A Verseghy Könyvtár Gyermekkönyvtárának gyűjteményéből válogattunk

Ha van kedved játssz velünk! Indulhat a kvíz?

Kukori és Kotkoda

Kép forrása: Libri

BÁLINT ÁGNES: KUKORI ÉS KOTKODA

A sikeres rajzfilmsorozat alapján készült Bálint Ágnes mesekönyve bepillantást nyújt a baromfi házaspár,

a mihaszna Kukori és a szorgos Kotkoda életébe.

Természetesen megismerkedhetünk a mese többi szereplőjével is: a szomszéd Habzsolháp kacsával, a semmirekellő Kopasznyakú kakassal, a szemtelen szöcskével, és a rátarti Pulyka házaspárral. A rajzok Mata János munkái.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Pom-pom borító

Kép forrása: Libri

CSUKÁS ISTVÁN: POM POM MESÉI

Pom Pom minden reggel elkíséri Picurt az iskolába. Ül Picur fején, és mesél. Az első kötet Gombóc Artúrról, a kövér, csokoládéimádó madárról szól.
„Ha megkérdezték tőle, hogy milyen csokoládét szeret a legjobban, habozás nélkül fújta:
A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon.”
Szegény Artúr a sok édességtől annyira meghízott, hogy már nem képes repülni, így nem tud a többi madárral együtt elutazni délre. Hogyan jut el mégis Afrikába, erről szól Csukás István vidám története, melyet Sajdik Ferenc rajzai illusztrálnak.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Jó madarak a pácban

Kép forrása: Libri

HALÁSZ MARGIT: JÓMADARAK PÁCBAN

A pusztai madárkórházban sok sérült, beteg madár várja a farsangot, s titokban készül rá, mivel Kecmec professzor szigorúan tilt mindenféle rendbontást. Ricsi, a mérgezésből lábadozó vetési varjú szeretné elnyerni szerelme, Királyka szívét. A mulatság jól sikerül, de reggelre a tüzesfejű királyka eltűnik. Ki rabolta el Királykát? Euzébiót, a híres, nyugalmazott pesti detektívmacskát kéri fel Ricsi a keresésre. Elkezdődik a nyomozás a hideg, havas pusztán, ahol felbukkan két, lilára fagyott orosz kékmacska: Ira és Kira. Mit akarnak? Megtalálják-e Királykát? Kiderül az izgalmas történetből, melyhez az anyagot Halász Margit a Hortobágyi Madárkórházban és környékén gyűjtötte.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Cinkenapló

Kép forrása: Libri

TELEGDI ÁGNES: CINKENAPLÓ

Cili, a leendő cinkemama és Cini, a leendő cinkepapa úgy határoz, hogy fiókáit egy meleg és biztonságos postaládában neveli fel. Egy hűvös márciusi napon kezdték el összehordani fészküket, ahol tojásokat raktak, felváltva ücsörögtek rajtuk. Miután kikeltek a fiókák együtt etették, nevelték, tanították őket mindenre, de mindenre, de hogy hogyan, az már a könyvből derül ki. Szép rajzok mellett Telegdi Ágnes saját fotói teszik egyedivé a könyvet.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Csí és más elbeszélések

Kép forrása:Libri

FEKETE ISTVÁN MŰVEI

Fekete István fecskék életét bemutató írása Egyiptomban kezdődik. A Nílus a nagy folyó alkonyodó árnyakat hozott. A felszínén ringó bárka vitorláján egy fecskepár gubbasztott: Csí és párja, Vit. A Hideg fény sokszor elfogyott, majd újranőtt, ezért itt volt az ideje az indulásnak. Indulni haza. A fecskeasszony szárnya, melyet egy kő talált el, még nem gyógyult meg teljesen, bár már szépen javult. Kockázatos lett volna így útnak indulnia, hiszen lehet, hogy soha nem ért volna haza. Csí meggyőzte asszonyát, hogy maradjon, de megígérte Vitnek, hogy visszajön hozzá. Vajon kitart-e a szerelem és a hűség, vagy mindent felülír a fajfenntartás ösztöne? Ha téged is érdekel a fecskepár sorsa, olvasd el a történetet!

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

A katlan titka

Kép forrása:Libri

KATHRYN LASKA: A KATLAN TITKA

A Ga-Húl sorozat első kötetének hőse Sören, a gyöngybagoly a Tyto erdei királyságban született. Még alig bújik ki a tojásból, bátyja, Tukk kilöki őt a családi fészekből. Majd elrabolják, és az eldugott völgykatlanban működő Szent Ególiusz Árvafészekbe viszik, ahol a bagolyhadsereg katonájává akarják kiképezni. Itt ismerkedik meg és köt életre szóló barátságot Gülfivel, a tündérbaglyocskával. Elhatározzák, megszöknek, de szabadulni csak felfelé lehet. Megszökik, hazatér, de csak feldúlt otthonát találja. Barátaival felkeresik a legendákból ismert Ga-Húl Fát, de létezik még a hős baglyok rendje és segítenek megállítani a gonoszt?
Olvasd el Kathryn Lasky könyvét!

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Szárnyak háborúja

Kép forrása: Lira

CLIVE WOODALL MŰVEI

Clive Woodall kalandregényének kötetei Madárvilágban játszódnak, ahol hónapok óta szörnyű események történnek. A szarkák páratlan kegyetlenséggel irtják a madarakat, több madárfaj – mint a veréb, a fenyőrigó és a feketerigó – is már kipusztult. Kirrick, az utolsó vörösbegy szintén menekül. A szarkák uralják az egész országot.
Traska nem hétköznapi szarka, velejéig romlott, szadista hajlamú vezér, mindenkit félreállít, aki
erőszakos hatalomvágyának útjába áll.
Tomar, az öreg bagoly tervének megvalósítását a kis vörösbegyre bízza, mivel a szarkák gonoszságán csak közösen lehetnek úrrá. A Szárnyak háborúja a nagy háború végével zárul, de kikel az újabb nemzedék. Folytatása a Szárnyak birodalma, melyben Kirrick párja, Portia és gyermekei, Merrion és Olivia folytatják a harcot, mert a gonosz Traska életben maradt, és bosszút forral a dolmányos varjak segítségével. Ki győz Madárvilágban? Olvasd el, és megtudod!

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Az ezüsthegedű

Kép forrása: Libri

FÉSŰS ÉVA: AZ EZÜSTHEGEDŰ

Fésűs Éva Az ezüst hegedű című mesekönyve kis történeteket tartalmaz óvodások és kisiskolások számára. Az első fejezetben levő mesék hősei erdei állatok. Figyelmetekbe A büszke tölgyfa meséjét ajánlom. Ez a mese egy dölyfös tölgyfáról szól: „Ő volt a legszebb az erdőn. A madarak vágyakozva nézték erős ágai hajlását, védelmező lombját.” A sudár tölgyfa rátartiságában nem engedte ágai közé az erdő állatait, és ahogy múltak az évek mindenki eltávolodott tőle. Egy kukac viszont kérdezés nélkül a kérge alá bújt, és rágta és rágta. Az erdő állatai viszont nem hagyták cserben a beteg tölgyfát. Ha kíváncsi vagy, hogyan segítettek, olvasd el a mesét!

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

A tölgyfa születésnapja

Kép forrása: Libri

ZELK ZOLTÁN: A TÖLGYFA SZÜLETÉSNAPJA

Zelk Zoltán meséi az évszakok váltakozásából adódó örök körforgásról, a természet változásáról szólnak. A történetekben megelevenednek az évszakok, a hét napjai, a napszakok, a felhők. Felébrednek a fűszálak, a virágok, megérkeznek a fecskék és a gólyák is. Megtudjuk, hogy álmukban mit énekelnek a fák, hogyan repked pillangóként a pipacs, és kik köszöntik az öreg tölgyet századik születésnapja alkalmából. Majd beköszönt az ősz és a tél…
A rövid történeteket Nagy Norbert humoros rajzai keltik életre.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

SzóKiMondóka

Kép forrása:Libri

MILLER-FERJENTSIK VIOLA: BARÁTOM, A FA

SzóKiMondóka Ökomesék sorozatban megjelent Miller-Ferjentsik Viola Barátom, a fa kötete az olvasni még nem tudó gyermekeknek készült.
Móna szereti a fákat nézni, a kedvenc helye is egy fa, ahonnan belátja az egész játszóteret, de egy nap kedvenc fáját kivágják. Anyukája, hogy kislányát megnyugtassa, vásárol neki egy könyvet, amely a fák életéről és hasznáról mesél. Később megtudták, hogy az út szélesítése miatt még több fát fognak kivágni…
A mese arra hívja fel a figyelmet, hogyan vigyázhatunk környezetünkre, a föld értékeire és magunkra. A könyv segíti a beszédfejlesztést az olvasás előkészítését és gyarapítja a természettudományos ismereteket.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

Fa testvér

Kép forrása: Természetgyógyászat könyvek

EDMOND BORDEAUX SZÉKELY: A FA TESTVÉR

… amelyek húszmillió éve jöttek, hogy előkészítsék bolygónkat az emberiség számára…
Edmond Bordeaux Székely megható története Janikáról és nagyapóról, az együtt elültetett magocska fejlődéséről, melyet a föld, a víz, a nap és a levegő nevelget, a természet és a fák szeretetéről és végső soron magáról a küzdelmes, de mégis csodálatos életről mesél. Bájos fekete-fehér rajzokkal illusztrálva.

A Gyermekkönyvtárban megtalálható művek listája>>

A Verseghy Könyvtár online katalógusán keresztül hosszabbítást és előjegyzést is kezdeményezhet.

A Könyvtárhasználó előjegyzést kérhet a mások által kikölcsönzött dokumentumra. Az előjegyzéssel jelzi, hogy az adott dokumentumot ő szeretné kikölcsönözni, miután az előző olvasó visszahozta. Az előjegyzések időrendben vannak rögzítve, pl. lehet hogy már valaki előjegyzett egy adott dokumentumot, akkor egy újabb előjegyzés erre a dokumentumra már a második helyre kerül.

A könyvelőjegyzés olvasói kérésre már online felületen otthonról is elérhető!