A könyvtárszakma évek óta törekszik arra, hogy együtt haladjon az információs technológia fejlődésével, a társadalmi változásokkal, elvárásokkal és a felhasználók szabadidős eltöltésének szokásváltozásaival. Ahhoz, hogy a rendszeres látogatóink mellett, a látens felhasználók igényeit feltérképezzük és azokra reagálni tudjunk, nyitott szemmel kell járnunk. A recept egyszerű: elsőként vegyük számba a társadalmat aktuálisan foglalkoztató, népszerű témákat, területeket, majd adjunk hozzá sok-sok hiteles információt, tehát egy dokumentumbázist, végül „tálaljuk” a témát kreatívan, egyedi módon.
Ez a recept volt az alapja annak a népszerű programsorozatunknak, amelyet Öko Kör néven indítottunk útjára 2018 őszén.

Hogy honnan jött az ötlet?
Hétköznapi életünk során bármilyen fórumon is tájékozódjunk, rendszeresen „belebotlunk” a környezetvédelem témájában, a bio- és ökodolgok sokaságába.
Nem véletlenül… Rohamosan változó és modern világunk azt eredményezte, hogy gyorsabb tempóban élünk, mint bármikor korábban. Több időt töltünk a munkahelyünkön, mint otthon, gyorsételeket eszünk, mert nincs időnk főzni és ahova csak lehet, autóval járunk. Mindeközben azt csináljuk, amire a
reklámok tanítanak minket: fogyasztunk, fogyasztunk, fogyasztunk…

Eközben pedig egyre jobban távolodunk a természettől. Nagyon sokan belátták, hogy a tudatosabb élet, a vásárlási és fogyasztási szokásaink átalakítása, a mikro- és makrokörnyezetünk „szemétmentesítése”, szervezetünk „méregmentesítése” hosszú távú megoldást jelenthet egy fenntartható és emberléptékű
világ kialakításához. Könyvtárként feladatunk és célunk, hogy támogassuk ezt a szemléletet a saját „fegyvereinket” használva.

Ennek szellemében hoztuk létre az Öko Kör programsorozatot, amely a résztvevők számára bemutatta a környezettudatos életforma lehetőségeit ismeretterjesztő előadások és gyakorlati bemutatók segítségével. A „zöld” gondolkodásmódot népszerűsítő eseménynek a Verseghy Ferenc Könyvtár adott otthont havi rendszerességgel. A programot uniós pályázati forrásból finanszíroztuk, amelynek keretében közel 20 előadót láthattunk vendégül a legkülönfélébb témákban mintegy 2 éven keresztül.

Helyi és országosan is ismert szakemberek, bloggerek vagy termelők vezették be az érdeklődőket a fenntartható élet titkaiba. Aki járatos „öko körökben”, az találkozott már többek között az Ökoanyuként ismert Nagy Réka, a fenntartható divat szakértőjeként munkálkodó Mengyán Eszter vagy akár Grósz Tamás biokertész nevével.
Szakmai téren a lehető leghitelesebb előadókat sikerült megnyerni az egyes témákhoz. Vendégeink a háztartásokban is alkalmazható környezettudatos gyakorlatokat, praktikákat mutatták be a hallgatóságnak. Az előadások során elkalauzoltak minket a házi készítésű kozmetikumok és az ökos tisztítószerek
világába, megtudhattuk, mi is az az erdővagy természetterápia és hogy hogyan kell gyógy- és fűszernövényeket termeszteni. Emellett szó volt a tudatos vásárlásról, az élelmiszerekben található káros adalékanyagokról, illetve a hulladékmentes háztartás megvalósítási formáiról. Személyes tapasztalatokat hallottunk arról, hogy milyen az élet egy ökofaluban, kóstoltunk biocsokit és faragtunk zöldséget, gyümölcsöt is.

Sőt, ellátogattunk a programsorozat törzsközönségével egy nagykörűi mintakertbe is, ahol élményszerű tapasztalatokat szereztünk. A legnagyobb
érdeklődésre számot tartó programjaink az Élet egy ökofaluban, a Hogyan vezessünk ökoháztartást? és az Erdőkertek című előadások voltak.
A programokhoz természetesen könyvtári profilunkkal is kapcsolódtunk, hiszen minden alkalommal könyvajánlóval is készültünk, amely egy mélyebb tájékozódási lehetőséget biztosított az érdeklődők számára egy-egy témában. Intézményünk széles dokumentumkínálatában szinte fellelhető volt minden könyvvel rendelkező előadó kiadványa.
Az Öko Kör záró programjára 2020 őszén került sor, amely csak egy időszak befejezése volt.
A programsorozat népszerűségét bizonyítja, hogy az előadásokon, foglalkozásokon összesen közel 400 fő vett részt, akik közül sokan rendszeresen, majdnem minden alkalommal látogatták a programot. A velük való beszélgetések, ötletelések és a tapasztalatok hívták életre a folytatás gondolatát, a további ökotémájú programok megvalósítását.
2021-től intézményünk programkínálatának állandó szereplője lesz az Öko Kör továbbra is rendszeres előadásokkal, bemutatókkal, kiegészítve új elemekkel, egyedi és innovatív szolgáltatásokkal.

Az érdeklődők számára a vfmk.hu weblapon minden információ megtalálható lesz a programsorozatról.

Tehát továbbra is csak ökosan!

Online előadások

“Családi ökogazdálkodás”. Sipos Mihály fantasztikus előadása

Programok

2020.10.27. Klímaváltozás Környezettudatosság. Vendégünk volt Csathóné Borics Katalin

2020.09.29. Miért fontosak a fák? Fekete Anikó előadása

2020.02.25. Erdőkertek – Segítő sokféleség. Sasvári István előadása

2020.01.07.  “Életem egy ökofaluban”. Előadó. Donkó Bettina
2019.12.10. Legyen ökos a karácsony. Előadó: Ambrus Orsolya

2019. 11.26. Élelmiszerek az E-számok tükrében. Előadó: Dr. Németh Miklós

2019.10.05. A konyhában is ökosan. Okos-konyha. Előadó: Magyar András. Zöldség- és gyümölcsfaragó bemutató és foglalkozás. Közreműködő: Osztrovszki Ildikó

2019.09.24. Élelmiszerek az E-számok tükrében. Dr. Németh Miklós előadása

2019.07.23. Szavak és növények kertésze. Sasvári István előadása

2019.06.28. Kirándulás egy nagykörűi mintakertbe

2019.04.23. Grosz Tamás előadása

2019. 03.19. Ruhák okosan. Az olcsó ruhák valódi ára. Mengyán Eszter előadása

2019.02.19. Ökoanyu. Vendégünk Nagy Réka blogger

2019.01.22. Gyógy- és fűszernövények otthon a téli hónapokban is. Előadó: Csikós Eszter biológus

2018.12.04. Tudatos vásárlás. Előadó: Dr. Földi Kata

2018.10.02. Öko-kör – Hogyan vezessünk öko-háztartást? Előadó: Tóth Andi blogger, a JÖN Alapítvány szakértője