennünket fittnek maradni. Reméljük, Móni csapata új tagokkal is bővül, hiszen a videó nézői biztosan kedvet kapnak, hogy közösségben is folytassák ezt a mozgásformát.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Hová menjünk egyszer majd?
Kulturális ajánlónk szintén személyes élményekre épül. Ötleteket kínálunk arra vonatkozóan, hogy hová érdemes mindenképpen ellátogatni, mit érdemes a jelenlegi helyzetben megnézni.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Természetjárás Csidér Bálinttal
Csidér Bálint neve egybeforr a természettel, nagyon sok szolnoki találkozott képeivel, kiállításaival, élménybeszámolóival. Külön nekünk készített képsorozatait szeretettel ajánljuk a látogatók figyelmébe.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Papírfonás online
A Szandaszőlősi Papírfonó Klub vezetője, Szabó Sándorné Zsuzsa kalauzolja el az érdeklődőket a papírfonás rejtelmeibe. Első videónkban a papírszálak fonásának technikáját mutatja be.

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Útikalauz Demény Istvánnal

⇒ ⇒ ⇒ ⇒ ⇒


Demény István a világ számos országában járt már, melyekről gazdag fotódokumentációval rendelkezik. Első beszámolójában Mongóliába kalauzol el bennünket, melyhez jó szórakozást kívánunk!

Leiratkozás a hírlevélről
MailPoet